e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Λήγοντος του 2014...

 Εσπέρας 31ης Δεκεμβρίου 2014 εν Βανάτω 
Ξεθώριασε, λοιπόν, η 31η Δεκεμβρίου 2014... Οι ανωτέρω χαρακτηριστικές φωτογραφίες μας αποδίδουν την ατμόσφαιρα της μελαγχολίας, μαζί με τη βαρυχειμωνιά που ενέσκηψε στα πέριξ. Ως άνθρωποι εκκλησιαστικοί δεν δίνουμε τόση σημασία στο γύρισμα της χρονιάς. Απλώς θεωρούμε το μεταίχμιο αυτό ως μιαν επιπλέον ευκαιρία εσω-στροφής και αναζήτησης της χαμένης αθωότητάς μας, η οποία βρίσκεται κάπου βαθιά μας πολυτραυματισμένη

Αύριο το πρωί πάντως, στον ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο, θα συμμετάσχουμε -όσοι πιστοί- στη θεία Λειτουργία για την Περιτομή του Κυρίου και τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου. Στη συνέχεια θα ψαλεί η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη απαρχή του Νέου Έτους. Στο τέλος, θα ευλογηθεί και θα κοπεί η παραδοσιακή Κουλούρα προς τιμήν των Ιεροψαλτών της Ενορίας μας, η οποία όμως θα διανεμηθεί και σε όσους εκκλησιασθούν. Εκείνος που θα του "πέσει" το "ηύρεμα" θα λάβει τα αναλογούντα δώρα!

Ο πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου στα Εξάρχεια

του Σπύρου Παπαγεωργίου


Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η Δεσποτική Εορτή της κατά Σάρκα Περιτομής του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, καθώς και η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου επί των οδών Μπουμπουλίνας και Μετσόβου στα Εξάρχεια.

Παρά το δριμύ ψύχος και το χιονόνερο, πλήθος κόσμου και ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συμμετείχαν στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην σοφία του Μεγάλου Βασιλείου και την επίδραση που είχαν σε αυτόν οι Αρχαίοι Έλληνες, καθώς γνώρισε μέσω αυτών τη σοφία τους και την πολυμέρειά τους. "Η μεγάλη αυτή προσωπικότητα ήταν λαμπρός επιστήμονας, μύστης της Θεολογίας και μεγάλος φιλόσοφος. Ο Μέγας αυτός άνδρας εδίδαξε τους νέους να μελετούν τα αρχαία φιλοσοφικά συγγράμματα και να παίρνουν από αυτά και να αποθησαυρίζουν την σοφία των Αρχαίων Ελλήνων. Ο Μέγας Βασίλειος διακρίθηκε για το μεγάλο συγγραφικό του έργο το όποιο έχει διασωθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό αλλά και την δεινότητά του στο κήρυγμα για την Τριαδική Θεότητα."

Ο περικαλλής αυτός Ναός των Αθηνών χρονολογείται από το 1933 και οι αγιογραφίες αποτελούν έργο του Κωνσταντίνου Αρτέμη εξ Αμοργού. Πλέον και με την τοποθέτηση του νέου ιερατικώς προϊσταμένου Αρχιμ. Χριστοφόρου Δημοπούλου, ο ναός φυλάσσει τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Βασιλείου σε ειδική ξυλόγλυπτη λειψανοθήκη.

Οι "Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος" λένε τον "Άι Βασίλη" στη Μητρόπολη Ζακύνθου [video]

 Βράδυ 31ης Δεκεμβρίου 2014, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου 
Βιντεοσκόπηση: Πέτρος Παράσχης | facebook

Η κοπή Βασιλόπιτας στη Lusaka της Zambia

Πριν λίγο, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ 


Παιδιά λένε τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Μητροπολίτη Ζακύνθου

Πρωί 31ης Δεκεμβρίου 2014, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου 


Τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από τον Μπαμπουράνο, τον χιουμορίστα της Ζακύνθου

Πρωί 31ης Δεκεμβρίου 2014, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου


Τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων [video]

Πρωί 31ης Δεκεμβρίου 2014, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου