e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Σχόλιο του Γιώργου Βλαντή για την "Ιερατική Ποίηση"

Βράδυ 10ης Μαρτίου 2015 




Στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) έλαβε χώρα σήμερα μια θαυμάσια εκδήλωση αφιερωμένη στην ιερατική ποίηση, βασισμένη στις μελοποιήσεις ποιημάτων Ορθοδόξων κληρικών από σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Μακριά από την εκκωφαντική κλαρινορθοδοξία, αλλά και από τη φασκιωμένη στην επιτήδευση βία των κουλτουριάρηδων, η εκδήλωση τούτη έντυσε μουσικά ποιητικό λόγο καίριο, ο οποίος καθρεφτίζει αψιμυθίωτο ένα αίτημα αυθεντικότητας, ενίοτε μελαγχολικό, κάποτε ευγενώς καταγγελτικό, σίγουρα όμως θετικό και πάντοτε απαλλαγμένο από το περιττόν της μεγαλοστομίας. 

Συγχαρητήρια στον Παναγιώτη Ανδριόπουλο για το στήσιμο, την απαγγελία, τις εκτελέσεις σε βυζαντινό μέλος, αλλά και στις τρεις εξαίρετες Κυρίες: στη Βίκυ Στυλιανού που έπαιξε πιάνο, στη μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου και στη σοπράνο Δάφνη Πανουργιά. Η βραδιά έκλεισε με ένα τέχνημα που έστειλε από τη Ζάκυνθο την ώρα της εκδήλωσης ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας (κατά τη γνώμη μου ένας από τους καλύτερους ποιητές που διαθέτει η Ελλάδα σήμερα) και το οποίο διαβάστηκε ως ζεστός επίλογος. Και εις άλλα!

--------------------------
Ο Γιώργος Βλαντής είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: