e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας παρών στις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων Αλεξάνδρειας και Στοκχόλμης








Με την κλασσική φράση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στη διαθρησκευτική συνδιάσκεψη των Βρυξελλών τον Σεπτέμβριο του 2001, Πόλεμος εις το όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος κατά της θρησκείας”, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας στην εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της Κυριακής των Βαΐων 9 Απριλίου 2017 στην Αλεξάνδρεια που στοίχισε την ζωή σε σαράντα πέντε άτομα.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής, 23 Απριλίου 2017, ο Κόπτης Επίσκοπος στην Στοκχόλμη κ. Anba Abakir στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μηνά της Κοπτικής Εκκλησίας στο προάστειο Södertelje της Στοκχόλμης.
Ο Επίσκοπος Abakir είχε επισκεφθεί τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης προσφάτως και ο Μητροπολίτης Κλεόπας εξέφρασε την λύπη του, διότι ανταπέδωσε την επίσκεψη αυτή σε κλίμα πένθους και οδύνης.
Ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε άνθη στον χώρο όπου είχε τοποθετεί πλακάτ με τις φωτογραφίες των θυμάτων και διεβίβασε τα συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας στους συγγενείς των οικογενειών των θυμάτων.
Στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο Αιγυπτιακός λαός την Μ. Παρασκευή μαζί με το πάθος Του Κυρίου βίωσε και ένα προσωπικό πάθος, θρηνώντας την απώλεια των Χριστιανών αδελφών μας και σχολίασε ως εξαιρετικά εύστοχο τον τίτλο μάρτυρες που απέδωσε στα θύματα ο Επίσκοπος Abakir.
Στο σχετικό βίντεο που προβλήθηκε, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, με συνεντεύξεις παρισταμένων, στους χώρους των επιθέσεων, αλλά και επιζώντων τραυματιών, ήταν εμφανής η έκφραση συγχώρεσης και η απουσία εκδικητικής διάθεσης, αγανάκτησης ή θυμού, απόδειξη του αυθεντικού Χριστιανικού βιώματος των Κοπτών της Αλεξάνδρειας.
Παρόντες, στην εκδήλωση, ήταν εκπρόσωποι διαφόρων Χριστιανικών ομολογιών και ο Εξοχ. Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Σουηδία κ. Wael Adel Nasr.
Επίσης, την Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017, ο Ποιμενάρχης μετέβη, προσκεκλημένος της Λουθηρανικής Επισκοπής της Στοκχόλμης, στο ναό του παλατίου στην Στοκχόλμη, όπου και παρέστη σε εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 7 Απριλίου 2017. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους το βασιλικό ζεύγος και η Υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας Εντιμ. κ. Alice Bah Kuhnke. Ο Μητροπολίτης Κλεόπας διαβίβασε τα συλλυπητήρια εκ μέρους της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά των κ.κ. Max Brar, Samer Sohdy και Mark Misak.

Δεν υπάρχουν σχόλια: