e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Δεν χρειάζεται να είμαστε μορφωμένοι, διάσημοι, πλούσιοι και ισχυροί, για να γίνουμε ουράνιοι πολίτες

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 Κυριακής Β΄ Ματθαίου 
 3 Ιουλίου 2016
(Ματθ. δ΄ 18-23)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Οι Μαθητές, που εκλήθησαν από τον Κύριο Ιησού να τον ακολουθήσουν, δεν είχαν αντιληφθεί εις βάθος την σημασία αυτού του καλέσματος. Ο Παντογνώστης και Παντεπόπτης Κύριος γνωρίζει πάντοτε την κατάλληλη ώρα και στιγμή για να πράττει το κάθε τι. Και η κατάλληλη ιστορική στιγμή για το έργο της Σωτηρίας υπήρξε εκείνη, κατά την οποίαν ο Ιησούς καλεί τους απλοϊκούς βιοπαλαιστές αλιείς ιχθύων να γίνουν αλιείς ανθρώπινων ψυχών.

Παρ’ ότι δεν κατανόησαν σε βάθος το κάλεσμα αυτό, Τον ακολούθησαν δείχνοντας καλοπιστία και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Διδασκάλου. Έτσι, ο Σίμων Πέτρος, ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης εγκατέλειψαν τα δίχτυα, το πλοιάριο και τους οικείους τους, για να γίνουν κήρυκες -όταν θα ερχόταν η ώρα- της Σωτηρίας και της Βασιλείας των Ουρανών. Καταστάθηκαν ουράνιοι πολίτες, αποδεχόμενοι ελεύθερα και αβίαστα το θείο θέλημα. Έτσι, έγιναν τέκνα Θεού κατά χάριν και βοήθησαν πλήθη ανθρώπων να γίνουν το ίδιο. Υπήρξαν τηρητές του Ευαγγελίου που εμπεριέχει τον θείο νόμο, τον υπεράνω κάθε ανθρώπινου.

        Μέγιστο παράδειγμα αποτελεί για εμάς σήμερα το περιστατικό αυτό. Μας δείχνει ότι δεν χρειάζεται να είμαστε μορφωμένοι, διάσημοι, πλούσιοι και ισχυροί, για να γίνουμε ουράνιοι πολίτες. Αρκεί να έχουμε πίστη, αγάπη και θάρρος στον αγώνα αυτόν!

Ο Κύριος δεν απαξίωσε τους εργατικούς και άσημους ανθρώπους, αλλά επαίνεσε και τίμησε κάθε είδους εργασία, τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική, δεδομένου μάλιστα ότι, κατά την εποχή εκείνην, η χειρωνακτική εργασία εθεωρείτο αρμοδιότητα και καθήκον των δούλων. Ο Θεός δεν μας θέλει σωματικά και πνευματικά ανέργους και φυγόπονους. Η οκνηρία οδηγεί σε κάθε κακό και παρακμιακή κατάσταση τον άνθρωπο.

Όμως, πάνω απ’ όλα, η ακούραστη πνευματική εργασία επαινείται από τον Θεό. Σε αυτήν -που αποσκοπεί στην Σωτηρία τη δική μας και των συνανθρώπων- μας καλεί να αφοσιωθούμε, ώστε, μιμούμενοι τους Αγίους, να κερδίσουμε την Βασιλεία των Ουρανών! Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: