e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Εψάλη αφ' εσπέρας, κατά παράδοσιν, ο Όρθρος των Εισοδίων, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου


Πραγματοποιήθηκε απόψε (20.11.2017) στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, κατά την τοπική εκκλησιαστική τάξη, αφ' εσπέρας ο Όρθρος της εορτής των Εισοδίων της Παναγίας. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. 
     Κατά την Ακολουθία ακούστηκε το "Χριστός γεννάται, δοξάσατε..." (Καταβασίες των Χριστουγέννων) και από εκείνη τη στιγμή όλοι αλληλοεύχονται "Με το καλό τα Χριστούγεννα"! 
     Ευάριθμοι "αντεταδόροι" (δηλαδή, τηρητές των εθίμων του νησιού) παρέστησαν, τηρώντας το έθιμο του πρώτου (από τους τέσσερις) αφ' εσπέρας Όρθρου στην "Πισκοπή" του Τζάντε. Θυμίζουμε ότι οι άλλοι τρεις Όρθροι, οι οποίοι θα ψαλούν αφ' εσπέρας είναι: του Αγίου Νικολάου, των Χριστουγέννων και του Φωτώνε! 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]
Τα εόρτια Εσπέρια των Εισοδίων της Κυρίας των Αγγέλων ή Μισοσπορίτισσας στο Μπανάτο Ζακύνθου


Εσπέρας Δευτέρας, 20ής Νοεμβρίου 2017, με κρύο βοριαδάκι, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Πεφανερωμένης Μπανάτου, εψάλησαν σεμνοπρεπώς τα Εσπέρια της εορτής των Εισοδίων της Θεομήτορος. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]


Ανθοστόλιστος ο Ναός της Φανερωμένης Μπανάτου για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου 2017
Όπως μαρτυρούν οι ανωτέρω φωτο-αποτυπώσεις, όλα είναι έτοιμα στη Φανερωμένη του Μπανάτου εν Ζακύνθω, για την εορτή των Εισοδίων της ταπεινής Κόρης της Ναζαρέτ στον Ναό. Ανθοστόλιστος και ευπρεπισμένος κατάλληλα, για να δεχθεί τους Ενορίτες μας, ώστε να αποδώσουμε την αρμόδια τιμή και προσκύνηση στην αγιοτέρα των Αγίων, την λευκότερη των λευκοτήτων του κόσμου, την σημαντικότερη των σπουδαιοτήτων πάντων των ορωμένων και αοράτων! 

Απόψε (20/11), στις 5 το δειλινό, θα ψαλεί ο εορταστικός Εσπερινός, το δε Ιερατικό Συλλείτουργο θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί (21/11), προεστώτος του Αρχιμανδρίτου Γαβριήλ Λαυρεώτου, Ηγουμένου της Μονής Προδρόμου Ζακύνθου, ενώ την ομιλία έχει αναλάβει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης, Εφημέριος Μπελουσίου.

Αύριο το απόγευμα (21/11, ώρα 5-6 μ.μ.), θα ψαλεί Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία, στον οποίον θα χοροστατήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος και θα ομιλήσει κατάλληλα.

Όσοι πιστοί, προσέλθετε!!!

Οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Σταγών στον Οικουμενικό Πατριάρχη | Ειδήσεις 20.11.2017
Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος. 

Σκοπός της επισκέψεως των δύο Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι συνοδευόντουσαν από τους Πρωτοσυγκέλλους τους, Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά και Αρχιμ. Νήφωνα Καψάλη, Ηγούμενο της Μονής Μεγάλου Μετεώρου, ήταν όπως ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων υποβάλει τα σεβάσματά του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και λάβει την ευχή του ενόψει τις επικείμενης ενθρονίσεώς του, η οποία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, στην Καλαμπάκα. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε πατρικώς τον νέο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, ο οποίος μέχρι και την εκλογή του διακόνησε ως Πρωτοσύγκελλος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, και του ευχήθηκε μακρά, γόνιμη και καλλίκαρπη Ποιμαντορία προς δόξαν Θεού και προς όφελος του πιστού λαού της Επαρχίας του η οποία κοσμείται από την υπερχιλιόχρονη “ουράνια” Μοναστική Πολιτεία των Μετεώρων.

Κατά την διάρκεια της συναντήσεως ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας πως ενθυμείται με συγκίνηση και δεν λησμονεί την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και τις θερμές εκδηλώσεις σεβασμού και αγάπης του πιστού λαού της προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ζήτησε δε από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο να μεταφέρει τις ευλογίες και τα ειλικρινή του αισθήματα πατρικής αγάπης προς τους πιστούς της Επαρχίας του, ευχόμενος όπως η Παναγία η Υπαπαντή προστατεύει και ενδυναμώνει άπαντες. 

Αύριο, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, οι δύο Μητροπολίτες θα συμμετάσχουν στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας στο Πέραν.

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας | Οικουμενικό Πατριαρχείο


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 

Ἐπί τῷ ἀκούσματι τῆς ἐκδημίας τοῦ ἀειμνήστου Vladimir Mironovich, Γεν. Προξένου τῆς Λευκορωσσίας ἐν τῇ Πόλει, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἀπέστειλε συλλυπητήριον Μήνυμα πρός τόν Ἐντιμ. κ. Evgeny Minich, Πρόξενον τῆς Χώρας ἐνταῦθα, ἐκφράσας τήν συμπάθειαν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας πρός τούς οἰκείους αὐτοῦ καί τούς ὑπηρετούντας ἐν τῷ Προξενείῳ, δεηθείς δέ ὑπέρ τῆς ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἐκλιπόντος ἐν Χώρᾳ Ζώντων. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τόν Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς τῶν Εἰσοδίων τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, τήν Δευτέραν, 20ήν Νοεμβρίου, καθ’ ὅν παρέστη συμπροσευχόμενος ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Tούς Σεβ. Μητροπολίτας Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομον καί Σταγῶν καί Μετεώρων κ. Θεόκλητον, ὑποβαλόντα σέβη ἐπί τῇ ἐκλογῇ καί χειροτονίᾳ αὐτοῦ, ὅν συνεχάρη ὁ Πατριάρχης εὐχηθείς εὐλογημένην ποιμαντορίαν, συνοδευομένους ὑπό τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδριτῶν κ.κ. Φιλίππου Χαμαργιᾶ καί Νήφωνος Καψάλη, Πρωτοσυγκέλλων αὐτῶν, ἀντιστοίχως. 
-  Τόν Μουσικολ. κ. Παναγιώτην Νεοχωρίτην, Ἄρχοντα Πρωτοψάλτην τῆς Μ.τ.Χ.Ε.. 
-  Τόν Ἐντιμολ. κ. Ἀντώνιον Χατζόπουλον, Ἄρχοντα Ἱερομνήμονα τῆς Μ.τ.Χ.Ε., ἐντεῦθεν, μετά τῶν Μουσικολ. κ.κ. Γρηγορίου Νταραβάνογλου, Ἄρχοντος Μαΐστορος, καί Χρήστου Μηνάογλου, Καθηγητοῦ Βυζαντινῆς Μουσικῆς, καί τῶν Ἐντιμ. κ.κ. Νικολάου Κόλμαν, Προέδρου τοῦ Συνδέσμου Ζωγραφειωτῶν Ἑλλάδος, καί Φωτίου Γιαννακάκη, Φαρμακοποιοῦ, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τήν Εὐγεν. κ. Nathalie Marti, νέαν Γεν. Πρόξενον τῆς Ἑλβετίας ἐν τῇ Πόλει. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Γεώργιον Βασιλάκην, Ταγματάρχην Εἰδικῶν Δυνάμεων, ἐπί τῇ ἀναλήψει καθηκόντων παρά τῷ ἐνταῦθα Στρατιωτικῷ Κλιμακίῳ τοῦ Ν.Α.Τ.Ο., μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Εὐαγγελίας, Νηπιαγωγοῦ, καί τοῦ τέκνου αὐτῶν Ἰωάννου. 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Ἰωάννην Γιγουρτσῆν, Ἐκπαιδευτικόν ἐν τῇ Πατριαρχικῇ Μ. τοῦ Γένους Σχολῇ. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Μιχαήλ Πουσκούλογλου, Δικηγόρον, ἐντεῦθεν, ἐπί τοῖς διαγενομένοις ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
- Ἐπί τοῖς ἐπικειμένοις ὀνομαστηρίοις των, τούς Ἐντιμ. κ.κ. Ἀνδρέαν Σταματίου, Γραμματέα ἐν τῷ Γραφείῳ Τύπου τοῦ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλλάδος, καί Νικόλαον Καραγιαννίδην, Ὀδοντίατρον, ἐντεῦθεν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Κωνσταντῖνον Μιμόγλου, Ἰδιωτικόν Ὑπάλληλον, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Μαργαρίτας, ἐκ Σύρου.