e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός του 15αύγουστου 2017 στην πανηγυρίζουσα Παναγούλα Μπανάτου εν Ζακύνθω [πλήρες video]


Εσπέρας παραμονής Δεκαπενταύγουστου, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Κοιμήσεως Παναγούλας Μπανάτου, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄
Μαγνητοσκόπηση: Νίκος ΠαπαδάτοςΚατά τον Αρχιερατικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, “αι γενεαί πάσαι” συνόδευσαν την Παναγία στον Επιτάφιό Της


Εν πληθούση Εκκλησία έγινε το εσπέρας της 14ης Αυγούστου 2017, ο πανεπίσημος Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεομήτορος στον περικαλλή, χρυσοξυλόγλυπτο και ανθοστεφή Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω, στο πλαίσιο του κοσμαγάπητου Πανηγυριού της κωμοπόλεως αυτής, κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων, στον καταπράσινο Κάμπο του Τζάντε.

Η βραδιά ήταν όλως εξαιρετική, διότι χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Τον Εφημέριο της Ενορίας και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μ. Ζ. π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, ο Ιερομόναχος Πορφύριος Γουσέτης και ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Ρένεσης, ενώ διακόνησε ο Πρωτοδιάκονος Ανδρόνικος Αγαλιανός.

Το ψαλτήρι τίμησαν οι καλλίφωνοι Ιεροψάλτες της Ενορίας με τους βοηθούς τους, υπό την έκτακτη διεύθυνση του εκ Ζακύνθου Πρωτοψάλτου Αθηνών κ. Παναγιώτου Κάνδηλα. Όλοι συνεισέφεραν το κατά δύναμιν και τον καλύτερο εαυτό τους για την άρτια απόδοση των ιερών εσπερίων της μεγάλης Εορτής.

Ομιλώντας προς το εκκλησίασμα ο Σεβ. κ. Διονύσιος, με γλαφυρότητα και πειστικότητα, αναφέρθηκε σεβαστικά στο πανίερο πρόσωπο της Παναγίας, της ολοένα μεθισταμένης στον Ουρανό, πλάι στον Υιό Της, επισημαίνοντας την ξεχωριστή θέση, την οποία κατέχει Εκείνη ενώπιον του Θεού, αλλά και στην καρδιά όλων των ανθρωπίνων γενεών.

Κατά παλαιά παράδοση της Ενορίας, μετά την ευλόγηση των Άρτων και τα Απόστιχα, του Αρχιερέως και των Ιερέων φερόντων άπασα την στολή τους, λιτανεύτηκε το άπνουν “σώμα” της Παναγίας τρις εντός του Ναού, ψαλλομένης της γ΄ στάσεως των θεομητορικών Εγκωμίων: “Αι γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή σου προσφέρομεν Παρθένε [...] Αι γενεαί πάσαι μακαρίζομέν Σε την μόνην Θεοτόκον [...]” κλπ. Τέλος, κατά την ώρα του Απολυτικίου “Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας...”, κρουομένων των καμπανών του Καμπαναρίου και υπό τους ήχους των ζακυνθινοπρεπών πυροτεχνημάτων, το σεπτό “Σώμα” εναπετέθη στον Επιτάφιο, ο δε Αρχιερέας προσέφερε θυμίαμα, άνθη και μύρα, εκφράζοντας έτσι την τιμή και τον σεβασμό όλων στην εν τω τάφω Μητέρα του Θεού και της σύνολης ανθρωπότητας!

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]Η Κοίμηση της Θεοτόκου

«Αι γενεαί πάσαι μακαρίζομέν Σε την μόνην Θεοτόκον» Όλες οι γενιές των ανθρώπων μακαρίζουν την Παναγία, γιατί έγινε η αιτία της σωτηρίας. Έφερε στα σπλάγχνα Της τον Υιό και Λόγο του Θεού. Έγινε η Μητέρα του Χριστού και η μητέρα όλων των ανθρώπων. Έγινε το Δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα.
«Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν Σοι Παρθένε άχραντε» Όντως ανετράπησαν οι όροι της φύσεως στο πρόσωπο τής Παναγιάς μας. Η παρθενία της έμεινε αδιάφθορος κατά την κυοφορία και μετά την γέννηση του Χριστού! Η Κοίμησή Της δεν είναι θρήνος, αλλά πανηγύρι! Η Κοίμησή Της είναι η χαρά Της, γιατί θα μεταβεί διά του θανάτου εις την ζωή, κοντά στον Υιό και Θεό Της.
Αυτήν την χαρά της Θεοτόκου πανηγυρίζουμε όλοι, γιατί μας κάλεσε η Ίδια σ' αυτήν την χαρά Της. Δεν θέλει να μας αφήσει αμέτοχους, γι' αυτό μας φωνάζει πάλι η Ίδια, όπως τότε τους αποστόλους...«Απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες ενθάδε». Κοντά Της, μαζεμένοι όλοι εμείς, θα γευθούμε της αληθινής Χαράς, που διαλύει τον θρήνο, γιατί μας αξιώνει να αντικρίσουμε τον Χριστό μας, που έρχεται να παραλάβει την ψυχή της Αγνής Μητέρας Του.
Όλη η κτίση υμνεί την Κυρία του ουρανού και της γης! Όλα χαίρονται και πανηγυρίζουν την Κοίμησή Της σήμερα.
Δεν γίνεται μέσα σ' αυτήν την χαρά να μένει αμέτοχο και το Άγιο Όρος, το Περιβόλι Της. Αν και προετοιμάζεται να Την εορτάσει ημερολογιακά λίγο αργότερα, δεν λείπει από την χαρά και την εορτή όλων των ανθρώπων, αλλά σαν αδέλφια χαίρεται μαζί τους.
Εύχεται όλο το Άγιο Όρος και την παρακαλεί να συνεχίσει πιο έντονα την μεσιτεία Της για όλον τον κόσμο, ιδιαιτέρως τώρα, αυτήν την περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη. Η σκέπη και η παρηγορία Της ας μας αγκαλιάσει όλους, ώστε να βρούμε την χαμένη γαλήνη της ψυχής μας και την χαρά μας, αυτήν την χαρά που μετατρέπει τον θάνατο σε ανάσταση!
Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Πανέτοιμος ο Ναός της Παναγούλας Μπανάτου για το Πανηγύρι 2017


Ανθοστόλιστος κι ευωδιαστός αναμένει τους πιστούς ο περικαλλής Ναός της Παναγούλας Μπανάτου, για να συμμετάσχουν στις λειτουργικές-λατρευτικές εκδηλώσεις της εορτής της Κοιμήσεως της Κυράς και συνάμα το Πανηγύρι Της. 
     Σημειωτέον ότι απόψε στον Εσπερινό θα βρίσκεται κοντά μας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος Δ΄, ενώ πολυμελής Χορωδία θα αποδώσει τα εόρτια ψάλματα. 
     Το "Νυχθημερόν" θα μαγνητοσκοπήσει την Ακολουθία του Εσπερινού και των Εγκωμίων του Επιταφίου, ούτως ώστε κι εσείς -οι απανταχού φίλοι της τοπικής Παράδοσης- να συμμετάσχετε τουλάχιστον προσευχητικώς, έστω και εκ του μακρόθεν!