e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Τα παιδιά της "Υακίνθης" προσδίδουν φρεσκάδα νεότητας στο Πανηγύρι τση Παναγούλας Μπανάτου
Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Το Πανηγύρι του Μπανάτου 2017 ανήκει πια στην ιστορία του μικρού τόπου μας και ήδη όλοι μιλούν για την πιο επιτυχημένη εορτή των τελευταίων δεκαετιών της περιφέρειάς μας. Όμως χρειάζεται να επισημανθεί η συνεισφορά ενός σώματος ανθρώπων, οι οποίοι συνετέλεσαν και συντελούν κάθε χρόνο καθοριστικά στην αισθητικά άψογη παρουσία της Λιτανείας της Παναγούλας και του θεομητορικού Επιταφίου. Πρόκειται για το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Υακίνθη", το οποίο δραστηριοποιείται επί δεκαετίες στην περιοχή μας (έδρα έχει το Μπανάτο), με ιδρυτή και ακούραστο δάσκαλο τον εκπαιδευτικό και κατεξοχήν αφοσιωμένο παραδοσιακό άνθρωπο του καιρού και του τόπου μας κ. Νίκο Αρβανιτάκη

Τα παιδιά της "Υακίνθης", ντυμένα παραδοσιακές στολές, προσέδωσαν κι εφέτος στο Πανηγύρι τση Παναγούλας, φρεσκάδα νεότητας. Που σημαίνει ότι η Παράδοση περνά ήπια στους νεότερους και βηματίζει προς το μέλλον με φιλικό -όχι εξαναγκαστικό- τρόπο. Τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, πλαισίωσαν το περίπυστο Κόνισμα τση Παρθένας τση Κυράς ως Μυροφόρες Της, σήκωσαν το "μπαλδακί" (:την βελούδινη Ουρανία) που σκέπαζε το μικρό Κόνισμα και, αφού έληξαν τα εκκλησιαστικά, χόρεψαν στο πλάτωμα -με κέφι και χαμόγελο- ενδεικτικούς χορούς των Επτανήσων και όχι μόνον, ευφραίνοντας τους πολυπληθείς πανηγυριστές και καταχειροκροτούμενα με θέρμη! 

Έτσι το Πανηγύρι τση Παναγούλας του Μπανάτου, κλείνοντας ήδη το 12ο έτος της νεότερης εκδοχής του, κατόρθωσε να εντάξει και αφομοιώσει περισσότερη και ουσιαστικότερη Παράδοση, διδάσκοντας έτσι όσους το παρακολούθησαν ότι δεν αποτελεί κάτι το αποστεωμένο ή γραφικό, αλλά έχει την δυναμική να προσδώσει στους συμμέτοχους χαρά, ποιότητα, ζωή και νιάτα. Γι' αυτό, άλλωστε, συγκεντρώνει κάθε χρόνο νεότερους και πολυπληθέστερους φίλους!

Σχετικά με την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουγγαρία


Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία θα πραγματοποιήσει από σήμερα, Παρασκευή 18 Αυγούστου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ύστερα από πρόσκληση των Αρχών της χώρας. Κατά την επίσκεψη θα παραδοθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στο κέντρο της Βουδαπέστης και το οποίο αποφασίσθηκε από την Ουγγρική Κυβέρνηση να παραχωρηθεί για τις ανάγκες της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουγγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τρία χρόνια υπεγράφη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουγγρικής Κυβερνήσεως, Σύμφωνο Συνεργασίας, με το οποίο ρυθμίζονται οι σχέσεις της Εξαρχίας Ουγγαρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σύμφωνο Συνεργασίας επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτισε στην ιστορία της Ουγγαρίας. «Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έφεραν εδώ την Ανατολική Χριστιανοσύνη, η οποία εξακολουθεί να είναι παρούσα ως ζωντανή εκκλησιαστική κοινότητα. Ήδη πριν από την ίδρυση του κράτους το αρχαίο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καλλιεργούσε σχέσεις με τον Ουγγρικό λαό και έστειλε τον επίσκοπο Ιερόθεο για να διαδώσει τον Χριστιανισμό», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο προοίμιο της Συμφωνίας που υπέγραψαν η Ουγγρική Κυβέρνηση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο πλαίσιο αυτής της Συμφωνίας, τον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη μεταξύ της Ι. Μητροπόλεως Αυστρίας και Εξαρχίας Ουγγαρίας και της Ουγγρικής Κυβερνήσεως, Μνημόνιο Συνεργασίας, στο οποίο προβλέπεται η παραχώρηση του εν λόγω κτηρίου στο οποίο θα στεγαστούν οι εγκαταστάσεις της Εξαρχίας, η Πατριαρχική Ακαδημία, το Ελληνικό Σχολείο αλλά και το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης. Στο κτήριο αυτό θα λειτουργήσει και Ξενώνας φιλοξενίας. Επιθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της οικείας Μητροπόλεως είναι όπως η νέα έδρα της Εξαρχίας αποτελέσει χώρο της ανάπτυξης του διαλόγου και πολιτιστικό κέντρο συνάντησης όλων των ανθρώπων.

Της εξαιρετικά πολυσήμαντης Συμφωνίας με την Ουγγρική Κυβέρνηση προηγήθηκε μια ακόμα προσφορά προς την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, ως αποτέλεσμα των αόκνων προσπαθειών και επιτυχών χειρισμών του επιχωρίου Μητροπολίτου Αρσενίου. Συγκεκριμένα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Αυστρία προσέφερε στην Ορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας ένα ανακαινισμένο Ναό στην πόλη Λεόμπεν –ο οποίος έγινε το κέντρο για όλους τους Ορθοδόξους της πόλης, με τις I. Ακολουθίες να τελούνται στη γερμανική γλώσσα– καθώς και οικόπεδο μεγαλύτερο των 70 στρεμμάτων όπου και θα ιδρυθεί Ορθόδοξη Μονή. Τα δωρητήρια Συμβόλαια είχε παραλάβει συμβολικά ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια επισκέψεώς του στην Αυστρία, το Νοέμβριο του 2014.

Η αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Βουδαπέστη

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, κατόπιν σχετικῆς ἐπισήμου προσκλήσεως τῆς Οὑγγρικῆς Κυβερνήσεως, ἀνεχώρησε τήν Παρασκευήν, 18ην τ.μ., εἰς Βουδαπέστην, προκειμένου ἵνα παραστῇ αὐτοπροσώπως κατά τήν τελετήν παραχωρήσεως ἀπό μέρους τοῦ Κράτους μεγάλου κτιριακοῦ συγκροτήματος διά τάς ἀνάγκας τῆς ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον Ἐξαρχίας ἐν Οὑγγαρίᾳ καί παραλάβῃ τόν τίτλον ἰδιοκτησίας αὐτοῦ, εὐλογήσῃ δ’ ἅμα ἐκ τοῦ σύνεγγυς τούς ἐκεῖ Ὀρθοδόξους πιστούς. 

Τήν Πατριαρχικήν Συνοδείαν ἀποτελοῦν, πλήν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Αὐστρίας καί Ἐξάρχου Οὑγγαρίας καί Μεσευρώπης κ. Ἀρσενίου, ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων, Ἀρχειοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων, καί ὁ Ἐντιμ. κ. Εὐστράτιος Δολτσινιάδης. 

Ὁ Παναγιώτατος θά ἐπιστρέψῃ, σύν Θεῷ, εἰς τήν Πόλιν τήν Δευτέραν, 21ην ἰδίου. Ἐπίτροπος Αὐτοῦ ὡρίσθη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος.

Συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριάρχου για τις καταστρεπτικές Πυρκαγιές της Ζακύνθου


Κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας

Θερμή επιστολή έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκ Φαναρίου, η οποία αφορά σε συμπαράσταση του Πρώτου των Ορθοδόξων στον πόνο και την θλίψη των Ζακυνθινών, εξαιτίας των καταστρεπτικών πυρκαγιών που ενέσκηψαν στο νησί την τελευταία εβδομάδα. Ταυτόχρονα ο Πατριάρχης του Γένους δηλώνει, για μιαν ακόμη φορά, φίλος της Ζακύνθου. 

Υπενθυμίζεται στους αναγνώστες μας ότι ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης έχει από της αρχής της πατριαρχίας του δραστηριοποιηθεί ενεργά και πολύτροπα υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος, πασχίζοντας -συχνά πυκνά- να ευαισθητοποιήσει και συνεγείρει την παγκόσμια κοινότητα έναντι των πολυτραυμάτων, τα οποία επισωρεύονται αυτοκτονικά επί της σύγχρονης ανθρωπότητος. Ως εκ τούτου έχει ονομασθεί, προσφυέστατα, από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, "Πράσινος Πατριάρχης".

Ακολουθεί το ληφθέν κείμενο της Πατριαρχικής Επιστολής: 


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ


Ιερώτατον Μητροπολίτην Ζακύνθου 
κύριον Διονύσιον, 
Εις Ζάκυνθον

Ιερώτατε αδελφέ, 

     Η Μήτηρ Εκκλησία και ημείς προσωπικώς συμμετέχομεν ολοθύμως εις πόνον και θλίψιν υμετέρας λίαν ημίν αγαπητής Ιερότητος και ευσεβόφρονος ποιμνίου αυτής ως εκ των ενσκηψασών καταστρεπτικών πυρκαϊών εν τη ωραία νήσω υμών και δεόμεθα του Θεού των οικτιρμών και πάσης παρακλήσεως όπως προστατεύη υμάς από πάσης απειλής και παντός κινδύνου και βοηθήση υμάς εις την ταχείαν αποκατάστασιν των ζημιών και ανασυγκρότησιν των τοπικών πραγμάτων, προς ανακούφισιν του λαού και χαράν πάντων των φίλων της Ζακύνθου ών πρώτος η ημετέρα Μετριότης. 

Αγαπητός εν Χριστώ αδελφός 
και διάπυρος προς Θεόν ευχέτης 
+ ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος 

----------------------------
Φανάριον, 17.08.2017

Το Πρόγραμμα των Τελετών της θερινής Εορτής του Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, 300 χρόνια μετά την Μετακομιδή Του (24.8.1717-2017)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Πρόγραμμα Τελετών Εορτής Αγίου Διονυσίου

Κατά το τριήμερο από 23 έως 26 Αυγούστου 2017 η Ζάκυνθος εορτάζει με κάθε επισημότητα την Μετακομιδή εκ Στροφάδων του Ιερού Λειψάνου του Προστάτη και Πολιούχου της Αγίου Διονυσίου, επί τη συμπληρώσει 300 ετών από της ευλογητής εκείνης ημέρας (1717-2017),  σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017, ώρα 7 το απόγευμα, θα γίνει η Επίσημη Κάθοδος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό.  Αμέσως μετά θα επακολουθήσει Δοξολογία με Περιφορά του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ναό και στη συνέχεια θα τελεσθεί Μέγας Πατριαρχικός  Εσπερινός. 

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017, κυριώνυμο ημέρα της εορτῆς, ώρα 3 μετά τα μεσάνυχτα, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η νυκτερινή Θεία Λειτουργία. 

Το πρωί, ώρα 7.30, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, με την παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας  κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. 

Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 το απόγευμα, θα γίνει η Λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στην πόλη. 

Το Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, ώρα 8.30 το πρωί θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια, ώρα 11, η περιφορά του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ιερό Ναό και η εναπόθεσή Του στην Ιερά Λάρνακα.

Την επισημότητα της εορτής θα αναγγείλει η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου,
                                   παιανίζοντας κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου.

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές, καλούνται
 να παραστούν ο Λαός και οι Αρχές κατά την καθιερωμένη τάξη.

Την ιερή Πομπή θα πλαισιώσουν έξω από τον Ναό, άγημα αποδόσεως τιμών της 117 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, η Στρατιωτική Φιλαρμονική Τριπόλεως, οι Φιλαρμονικές του Δήμου Ζακύνθου και των πρώην Δήμων Αλυκών και Αρτεμισίων, τμήματα Προσκόπων και Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.
            Παρακαλούνται, ο κ. Δήμαρχος Ζακύνθου και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου να φροντίσουν για τον σημαιοστολισμό της πόλεως και του λιμανιού. Επίσης ο κ. Αστυνομικός Διευθυντής και ο κ. Λιμενάρχης για την τήρηση της τάξης.
            Εκκλησιαστικοί τελετάρχες ορίζονται ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβ. Χαράλαμπος Κυπριώτης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ