e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

4η μέρα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη Μητρόπολη Κατάνγκας


Την 15η Φεβρουαρίου 2017 ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, μετέβη με την Συνοδεία του στο νοσοκομείο της τοπικής Εκκλησίας «Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός», στην θέση Μανίκα του Κολουέζι, όπου εγκαινίασε την νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, ευλόγησε και συνομίλησε με τους νοσηλευόμενους και το επιστημονικό προσωπικό.

Στην εντυπωσιακή τελετή των εγκαινίων παρευρέθησαν, ο Υπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο Δήμαρχος του Κολουέζι, ο εκπρόσωπος του Κυβερνήτη και ο Πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ο Επιθεωρητής Υγείας του Κολουέζι, πλειάδα κρατικών αξιωματούχων, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου και πολλοί προσκεκλημένοι.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του προς τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε τον Εξοχ. Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κ. Ζοζέφ Καμπιλά για την συμπαράστασή του στο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα, συνεχάρη τον οικείο Μητροπολίτη κ. Μελέτιο για το σπουδαίο έργο το οποίο, όπως ανέφερε, θα συμβάλει με τον υπερσύχρονο ιατρικό εξοπλισμό που διαθέτει, στην ανακούφιση του ανθρωπίνου πόνου. Κάλεσε δε όλους, να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, αφού το έργο αυτό κατασκευάσθηκε για την υγειονομική εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ακολούθως, με το πέρας της τελετής, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης επισκέφθηκε την παρακείμενη γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, όπου εγκαταβιοί γυναικεία Αδελφότητα, υπό την καθοδήγηση της Προεστώσας Μοναχής Μακρίνας. Μετά την δέηση εντός του Καθολικού της Μονής, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος απηύθυνε πατρικές συμβουλές και νουθεσίες προς την Ιερά Αδελφότητα, λέγοντάς τους πως «…είναι μεγάλη ευλογία για το Πατριαρχείο μας τα Μοναστήρια, διότι όπως ο οργανισμός μας χρειάζεται το ζωογόνο οξυγόνο για να ζήσει, κατά τον ίδιο τρόπο και η Εκκλησία έχει ανάγκη τον μοναχισμό. Χρειαζόμαστε αγίους μοναχούς και μοναχές! Και η προσευχή μου προς τον Θεό είναι, τούτη η ευλογημένη ήπειρος να γεμίσει από Μοναστήρια, για να υμνείται και να δοξάζεται το Όνομα του Αγίου Θεού. Σας ευλογώ μέσα από την καρδιά μου. Θέλω να γνωρίζετε πως ο Μητροπολίτης σας κ. Μελέτιος αγαπά πολύ το Μοναστήρι σας, γιατί πρώτα από όλα είναι καλός Μοναχός. Εσείς, μάλιστα, έχετε το προνόμιο να βρίσκεσθε δίπλα το νοσοκομείο της Μητροπόλεως. Σας καλώ και σας παρακαλώ, να στηρίζετε με την συμβολή σας, με την προσευχή σας και να δίνετε κουράγιο στους πονεμένους ανθρώπους…».

Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης επέστρεψε στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Κολουέζι και Προήδρευσε διευρυμένης συσκέψεως, με την παρουσία του οικείου Μητροπολίτου Σεβασμ. Κατάνγκα κ. Μελέτιου, του Σεβ. Μητροπολίτου Κινσάσα κ.Νικηφόρου, τον Θεοφ. Επίσκοπου Μπουρούντι και Ρουάντα κ. Ιννοκεντίου, του Πανοσ. Αρχιμ. κ. Δανιήλ Μπιάζη, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου και του Επίτ. Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ. Γεράσιμου Ντούνη, κατά την οποία συζητήθηκαν λεπτομερώς όλα τα θέματα που αφορούν το μέλλον της Ιεραποστολής στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τέθηκαν οι βάσεις για την απρόσκοπτη κατά Χριστόν πρόοδό της. 

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος μετέβη οδικώς στην περιοχή Τσαμουντέντε Λουίλου, προκειμένου να επισκεφθεί την νεοσύστατη και πολυπληθή Ενοριακή Κοινότητα Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Μετά την Δοξολογική δέηση εντός του Ιερού Ναού, ο Πατριάρχης απηύθυνε λόγια αγάπης προς τους πιστούς, στηρίζοντάς τους στην Ορθόδοξη πίστη και ζωή.

Την 16η Φεβρουαρίου, υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄, πραγματοποιήθηκε Γενική Ιερατική Σύναξη του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκα, εντός του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κολουέζι.

Κατ’ αυτήν, ο Πατριάρχης ομίλησε με πατρική αγάπη προς τους Κληρικούς, αναφερόμενος στην προσωπική του γνωριμία με τον πολυσέβαστο αείμνηστο γέροντα π. Γεώργιο Καψάνη, Καθηγούμενο της Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους και την αδελφική σχέση που τον συνδέει με τον παραδελφό του Μητροπολίτη κ. Μελέτιο. Επίσης, αναφέρθηκε στους μεγάλους Ιεραποστόλους π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη και π. Κοσμά Γρηγοριάτη, όπου με τον δεύτερο υπήρξαν συμμαθητές στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή των Αθηνών. Έδωσε πατρικές συμβουλές προς τους Κληρικούς και αφουγκράστηκε τους προβληματισμούς τους.

Αμέσως μετά το πέρας της Ιερατικής Συνάξεως, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος παρευρέθηκε σε πανηγυρική εορτή που πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκα, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να ευλογήσει πάνω από 30.000 μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων και των σχολών της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρήλασαν ενώπιον του Πατριάρχου μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού ενώ, στο τέλος, ο Μακαριώτατος εμφανώς συγκινημένος από την παρουσία των χιλιάδων μαθητών, τους ομίλησε πατρικά.

Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης παρεκάθησε σε γεύμα με τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και τους 80 Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκα. 

Το απόγευμα της ίδια ημέρας, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, εντός του Ιεραποστολικού Κέντρου στο Κολουέζι, τελέσθηκε επίσημος πανηγυρικός Πατριαρχικός Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, με την ευκαιρία την ονομαστικής εορτής του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου (16.2.2017)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, τό ἑσπέρας τῆς Πέμπτης, 16ης Φεβρουαρίου, μετέβη εἰς τό Σισμανόγλειον Μέγαρον ἔνθα παρηκολούθησεν, ἐν τοῖς πλαισίοις τοῦ κύκλου ὁμιλιῶν « Κωνσταντινούπολις καί Βυζαντινός κόσμος», διάλεξιν μέ θέμα «Βυζαντινές πόλεις - λιμάνια». σειρά τῶν διαλέξεων διοργανώνεται ὑπό τοῦ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλλάδος ἐν συνεργασίᾳ μέ τό Εὐρωπαϊκόν Κέντρον Βυζαντινῶν καί Μεταβυζαντινῶν Μνημείων (E.K.B.M.M) Θεσσαλονίκης καί τήν Ἑταιρείαν Κυπριακῶν Σπουδῶν (Ε.Κ.Σ.).

* * *

Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν:

Τούς Σεβ. Συνοδικούς Μητροπολίτας Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ, Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιον.

Τόν Πανοσιολ. Δευτερεύοντα κ. Θεόδωρον, ὑποβαλόντα τά ἑαυτοῦ σέβη καί λαβόντα τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.

Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Νήφωνα Βατοπαιδινόν, ἐξ Ἀθηνῶν, μετά τοῦ Ὁσιωτ. Μοναχοῦ κ. Ἰωσήφ.

Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Εἰρηναῖον, Ἡγούμενον τῆς ἐν Κρήτῃ . Μονῆς Κυρίας τῶν Ἀγγέλων Γουβερνέτου, μετά τοῦ ἐκ τῆς Ἀδελφότητος αὐτῆς Ὁσιολ. Ἱερομονάχου κ. Πορφυρίου.

Τόν Ὁσιώτ. Μοναχόν κ. Νικόλαον Διονυσιάτην, μετά τῶν Ἐντιμ. κ. κ. Ἰακώβου Σπυρίδη, Θεοφάνους Γκανᾶ καί Ἀποστόλου Βήτα.

Τήν Ἐξοχ. κ. Belén Alfaro, Πρέσβυν, στέλεχος τοῦ Ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν τῆς Ἱσπανίας, μετά τοῦ ἐν τῇ Πόλει Γεν. Προξένου τῆς Χώρας Ἐντιμ. κ. Carlos Diaz Valcarcel καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Pablo Barbara, στελέχους τῆς ἐν Ἀγκύρᾳ Πρεσβείας.   

Μελωδικό καλωσόρισμα του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας στη Μητρόπολη Κατάνγκας [video]

Παρουσιάζει ο π. Δανιήλ Μπιάζης από τη Μητρόπολη Κατάνγκας, καθώς συνοδεύει στην ποιμαντική περιοδεία του τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο