e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Προσκύνημα του Μητροπολίτη Σουηδίας στον Άγιο Μηνά Εμπορίου Εορδαίας






























Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Παν. Αρχιμανδρίτου κ. Ναθαναήλ Φίλιου, Ι. Προισταμένου της Ενορίας του Αγίου Μηνά Εμπορίου Εορδαίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυϊας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε επίσκεψη στην ως άνω ενορία από τις 21 έως τις 23 Αυγούστου 2017.

Πρώτος σταθμός της προσκυνηματικής περιοδείας στην περιοχή ήταν η Ι. Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας, τόπος ασκήσεως της Οσίας Σοφίας. Ακολούθησε επίσκεψη στην Πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Α΄ και δοξολογία στον Ι. Ναό του Αγίου Μηνά, καθώς και κέρασμα στο αρχονταρίκι του ναού.

Στη συνέχεια, ο επίσκοπος ξεναγήθηκε στην μικρογραφία του Πύργου του Γαλατά, την θεμελίωση του οποίου ευλόγησε η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στις 17 Σεπτεμβρίου 2005, στις διαβατικές στοές της Αγίας Θεοδοσίας, παρεκκλησίου του Πύργου, στα τείχη του περιβάλλοντος χώρου του Ι. Ναού του Αγίου Μηνά (μικρογραφία των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως) και στον Ι. Ναό της του Θεού Σοφίας (μικρογραφία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως).

Το πρωί της επομένης, 22 Αυγούστου 2017, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την οικογένεια του κ. Αθανάσιου Μπόζια, Προέδρου της τοπικής κοινότητος Εμπορίου του Δήμου Εορδαίας και αμέσως μετά μετέβη στην Φλώρινα, όπου επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο, τον οποίο συνεγχάρη για τις δραστηριότητές του και τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία του.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στην Ι. Μονή του Αγίου Μάρκου Πρώτης Φλώρινας και απηύλαυσε την φιλοξενία της Καθηγουμένης Γερόντισσας Μαριάμ και της συνοδείας της.

Ακολούθως, επισκέφθηκε το χωριό Ψαράδες στις Λίμνες των Πρεσπών και ξεναγήθηκε με βάρκα στα ασκητήρια των Βράχων των Πρεσπών του 14ου αιώνος, στο ασκητήριο της Παναγίας Ελεούσης και στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησί. Στην ως άνω περιοδεία, τον Μητροπολίτη Σουηδίας συνόδευσαν, μαζί με τον π. Ναθαναήλ, οι κ.κ. Παύλος Ανθίδης, Αλέξανδρος Αλεξόπουλος και Κλέαρχος Γκέσσας.

Την τελευταία ημέρα της επισκέψεως, 23 Αυγούστου 2017, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Μηνά Εμπορίου, στο τέλος της οποίας διεβίβασε τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Θεόκλητο για την φιλοξενία και συνεγχάρη τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Ναθαναήλ Φίλιο για το θαυμαστό έργο που επιτελεί στην περιοχή, με την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ι. Ναού του Αγίου Μηνά και την ανέγερση σε μικρογραφία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, του Πύργου του Γαλατά και των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του ότι, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσεως, υπάρχουν οραματιστές που τιμούν την Εκκλησία και την πατρίδα με την υποδειγματική τους δράση, όπως ο π. Ναθαναήλ. Συνεγχάρη, επίσης, την ομάδα εθελοντών της ενορίας, οι οποίοι στηρίζουν το έργο του εφημερίου τους και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες προς ολοκλήρωσιν της ιστορικής αυτής προσπάθειας.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη πλήθος κόσμου, καθώς και ο Εντιμ. Βουλευτής του Νομού Κοζάνης κ. Γεώργιος Κασαπίδης και ο Εντιμ. Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κωτσίδης. Ακολούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι του ναού με την φροντίδα του Συλλόγου Γυναικών της ενορίας.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του Παν. Αρχιμ. κ. Ναθαναήλ Φίλιου και των κ.κ. Παύλου Ανθίδη, Αλέξανδρου Αλεξόπουλου, Κλέαρχου Γκέσσα, Ζήση Κωτσίδη και Κωνσταντίνου Κρυσταλλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: