e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Μια νέα Εικόνα του Αγίου Διονυσίου θα εκτίθεται στο Ζ3 "Αληθώς" (10.12.2017, 7 μ.μ.)


Όπως ήδη γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, αύριο Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017ώρα 7 το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, θα πραγματοποιηθεί -στο πλαίσιο του Κέντρου Λόγου "Αληθώς"- η δεύτερη βραδιά του διπτύχου αφιερώματος στον Άγιο Διονύσιο, Προστάτη της Ζακύνθου, με την ευκαιρία μάλιστα της συμπλήρωσης τριών πλήρων αιώνων από την Μετακομιδή του σεπτού Σκηνώματός Του στο νησί μας από τα Στροφάδια. 

Ο φιλόλογος και ποιητής κ. Διονύσης Σέρρας θα δώσει διάλεξη περί του Αγίου Διονυσίου στην Ποίηση, ενώ ο ηθοποιός Τάκης Πετρόπουλος θα αναγνώσει σχετικά ποιήματα. Ακολούθως η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου θα αποδώσει λαοφίλητα μουσικά ακούσματα, που αφορούν στον Άγιο της Ανεξικακίας και η βραδιά θα κλείσει με χριστουγεννιάτικα μουσικά μέλη, πάντα από τη Φιλαρμονική, υπό την διεύθυνση του κ. Διονύση Μαλλιά

Επειδή, λοιπόν, η εν λόγω μορφωτική δράση κινείται γύρω από την πανσεβάσμια μορφή του Αγίου Διονυσίου, οι υπεύθυνοι του "Αληθώς" θεώρησαν ότι καλό θα ήταν να υπάρχει εκτεθειμένο ένα Εικόνισμά Του, ώστε ο ίδιος να επευλογεί -τρόπον τινά- την ομήγυρη. 

Έτσι, μια σχετικά μεγάλου μεγέθους νέα Εικόνα του Αγίου θα υπάρχει σε περίοπτη θέση, ιστορημένη προ 3ετίας, με τον τρόπο της αυγοτέμπερας, από τον Ζακύνθιο αγιογράφο και ζωγράφο κ. Νικόλαο Μπιάζη-Σεντή, η οποία φυλάσσεται στο ενοριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών και Νικολάου Μπανάτου, δεητική δωρεά ευσεβούς οικογένειας. 

Στο παρουσιαζόμενο εικόνισμα ο Άγιος της Συγγνώμης αποτυπώνεται σε θρόνο και ευλογώντας, αντίγραφο παλαιότερης εικόνας, που όμως εκείνη είναι ελαιογραφία. Στο κάτω μέρος του εικονίσματος τέθηκε από τον αγιογράφο ένα ξέχωρο διάζωμα, όπου αναπτύσσονται επιτυχώς δύο σημαντικότατα γεγονότα από τον βίο του Αγίου, χαρακτηριστικά της αγιοσύνης Του: Αριστερά, η συγχώρηση του φονιά του αδελφού Του στο ταπεινό κελί της Αναφωνήτρας Πλεμοναρίου και, δεξιά, η σκηνή του Ψέματος, δηλαδή η αναζήτηση του φονιά από τους ανθρώπους της τοτινής εξουσίας και η άρνηση του Ηγουμένου της Αναφωνήτρας ότι πέρασε ο εγκληματίας από τη Μονή. Ανάμεσα στις δύο σκηνές τέθηκε ως εξηγητική επιγραφή ο συγκλονιστικός στίχος του Ανδρέα Μαρτζώκη "κι αγιάζει ο αναμάρτητος την ώρα π' αμαρτάνει"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: