e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή 2017 στην Τένεδο [22 ενδεικτικά video]
Σχόλιο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Από την Μεγάλη Πέμπτη έως την Δευτέρα του Πάσχα του 2017, στην Τένεδο των ονείρων και της ψυχής μας, ο Θεοφ. Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, νέος και έγκριτος Αρχιερέας του Οικουμενικού Θρόνου, βοηθός μάλιστα του Πατριάρχου του Γένους κ.κ. Βαρθολομαίου, θέλησε να κραυγάσει το θριαμβικό μήνυμα της Αναστάσεως εκεί όπου η σιωπή είναι λαλέουσα και συνάμα σπαρακτική. Νωρίτερα ύψωσε εν μέσω εσταυρωμένης Εκκλησίας τον επί Ξύλου αδίκως Κρεμασθέντα. 

Κι όλα τούτα, όντας προεστός της συνάξεως και της "μικράς ζύμης" ελαχιστότατων ψυχών, μετρημένων στα δάκτυλα, οι οποίες πάντως -όπως μαρτυρούν τα δημοσιευόμενα κατωτέρω 22 (!) ενδεικτικά βιντεάκια της κ. Ευαγγελίας Φατσέα- έσπασαν τη σιωπή κι εξακτινώθηκαν δεητικά στον Θρόνο της θείας Μεγαλειότητος, ταυτόχρονα πάντως ακούστηκαν έως εμάς και ως μαρτυρία - διαμαρτυρία για το Μέγα Άδικο που υπέστησαν άπαντες οι Αθώοι Εσταυρωμένοι του Γένους των Ρωμηών, στους τόπους εκείνους τους εμπερίστατους, του Λυγμού και της Οδύνης

Μαζί με τον αγαπητό και σεβαστό συμφοιτητή και άξιο Ιεράρχη της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ερυθρών π. Κύριλλο, δάκρυα συγκινήσεως χέοντες, αναφωνούμε από βάθους καρδίας: "Ἀνέστη Χριστός καί σύ καταβέβλησαι. Ἀνέστη Χριστός καί πεπτώκασι δαίμονες. Ἀνέστη Χριστός καί χαίρουσιν ἄγγελοι. Ἀνέστη Χριστός, καί ζωή πολιτεύεται. Ἀνέστη Χριστός καί νεκρός οὐδείς ἐπί μνήματος. Χριστός γάρ ἐγερθείς ἐκ νεκρῶν, ἀπαρχή τῶν κεκοιμημένων ἐγένετο."!

Λοιπόν, είναι σίγουρο πως οι ψυχές των εν πικρία και θλίψει και διωγμώ ή δουλεία κεκοιμημένων κατοίκων της ωραίας Τενέδου ολοένα θ' αναγαλλιάζουν από τα μνήματά τους ή μπορεί και να κυκλοφορούν ήδη στα σκιερά καλντερίμια και τα δειλά ξέφωτα του σκλάβου νησιού τους, έχοντας και κατέχοντας πλέον ουσιαστική Ελπίδα Αναστάσεως! Γένοιτο! Χριστός ανέστη αληθώς!!!

Λαμπροτρίτη 2017 εν Βανάτω, Ευχαριστιακή Σύναξη προς τιμήν των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης


Πρωί Τρίτης της Διακαινησίμου, 18 Απριλίου 2017, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. Θεία Λειτουργία, με Αρτοκλασία, προς τιμήν των Αγίων Προστατών της Λέσβου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, των θαυματουργών. Η Αρτοκλασία ήταν προσφορά του Ενορίτου μας Ιεροψάλτου κ. Δημητρίου Ματθ. Παπαδάτου. 
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]
Το Πάσχα 2017 στις Βρυξέλλες

Βρυξέλλες, 18.4.2017 - Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάστηκαν οι Άγιες ημέρες του Πάσχα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών. Τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος τελούνταν οι ακολουθίες του Νυμφίου, καθώς και η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ενώ από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς του Ναού. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης τελέσθηκε η Ακολουθία των Αχράντων Παθών, μετά το πέρας της οποίας πραγματοποιήθηκε το στόλισμα του Επιταφίου από κυρίες της Ενορίας διαφόρων ηλικιών που παρέμειναν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας στο Ναό, όπως είθισται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. 

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τελέσθηκαν οι Μεγάλες Ώρες και μετά μικρή χρονική διακοπή ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, ενώ το Εσπέρας κατά τον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου εν εκκλησία πληθούση, έγινε η Έξοδος του Επιταφίου στους δρόμους πέριξ του Ναού. Για την Έξοδο του Επιταφίου οι τοπικές Αρχές, πέραν της καθιερωμένης άδειας, χορήγησαν ενισχυμένη αστυνομική δύναμη για την ασφάλεια των πιστών που συμμετείχαν.

 Το Μέγα Σάββατο το πρωί τελέσθηκε ο Μεγάλος Εσπερινός και η πρώτη Ανάσταση, ενώ το βράδυ η Παννυχίδα και εν συνεχεία η τελετή της Αναστάσεως και η Πανηγυρική αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη η Πατριαρχική Απόδειξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και το σύντομο μήνυμα του Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, στο οποίο έγινε εκτενής αναφορά στο κηρύσσον διαρκώς την Ανάσταση, αειλαμπές Φανάριον, καθώς και πατρική παρότρυνση στους ορθοδόξους πιστούς για πλήρη υποστήριξη προς τη Μητέρα μας Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία.

 Την ημέρα του Πάσχα τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης, με την συμμετοχή όλων των κληρικών που διαβιούν στις Βρυξέλλες και την ανάγνωση του Ευαγγελίου σε διάφορες γλώσσες.

 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, οι ιερείς και οι διάκονοι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών εύχονται το ανέσπερο φως της Αναστάσεως να γεμίζει τον κόσμο με χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία. 

Χριστός Ανέστη!

Mεγάλη Πέμπτη

Μεγάλη Παρασκευή 

Μέγα Σάββατο 

Αγία και Μεγάλη Κυριακή του Πάσχα