e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Με την αγάπη επιτυγχάνεται το «καθ’ ομοίωσιν»

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Απόκρεω
11 Φεβρουαρίου 2018
(Ματθ. κε΄ 31-46)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Συγκλονιστικά και τρομερά είναι τα γεγονότα, τα οποία προαναγγέλλει η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Και αυτά δεν είναι άλλα από την ένδοξη Δεύτερη Παρουσία του Κυρίου Ιησού και τη δικαιότατη κρίση Του, που θα ακολουθήσει, αποδίδοντας στον καθένα μας, κατά τα έργα του.

Ο Θεός δεν περιφρονεί τις ανθρώπινες αρετές. Όμως, θεωρεί ότι αυτές δεν είναι τίποτε, αν δεν υπάρχει η φιλανθρωπία και η γνήσια ανιδιοτελής αγάπη. Η αγάπη είναι το λαμπρότερο γνώρισμα κάθε αληθινού Χριστιανού. Είναι ο πιο ιερός σύνδεσμος του ανθρώπου με τον συνάνθρωπο και των ανθρώπων με τον ίδιο τον Θεό. Αυτό συμβολίζουν, εξάλλου, και οι δύο άξονες του ξύλου του Τιμίου Σταυρού. Με την αγάπη επιτυγχάνεται το «καθ’ ομοίωσιν», διότι ο ίδιος ο Θεός είναι κατ’ ουσίαν Αγάπη και αποτελεί το υπέρτατο και τελειότερο παράδειγμα πατρικής αγάπης προς όλο το ανθρώπινο γένος, το οποίο είναι δημιούργημά Του.

Όμως η αγάπη του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του, για να είναι ειλικρινής, χρειάζεται να αποδεικνύεται και να επισφραγίζεται με έργα φιλανθρωπίας. Όταν αδιαφορήσουμε για τα έργα αυτά, σημαίνει ότι δεν αγαπάμε πραγματικά, με τον τρόπο που ο Θεός θέλει. Ακούσια λόγια και ψεύτικες φιλοφρονήσεις δεν οδηγούν στη θέωση, ούτε βοηθούν τον συνάνθρωπό μας. Και οι πτωχότεροι των ανθρώπων μπορούν να βοηθήσουν τους άλλους. Αρκεί να προσπαθήσουν με ειλικρίνεια και να δώσουν αυτό που μπορούν και αυτό που έχουν.

Μπορεί να μην διαθέτει κάποιος χρήματα, υπάρχουν όμως πάμπολλοι τρόποι, για να βοηθήσει τον πλησίον του. Μπορεί να επισκεφθεί και να παρηγορήσει έναν δυστυχή ή έναν ασθενή, να του πει μια καλή κουβέντα που θα απαλύνει τον πόνο του, να του προσφέρει ένα ποτήρι νερό, να τον μεταφέρει στον γιατρό και άλλα πολλά παρόμοια. Οι ευκαιρίες για φιλανθρωπία είναι άπειρες και καθημερινές. Κι αν τις αξιοποιήσουμε με ζήλο, και τους συνανθρώπους μας, θα ανακουφίσουμε και τον αμάραντο στέφανο της θείας δόξας θα κερδίσουμε. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: