e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

3ήμερες εκδηλώσεις στη Ζάμπια προς τιμήν του Αποστόλου Μάρκου, ιδρυτού της Αλεξανδρινής Εκκλησίας




















Με τις ευλογίες του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β', έλαβαν χώρα οι παρακάτω θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, προς τιμήν του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου.
Την Κυριακή του Αντίπασχα, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων του Θεοφ. Επισκόπου Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανασίου και του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου, επί τη εορτή του Αποστόλου Θωμά και του Αγίου Γεωργίου, στο Ιερό Ναό Αγ. Αλεξάνδρου, της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Λουσάκας. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, ο Πρωθιερέας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Νικόλαος Γουρδούπης, Συνταγματάρχης, ο οποίος τέλεσε τις ιερές Ακολουθίες της Μ.Εβδομάδος στην Ελληνική Κοινότητα Κίτουε της Β. Ζάμπιας, καθώς και Ιερείς της Μητροπολιτικής περιφέρειας Λουσάκας.
Παρέστησαν οι Γενικοί Πρόξενοι Ελλάδος και Κύπρου κύριοι Μιχαήλ Κρούπνικ και Χρήστος Σπάιρον, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ.Ανδρέας Δάμαλης και πλήθος πιστών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη Αρτοκλασία υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ.Θεοδώρου του Β' και λιτάνευση τμήματος Λειψάνου του Αγίου Μάρκου.
Την Δευτέρα 24η Απριλίου, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου, αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου και στον Άγιο Μάρκο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, προς τιμήν του Αγίου Μάρκου, πραγματοποιήθηκε επίσημη εκδήλωση στην οποία προσκλήθηκαν και παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και Πρέσβεις διαφόρων κρατών. Ο Σεβ. κ.Ιωάννης τους καλωσόρισε και τους ξενάγησε στην Έκθεση αφιέρωμα της Δ.Σ.Ο. με θέμα «Πάσχα στην Ορθόδοξη Ανατολή», μεταφέροντάς τους τις ευχές και τις ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθήμενου, επισημαίνοντάς τους τον ρόλο, την θέση και την προσφορά του Πατριαρχείου στα δυο χιλιάδες χρόνια της ύπαρξης του στην Αφρικανική Ήπειρο.
Την Τρίτη 25η Απριλίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Μάρκου, με την συνεργασία της Ι. Μητροπόλεως Ζάμπιας και Μαλάουι, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην χώρα, του Πανεπιστημίου της Ζάμπια (UNZA), καθώς και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, με ομιλητή τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ.Αθανάσιο και με θέμα: «O Ευαγγελιστής Μάρκος και η συνεισφορά του στην Αφρικανική Θεολογία».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Dr. O.C. Chakulimba, Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο Dr.Ziva, Επικεφαλής του Τμήματος Θρησκευτικών Σπουδών, ο Λέκτορας Dr. Hambulo, Καθηγητής του Τμήματος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Ζάμπιας κ. Μιχαήλ Κρούπνικ και ο Σεβ. Ζάμπιας κ. Ιωάννης.
Αξίζει να σημειωθεί πως την ομιλία παρακολούθησαν πολλοί Καθηγητές του Πανεπιστημίου και πλήθος φοιτητών, που κατέκλυσαν το Αμφιθέατρο. Η ομιλία κέντρισε το ενδιαφέρον όλων αφού, στο τέλος της, ο Θεοφ. κ. Αθανάσιος απήντησε σε πλήθος ερωτήσεων που του υπεβλήθησαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: