e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Θεοφάνια 2018 στην Μπραζαβίλ και Κατάδυση του Σταυρού στον Ποταμό Congo




























Την Κυριακή, 7η Ιανουαρίου 2018, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ενοριακό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ, μετά το πέρας της οποίας, παρά την έντονη τροπική καταιγίδα, πραγματοποιήθηκε λιτανευτική οδοιπορία, κατόπιν ειδικής αδείας, που κατέληξε στις όχθες του ποταμού Κονγκό.

Εκεί, οι ορθόδοξοι χριστιανοί βίωσαν προσευχητικώς για πέμπτη φορά στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας την τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στα νερά του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού του κόσμου.

Επί της όχθης ο Μητροπολίτης μίλησε σύντομα περί της ιστορικής καθιερώσεως και της θεολογικής ερμηνείας της τελετής καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων. Κατακλείοντας, μετέφερε προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ και ευχαρίστησε την παρισταμένη Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας του Κονγκό, Εξοχ. κα. Emilienne Raoul, καθώς και τις αρχές της χώρας, για τον επιδεικνυόμενο σεβασμό και την συμπαράσταση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Την Ευχαριστιακή Σύναξη και την τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού κάλυψε η κρατική τηλεόραση Tele-Congo, προς την οποία ο Σεβ. κ. Παντελεήμων παραχώρησε σύντομη συνέντευξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: