e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Βαρθολομαίος: «Αναχωρώ με τη σκέψη μου στη Χίο και στους δοκιμαζόμενους Έλληνες»

Σήμερα το απόγευμα, 14 Σεπτεμβρίου 2015, στη Χίο
Πηγή: politischios.gr


Στο Φανάρι επέστρεψε το απόγευμα της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχοντας ολοκληρώσει την 4ήμερη επίσκεψή του στην Μητρόπολη Χίου, που ανήκει στην πνευματική του δικαιοδοσία.

Σε δηλώσεις του στο ξενοδοχείο «Χανδρής» λίγα λεπτά πριν την αναχώρησή του με ιδιωτικό αεροσκάφος για την Κωνσταντινούπολη, ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο για την πρόσκληση που του απηύθυνε.

«Ήταν τρεις ημέρες ευλογημένες, ίσως σωματικώς λίγο κουραστικές όμως ο Άγιος Χίου έκανε ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα για να μας δώσει χαρά και την ευκαιρία να δούμε περισσότερους ανθρώπους και ιδρύματα και έργα αγάπης της Μητροπόλεώς του.

Αναχωρούμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και θα διατηρήσουμε τις πιο γλυκές αναμνήσεις από αυτή την ωραία επίσκεψη στη Μυροβόλο Χίο. Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα να συναντηθώ στο νησί σας με την κα. Πρωθυπουργό της Ελλάδος η οποία με ενημέρωσε ιδιαιτέρως για το θέμα των προσφύγων.

Αναχωρούμε για την Πόλη, με τη σκέψη μας στον ευσεβή και αγαπητότατο ελληνικό λαό, ιδιαιτέρως αυτές τις δύσκολες ώρες. Είστε στην καρδιά μας και στην προσευχή μας. Και αυτές τις ημέρες που βρέθηκα στη Χίο και στις αρχές Οκτωβρίου που θα μεταβώ στη Θεσσαλονίκη θα μεταφέρω την αγάπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως της μητρός εκκλησίας και των Ελλήνων και θα είμαστε συνεχώς σε κοινωνία συμπροσευχής και αγάπης.

Σας αποχαιρετώ και παρακαλώ να μεταφέρετε στους αναγνώστες σας την αγάπη μου, την ευλογία μου και τη χαρά μου», ανέφερε ο Παναγιώτατος αποχαιρετώντας τη Χίο. 

Στην τοπική ιστορία της Μητρόπολης Χίου γράφτηκε και η δεύτερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο νησί μας. Ο Παναγιότατος και η ακολουθία του αναχώρησαν με σημαντική καθυστέρηση από το αεροδρόμιο της Χίου στις 19.40, αντί της προγραμματισμένης 18.00, επειδή δεν υπήρχαν ελεύθεροι αεροδιάδρομοι στα FIR Ελλάδας και Τουρκίας  από Χίο προς Κωνσταντινούπολη. Το πρόγραμμα, έδινε ελεύθερο αεροδιάδρομο μόνο μεταξύ των ωρών 19.35 και 19.50. Μετά τη συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Χανδρή, τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου πρώην πρόεδρου του Φάρου Βαρβασίου Ανδρέα Αξιωτάκη και στη συνέχεια η πομπή αναχώρησε για το αεροδρόμιο.

«Σκηνοθεσία»

 Εκεί πιστοποίησε για μια φορά ακόμη την ευστροφία και  την  ταπεινοφροσύνη του. Για να μην ταλαιπωρηθούν από την αναμονή το στρατιωτικό άγημα  και οι επίσημοι, με δική του  απόφαση η αναχώρηση… σκηνοθετήθηκε. Πραγματοποιήθηκε τυπικά η επίσημη τελετή και αποχώρησαν όλοι, εκτός από… αυτόν, τη συνοδεία του και μια αντιπροσωπεία Ιερέων της Ι. Μ. Χίου, η οποία παρέμεινε με δική της επιλογή  στο  αεροδρόμιο.  Ο ίδιος  και οι συνοδοί του φιλοξενήθηκαν μια ώρα ακόμη  στην αίθουσα των vip και αναχώρησαν όταν δόθηκε το πράσινο φως από την Πολιτική Αεροπορία.

Ασπασμός

Ο Παναγιότατος ασπάστηκε ιδιαίτερα την μητέρα του Μητροπολίτη Μάρκου,  της τόνισε ότι έχει στην καρδιά του τη Χίο και τη διαβεβαίωσε  ότι  θα προσεύχεται πάντα για το καλό των φιλόξενων και ευσεβών κατοίκων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: