e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Το 15ετές έργο Συντήρησης Εικόνων της Ζακύνθου από το Εργαστήριο της Μονής Στροφάδων, μετά Μουσικής, στο Στ2 “Αληθώς”




Το βράδυ της Κυριακής, 30ής Οκτωβρίου 2016, στον περικαλλή Ναό της Παναγούλας Μπανάτου πραγματοποιήθηκε με κάθε δυνατή επιτυχία η 2η εκδήλωση-σύναξη του στ΄ κύκλου δράσεων του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου “Αληθώς”, δηλαδή του πολιτισμικού ανοίγματος της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου προς τον λαό του νησιού. Παρά τη σφοδρή βροχή, παρόντες ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, οι Καθηγούμενοι των Μονών Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης και Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Λαγκάδας Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Λαυρεώτης, πολλοί Ιερωμένοι, ο Πρόεδρος του Μπανάτου Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, ευάριθμοι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών και αρκετός κόσμος, όλοι πιστοί φίλοι και θιασώτες του “Αληθώς”.

Όπως ήδη είχε ανακοινωθεί, στο πρώτο μέρος οι έγκριτοι Συντηρητές Έργων Τέχνης Αδελφοί Θεοδόση, ο Μάριος και ο Ανδρέας, παρουσίασαν το έργο που έχουν επιτελέσει επί πλήρη 15ετία, όσον αφορά στη συντήρηση ιερών Εικόνων από Εκκλησίες και Μονές του νησιού μας (υπάρχουσες ή χαμένες πλέον στο διάβα του χρόνου από πολλές αιτίες), στο Εργαστήριο Συντήρησης Εικόνων και άλλων έργων Τέχνης της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω. Η παρουσίαση, που έκαναν οι Αδελφοί Θεοδόση, με τίτλο “Επιστροφή εικόνων της Ζακύνθου στο αρχαίο κάλλος τους”, χρησιμοποιώντας μάλιστα πλουσιότατο εποπτικό υλικό, κατέπληξε όλους, γι' αυτό και χειροκροτήθηκαν θερμά από το ενθουσιασμένο κοινό.

Στο κλείσιμο αυτού του πρώτου μέρους, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε δι' ολίγων στο πώς έφθασε στην απόφαση, όντας Μητροπολίτης Ζακύνθου το 2001, να υποστηρίξει την ίδρυση και λειτουργία στο νησί Εργαστηρίου Συντήρησης Εικόνων: Μνημόνευσε το ιστορικό γεγονός της απόπειρας για συντήρηση των εκκλησιαστικών πινάκων του Ναού της Πεφανερωμένης πόλεως Ζακύνθου πριν τη Σεισμοπυρκαγιά του 1953. Τότε, κάποιοι απαίσιοι καλοθελητές στράφηκαν εναντίον του Μητροπολίτου Ζακύνθου κυρού Χρυσοστόμου Α΄ (του Δημητρίου) για την αποστολή του πρώτου πίνακα σε εργαστήριο των Αθηνών, ότι δήθεν θα αλλοιούτο ή θα κλεπτόταν... Συνέβη όμως εν τω μεταξύ η φρικτή επίσκεψη του Εγκέλαδου, ο ιστορικός Ναός γκρεμίστηκε και κατακάηκε, οπότε το μόνο έργο που διασώθηκε ήταν ο αποσταλείς για συντήρηση πίνακας!... Ο Σεβ. Δωδώνης μνημόνευσε επίσης τους σπουδαίους Συντηρητές των απαράμιλλων έργων της Μονής Σινά, στο θεοβάδιστο εκείνο Όρος, με τους οποίους -ως νεαρός δόκιμος Μοναχός- συγχνοτίστηκε πριν από περίπου έξη δεκαετίες! Το σχόλιο του έκλεισε ο κ. Χρυσόστομος, εκφράζοντας τη χαρά του, ότι την δική του έμπνευση συνεχίζει επάξια ο παριστάμενος σημερινός Μητροπολίτης Ζακύνθου Σεβ. κ. Διονύσιος Δ΄.

Στο δεύτερο μέρος, το Μουσικο-φωνητικό Σύνολο “Ιόνιο κύμα” παρουσίασε μελοποιημένη ποίηση από τον Σολωμό έως τον Ελύτη, ως μικρή συμβολή στην προ ημερών επέτειο του γενναίου “ΟΧΙ” των Ελλήνων, κατά την 28η Οκτωβρίου 1940. Έτσι, ακούστηκαν κατά σειράν κορυφαίοι στίχοι του Νικηφόρου Βρεττάκου, του Οδυσσέα Ελύτη (20 χρόνια από τον θάνατό του), του Μάνου Ελευθερίου, του Λεωνίδα Μαλένη, του Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου, μελοποιημένοι από τον Τιμόθεο Αρβανιτάκη, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχήμα “Ιόνιο κύμα” την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο Ζακύνθιος συνθέτης Τιμόθεος Αρβανιτάκης, ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης και σεμνός άνθρωπος! Στην εν λόγω εκδήλωση του “Αληθώς” τον πλαισίωσαν στα μαντολίνα ο Σπύρος Κανδιάνος και ο Σπύρος Γιακουμέλος, στη μάντολα ο Χαράλαμπος Πλατυπόδης, στην κιθάρα ο Ανδρέας Σταμίρης, στο κοντραμπάσο ο Αρμένιος Vaghlinak Galoyan, όπως και οι Νικόλαος Μυλωνάς, Διονύσιος Γιακουμέλος, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Σταύρος Χριστοδουλόπουλος, Νικόλαος Γκούσκος, Άρης Ξένος και Σπυρίδων Σταμίρης.

Ο υπεύθυνος του “Αληθώς”, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε τόσο τους Ομιλητές, όσο και το “Ιόνιο κύμα”, για την καθοριστική συμβολή τους στην αρτίωση της βραδιάς, όπως και όσους αψήφησαν τη ραγδαία βροχόπτωση και έφθασαν μέχρι την Παναγούλα Μπανάτου για μιαν επιπλέον σύναξη ποιότητας.

Τέλος, αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι για το μουσικό μέρος της εν λόγω εκδήλωσης υπήρξαν και οι ακόλουθοι Χορηγοί, τους οποίους το Κέντρο Λόγου ευχαριστεί θερμά: Συνετός Ford, Νάρκισσος Ζαχαροπλαστεία, Κωστή Διονυσία Διεκπεραιώσεις, Ενδύματα-υποδήματα Φρου-Φρου και Ευστάθιος Μπετίνης (ΟΔΑΖ).


































[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: