e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Η Εναρκτήρια Τελετή της 24ης Γενικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Ρώμη, 25-30.6.2017) και το Μήνυμα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας

Σήμερα, 26 Ιουνίου 2017, στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, με κεντρικό θέμα: "Η Χριστιανική διάσταση της παγκόσμιας κρίσης και τρόποι αντιμετώπισης της". Το Μήνυμα του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ μετέφερε ο παριστάμενος εκπρόσωπός του, Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης. [Αναγνώστε το ακολούθως]. 

Σημειωτέον ότι στην αίθουσα Auletta Dei Gruppi του Ιταλικού Κοινοβούλιου πάνω από 110 ορθόδοξοι Βουλευτές από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν για την 24 Γ.Σ. Αξίζει επίσης να υπομνησθεί ότι ο Μητροπολίτης Ζάμπιας συμμετέχει με την ιδιότητα του Συντονιστή της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και συνοδεύει την κα Veronica Natanel Macamo - Πρόεδρο του Κοινοβούλιου της Δημοκρατίας της Μοζαμβίκης, εκπρόσωπο του Προέδρου του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου κ. Roger Nkodo Dang. 
Μήνυμα της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής
κ.κ. Θεόδωρου Β΄
προς την 24η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο.
(Ιταλικό Κοινοβούλιο-Ρώμη, 25-30 Ιουνίου 2017)

**********
Ελλογιμώτατοι κ.κ. Βουλευτές, οι συμμετέχοντες στην εικοστή τέταρτη Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, χάρις και έλεος εφ' υμάς και ειρήνη παρά του Παναγάθου Θεού.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά, απευθύνω πατρικές Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες, από την Αποστολική Καθέδρα του Αγίου Αποστόλου Ευαγγελιστή Μάρκου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Αφρικής, χαιρετίζοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, η οποία συνέρχεται φέτος στην Πρωτεύουσα της Ιταλίας, την Ρώμη, έδρα της αδελφής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Το κεντρικό θέμα συζήτησης που επιλέξατε, «Η χριστιανική κατανόηση τηςΠαγκόσμιας κρίσης και τρόποι για την αντιμετώπισή της», μας συγκινεί και μας ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα, υπενθυμίζοντάς μας την ευθύνη που έχουμε ως Χριστιανοί, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στην επίλυση των πολύπλευρων προβλημάτων και δυσκολιών του σύγχρονου κόσμου. Εξάλλου, ο παγκόσμιος νόμος της ανθρωπιάς υπερβαίνει κάθε θρησκεία, διαπερνά κάθε πολιτισμό. Είναι η «φωνή αύρας λεπτής» η οποία δροσίζει ένα καθημαγμένο κόσμο που ταλανίζεται από τα πάθη και τα μίση του, έως την σύγχρονη «πολιτισμένη» εποχή μας.
Δυστυχώς στην παρούσα χρονική στιγμή, σε πάμπολλα σημεία του πλανήτη εκατομμύρια ψυχών θανατώνονται μέσα στην δίνη αιματηρών συγκρούσεων με αφορμή ή προκάλυμμα την πίστη. Οι άνθρωποι, παραμερίζοντας κάθε έννοια ιερότητος, κάθε έννοια σεβασμού και ανοχής προς τον συνάνθρωπο και την οιανδήποτε διαφορετικότητα, που τον χαρακτηρίζει, με περισσό θράσος, επικαλούνται το όνομα του Θεού, για να προβούν σε εγκληματικές ανθρωποκτόνες ενέργειες, οι οποίες απάδουν σ’ αυτήν την ανθρώπινη φύση. Εικόνες σφαγιασθέντων, κατκρεουργημένων και αποτεφρωμένων ανθρώπων, ως αποτέλεσμα πολιτικών, φυλετικών και θρησκευτικών συγκρούσεων, κατακλύζουν τα μέσα μαζικής πληροφόρησης στον 21ο αιώνα των επιστημονικών επιτευγμάτων και των τεχνολογικών εξελίξεων, αποτελώντας το τραγικό τεκμήριο των παραπάνω λόγων!
Το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, ιστορικός και καθαγιασμένος Θεσμός, από τον ιδρυτή του Απόστολο Μάρκο, έως σήμερα, πιστό τόσους αιώνες στην αποστολή του, προσβλέπει με ελπίδα και αισιοδοξία στην συνεργασία των πολιτικών, του χριστιανικού κόσμου, για την παραμονή των Χριστιανών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την ασφαλή διαβίωση τους, οι οποίοι πάντοτε, εντονώτερα όμως τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται στο στόχαστρο αλλοτρίων δυνάμεων. Οι χριστιανοί μας όμως, απολύτως ανεκτικοί και υπομένοντας τους διωγμούς και τις δυσκολίες, εφαρμόζουν πάντοτε την προτροπή του Αποστόλου Παύλου, «λοιδορούμενοι ευλογούμεν, διωκόμενοι ανεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλούμεν» (Α’ Κορ. 4, 12-13).
Στα πλαίσια αυτού του φιλάνθρωπου αγώνα που κάνουμε όλοι μας, είναι επιβεβλημένη ανάγκη να προβάλουμε με σθένος ότι, σ’ έναν κόσμο ταραχώδη και αποπροσανατολισμένο από τις πανανθρώπινες αξίες της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αρετής, όπου αθώοι άνθρωποι και αγνά νήπια χάνουν την ζωή τους -το πολυτιμότερο και αναφαίρετο θεϊκό δώρο- από την πείνα, την δίψα, τις πολεμικές συγκρούσεις, την τρομοκρατία ή ακόμη χειρότερα, από συγκρούσεις που διαδραματίζονται στο όνομα του Θεού, όλοι μας έχουμε λόγο και υποχρέωση να διακηρύξουμε εντονότερα από κάθε άλλη εποχή, την Αγάπη, ως το νοητό φάρμακο στην πάσχουσα και αδημονούσα ανθρωπότητα. Την Αγάπη, που γνωρίζει να συνδιαλέγεται, να κατανοεί, να αποδέχεται και να συγχωρεί.
Χαιρετίζω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, την ενδυνάμωση των σχέσεων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο. Η ουσιαστική αυτή συνεργασία, μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει στην προοπτική επίλυσης των προβλημάτων της Ηπείρου μας. Προβλήματα, τα οποία οδηγούν, μεγάλα τμήματα των λαών μας, στην παράνομη μετανάστευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ολόθερμα προσεύχομαι, όπως κι εσείς, με την ανταλλαγή απόψεων και τον διάλογο, να εμπλουτήσετε δημιουργικά την Συνέλευσή σας, με αυτή την προβληματική, που πηγάζει από την παρούσα παγκόσμια ρευστή πραγματικότητα και την επιχειρούμενη ανατροπή αιώνιων θεμελιωδών πανανθρώπινων αξιών. Επευλογώ δε, τις εργασίες της Συνελεύσεώς σας, ευχόμενος πλήρη επιτυχία σ’ αυτή.
Μετά πολλών πατρικών ευχών και Πατριαρχικών ευλογιών
+ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄
Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

Ἐν τῇ Μεγάλῃ Πόλει τῆς Ἀλεξανδρείας, τῇ 25ῃ Ἰουνίου 2017

Οι Ορθόδοξοι Βουλευτές της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο Μοναστήρι Grottaferrata της Ρώμης

Θερμή η υποδοχή των 100 και πλέον Ορθοδόξων βουλευτών, της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), απ όλο τον κόσμο,  στο μοναστήρι της Grottaferrata, χθες Κυριακή απόγευμα 25 Ιουνίου 2017, με την ευκαιρία της 24ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, που έγινε στην πλατεία της ιστορικής αυτής ελληνόρρυθμης-ελληνόφωνης Μονής. 

Τους αφιχθέντες υποδέχτηκαν με σχετικές στην περίπτωση προσφωνήσεις,  ο Ηγούμενος της Μονής, ο οικείος Επίσκοπος, ο Δήμαρχος της περιοχής και άλλοι Ιταλοί επίσημοι. 

Εκ μέρους των Ορθοδόξων Βουλευτών αντιφώνησαν, ευχαριστώντας για τη θερμή υποδοχή και εν γένει φιλοξενία,  ο πρόεδρος της ΔΣΟ, βουλευτής κ. Ποπώφ, ο Γεν. Γραμματέας βουλευτής κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης,  ο οποίος και ανάγνωσε το μήνυμα της Α. Θ. Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον οποίον και εκπροσωπούσε. 

Τέλος, στα ελληνικά έψαλαν διάφορους ύμνους οι Πατέρες της Μονής μαζί με το συγκεντρωθέν στην πλατεία πλήθος κόσμου. 

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της Μονής και ιδιαίτερα στην πλούσια σε κώδικες Βιβλιοθήκη, όπου εκεί μίλησαν για την σημασία του Διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών, για την Ενότητα του Χριστιανικού Κόσμου. 

Στο Αρχονταρίκι της Μονής προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. 

Σήμερα, 26 τρ. μηνός, άρχισαν κανονικά οι εργασίες της 24ης Γεν. Συνέλευσης της ΔΣΟ στο Ιταλικό Κοινοβούλιο.