e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Η εφημερίδα "Ερμής" της Ζακύνθου για το Ε3 "Αληθώς"


Η καθημερινή εφημερίδα ΕΡΜΗΣ της Ζακύνθου δημοσίευσε την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 (φ. 4697, σελ. 10), ρεπορτάζ από το Ε3 "Αληθώς", του Μορφωτικού Κέντρου της Ενορίας Μπανάτου, της 24ης του ίδιου μηνός. Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους της δημοσίευσης!

Η εφημερίδα "Ημέρα Ζακύνθου" για το Ε3 "Αληθώς"


Η καθημερινή εφημερίδα ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ δημοσίευσε την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 (φ. 5078, σελ. 10), ρεπορτάζ από το Ε3 "Αληθώς", του Μορφωτικού Κέντρου της Ενορίας Μπανάτου, της 24ης του ίδιου μηνός. Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους της δημοσίευσης!

Ενημερωτική Ημερίδα για τις νέες Ηλεκτρονικές Πλατφόρμες Ανάδειξης της Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


"Η Εκκλησία παράγει πολιτισμό" δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του στην Ενημερωτική Ημερίδα για τις νέες Ηλεκτρονικές Πλατφόρμες Ανάδειξης της Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού, που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Α.Α. (Μεγάλου Βασιλείου 15, Αθήνα – Ρουφ).

Στην ημερίδα παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος Καμίνης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, κληρικοί και λαϊκοί.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την αξία του πολιτισμού που "μαρτυρεί την ανθρώπινη πορεία πάνω στη γη", όπως είπε, επισημαίνοντας πως "ένα μεγάλο μερίδιο του πολιτισμού καλύπτεται από τον εκκλησιαστικό πολιτισμό, την εκκλησιαστική τέχνη. Η Εκκλησία δημιουργεί πολιτισμό, είτε μέσω της Αρχιτεκτονικής, είτε μέσω της Αγιογραφίας, όλα τα παράγωγα του πολιτισμού, τα οποία κοσμούν τον κόσμο και ιδιαίτερα την Αθήνα μας". Αναφερόμενος στο Γραφείο Προσκυνηματικού Τουρισμού τόνισε πως "ήταν πολύ καλή η σκέψη από πλευρά εκκλησιαστικής να δημιουργηθεί αυτό το γραφείο που ασχολείται με την ανάπτυξη, την καλλιέργεια αυτού του τομέα, όχι μόνο από πλευράς οικονομικής, αλλά κυρίως από πλευράς πνευματικής. Μας ενδιαφέρει, όχι με την έννοια του γενικότερου τουριστικού πολιτιστικού ρεύματος, αλλά σαν ένα προσκυνηματικό ταξίδι. Ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε "καλή πορεία του έργου που είναι ωφέλιμο από πνευματικής και οικονομικής πλευράς για την πατρίδα μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφθεί κάποιος την Αθήνα, λέγοντας πως έχει εξαιρετικά μουσεία και μνημεία. "Το μέλλον ανήκει, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στις μικρές όπως είναι η Αθήνα, η οποία ανταγωνίζεται τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Βερολίνο" είπε ο Δήμαρχος και προσέθεσε πως "έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε όλες τις πλευρές της πόλης. Και η πλευρά της αξιοποίησης των μνημείων και μουσείων θρησκευτικού περιεχομένου έχει τεράστια σημασία". Δήλωσε, επίσης, αρωγός στις προσπάθειες της Εκκλησίας, για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, που, άλλωστε, αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στον τουρισμό της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, αλλά και του Υπουργού Τουρισμού τόνισε πως "το πλέον σαφές μήνυμα από την εκδήλωση φαίνεται από την αφίσα της ημερίδας, στο κάτω μέρος της οποίας υπάρχουν οι σημαίες της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μήνυμα, λοιπόν, είναι η συνεργασία και η συνεννόηση. Εκείνα που μας χωρίζουν είναι ο σίγουρος δρόμος μιας καταστροφής. Ανακαλύπτοντας όμως εκείνα που μας ενώνουν, όπως μας ενώνει η σημερινή εκδήλωση, είναι ο δρόμος που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο μια οικονομική κρίση, αλλά και μια κρίση που είναι σε εξέλιξη και είναι το προσφυγικό ζήτημα. Ας κρατήσουμε από την σημερινή εκδήλωση ότι οι θρησκείες είναι δρόμοι πολιτισμού και γνώσεων. Ο δικός μας πολιτισμός έχει διαμορφωθεί από την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και παράδοση και εμείς από αυτόν τον δρόμο μπορούμε να βρούμε λύση όχι μόνο σε σημερινά αδιέξοδα, αλλά και σε πολύ βαθύτερα ζητήματα. Η Κυβέρνηση θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια προς κατευθύνσεις που δίνουν διέξοδο".

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και δυνατότητες του Ψηφιακού βιωματικού μουσείου, καθώς και οι δυνατότητες της νέας Ψηφιακής Πλατφόρμας διαχείρισης θρησκευτικών προορισμών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σκοπός της Ημερίδας, ήταν η παρουσίαση των Έργων «Ανάδειξη της Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Βιωματικό Μουσείο - Ψηφιακό Μουσείο) και «Πλατφόρμα Διαχείρισης Θρησκευτικών Προορισμών», αντικείμενο των οποίων αποτελεί η ανάπτυξη πλατφόρμας διαδικτυακού εικονικού μουσείου και η ανάπτυξη εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης θρησκευτικών προορισμών, με στόχο την ανάδειξη του εκκλησιαστικού πολιτιστικού αποθέματος και του θρησκευτικού τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ανά τον κόσμο πληθυσμό της ομογένειας και της διεθνούς ορθόδοξης και φιλορθόδοξης κοινότητας, μέσω της αξιοποίησης Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών.

Βασικός εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Ειδικού Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού), ο οποίος τόνισε τη σημασία της Ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν από στελέχη των Αναδόχων των Έργων, Profile Α.Ε.Β.Ε. και Printec A.E., το πολιτιστικό περιεχόμενο της Ι.Α.Α. και το πως αυτό αναδεικνύεται μέσα από το Ψηφιακό Βιωματικό Μουσείο μέσω των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και τεχνικών ψηφιακής απεικόνισης και αναπαράστασης καθώς και το σύνολο των εφαρμογών της ψηφιακής Πλατφόρμας Διαχείρισης Θρησκευτικών Προορισμών. Παρουσιάστηκαν επίσης οι φάσεις και η μεθοδολογία υλοποίησης του έργου και συλλογής του περιεχομένου-υλικού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου για την Ι.Α.Α., τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη βιωσιμότητα των έργων. Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα οφέλη που δημιουργούνται για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε επίπεδο προβολής, προώθησης και προσέλκυσης επισκεπτών. Τον συντονισμό της ημερίδας ανέλαβε ο Γιώργος Δεμελής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ορχήστρας "Κανών" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.