e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό της Μεταστάσεως της Παρθένου (Velika Gospa) του Dubrovnik, Croatia

Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


























Πρόκειται για έναν πραγματικά εντυπωσιακό καθεδρικό ναό, τιμώμενος στην Μετάσταση της Παρθένου Μαρίας (Velica Gospa), ο οποίος αρχικά χτίστηκε με χορηγία του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Σύμφωνα με το θρύλο που επικρατεί, ο Ριχάρδος χρηματοδότησε την ανέγερση του ναού ως δείγματος ευγνωμοσύνης για την επιβίωσή του, μετά από ένα ναυάγιο, έξω από το νησί Lokrum, το 1192. 

Ωστόσο, ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια των σεισμών του 1667 και χτίστηκε από την αρχή σε ρυθμούς μπαρόκ. 

Στο θησαυροφυλάκιο του ναού φυλάσσονται αντικείμενα από τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή εποχή, ενώ ανάμεσα στα πιο πολύτιμα αντικείμενα είναι οι λειψανοθήκες της κεφαλής και ο βραχίονας του πολιούχου της πόλης Αγίου Βλασίου (βλ. άγαλμά του στην 3η φωτό ανωτέρω).

Στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς καθεδρικού υπάρχουν υπολείμματα των παλιότερων εκκλησιών, όπως επίσης και ο διάσημος τρίπτυχος πίνακας της Μεταστάσεως, έργο Τιτσιάνο του 1552 (βλ. 6η φωτό ανωτέρω) και άλλοι πίνακες Ιταλών και Δαλματών καλλιτεχνών ζωγράφων από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα.

Μια επιπλέον φωτό από το διαδίκτυο


Ντουμπρόβνικ, Η πομπή ανήμερα της Εορτής του Αγίου Βλασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: