e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Στο Όσλο ο Μητροπολίτης Σουηδίας για την διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
























Με αφορμή την διπλή εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της συμπληρώσεως 197 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία και την έναρξη της Επαναστάσεως τον Μάρτιο του 1821, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας επισκέφθηκε τον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο της Νορβηγίας, το τριήμερο 16 έως 18 Μαρτίου 2018, για να προστεί του εορτασμού της ‘‘Παναγίας του Βορρά’’ και των πανηγυρικών και λατρευτικών εκδηλώσεων της Ομογένειας.

Οι εν λόγω εορτασμοί επραγματοποιήθησαν μία εβδομάδα νωρίτερα, για να επιστρέψει ο Ποιμενάρχης στην έδρα του, στην Στοκχόλμη, εγκαίρως, για την κυριώνυμο ημέρα του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Επετείου.

Ο Μητροπολίτης πραγματοποίησε την 11η κατά σειρά από της ενθρονίσεώς του ποιμαντορική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, αφίχθη δε την Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018, όπου τον υπεδέχθησαν ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού και η Νομικώς Επιβλέπουσα Εριτ. κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν.

Το απόγευμα της Παρασκευής ετελέσθη η Ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στην Κυρία Θεοτόκο, στον Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου. Στην Ακολουθία παρέστησαν η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία, Εξοχ. κ. Μαρία Διαμάντη, συνοδευομένη από την νεοαφιχθείσα Ακόλουθο της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Νίκη Καμπά, τις οποίες ο Σεβασμιώτατος καλοσώρισε. Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, αναλύοντας θεολογικώς το λαοφιλές Θεομητορικό τροπάριο της κατακλείδος των Χαιρετισμών, «Τὴν ὡραιότητα τῆς Παρθενίας σου».

Το βράδυ της ιδίας, ο Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο, επισκέφθηκε την οικία των κ. Παναγιώτη Τζώρτζη και της συζύγου του κ. Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Μητροπολιτικού Ναού, για να τους συγχαρεί για το νέο μέλος της οικογενείας τους και να ευλογήσει τη νεογέννητη κόρη τους, προσφέροντας τους ως ευλογία ένα σύγγραμμά του για τον Άγιο Νεκτάριο, καθώς και την πρώτη έκδοση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, ενός παιδικού βιβλίου με τίτλο: ‘‘Η ιστορία ενός μικρού αγγέλου’’.

Την επομένη, Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018, ο επίσκοπος παρεκάθισε σε γεύμα που προσέφερε προς τιμήν του η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Όσλο Εξοχ. κ. Μαρία Διαμάντη, στο οποίο παρεκάθησαν ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Μιχαήλ Μπίκουλης, η Νομικώς Επιβλέπουσα του Μητροπολιτικού Ναού κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας κ. Ιωάννης Αλειφέρης, η Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Νίκη Καμπά, ο Δάσκαλος του Τ.Ε.Γ. Όσλο κ. Παναγιώτης Αλεξάκης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας Δρ. Αθηνά Σαμαρά.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος είχε συνάντηση εργασίας με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Μητροπολιτικού Ναού. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, ο Ποιμενάρχης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες του εφημερίου και των μελών της ενορίας που αφορούν το ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο, και συνοψίζονται στην ενημέρωση σε νεοφερμένους εξ Ελλάδος αδελφούς μας στη Νορβηγία για την ταχεία κοινωνική τους ένταξη, στα μαθήματα Νορβηγικής γλώσσας, στο Κατηχητικό Σχολείο, στις ομάδες νέων, εφήβων και στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών.

Συνεχάρη τους ανωτέρω για τις δραστηριότητές τους και για τα ανακαινιστικά έργα στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ετελέσθη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κλεόπα και στην συνέχεια, ο επίσκοπος παρεκάθισε σε δείπνο που προσέφεραν προς τιμήν του ο Εφημέριος και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού.

Την Κυριακή, 19 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Των Ιερών Ακολουθιών μετείχαν ο Παν. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Όλαφ Lerseth, Εφημέριος της Ενορίας «Άγιος Χάλβαρντ» Όσλο της Εξαρχίας των Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης ετέλεσε ενώπιον του εκκλησιάσματος το Μυστήριο του Χρίσματος στον Ελληνικής καταγωγής νέο κ. Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, για την σπουδαιότητα του οποίου μίλησε στους μαθητές του Κατηχητικού και Ελληνικού Σχολείου, που παρακολουθούσαν την τέλεσή του.

Ακολούθησε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, μετά το πέρας της οποίας, ο Ποιμενάρχης μίλησε στην Ελληνική και την Αγγλική, αναφερθείς στο νόημα της πνευματικής σκλαβιάς και ελευθερίας και της εορτής του Ευαγγελισμού, σε συνάρτηση με τους αγώνες του Γένους για την επίτευξη της απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό. Υπενθύμισε την παροιμιώδη φράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη αναφορικώς προς τον απελευθερωτικό αγώνα, ότι η νοοτροπία των Ελλήνων της εποχής εκείνης, απανταχού της γης, επικεντρώθηκε στο 'εμείς' και όχι στο 'εγώ' και επαίνεσε όλους τους επισήμους φορείς της Ομογένειας για την συνεργασία τους και ευχήθηκε να διατηρηθούν ως κόρες οφθαλμών τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και συνθέτουν την Ομογένεια σ᾽ έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο: ενότητα, συνεργασία, αλληλοσυμπαράσταση, αλληλοκατανόηση και ομοψυχία.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Όσλο, Εξοχ. κ. Μαρία Διαμάντη, η οποία αναφέρθηκε από ιστορικής πλευράς στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου και τόνισε την σημασία της ενότητος στους κόλπους της Ομογένειας.

Ακολούθησε στο ναό η εορτή των μαθητών του Κατηχητικού Σχολείου με την παρουσίαση του σκέτς ‘‘Το Κρυφό Σχολειό’’, υπό την καθοδήγηση του π. Αλεξάνδρου και της Θεολόγου Κατηχήτριας κ. Ευαγγελίας Χατζηπέτρου, και των μαθητών του Ελληνικού Σχολείου του Όσλο, με την απαγγελία ποιημάτων και αποσπασμάτων από κείμενα του Μακρυγιάννη και του Ρήγα Φεραίου, υπό την επίβλεψη του Δασκάλου τους κ. Παναγιώτη Αλεξάκη και των εκπαιδευτικών κ.κ. Φωτεινής Λάζαρη και Βασιλικής Μήτσα.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη ενώπιον του κατάμεστου εκκλησιάσματος τον Εφημέριο, τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και γονείς του Κατηχητικού και του Ελληνικού Σχολείου για το πολύτιμο εκπαιδευτικό έργο τους, ιδιαιτέρως για την ζωντάνια με την οποία παρουσίασαν το εορταστικό πρόγραμμα, δίδοντας έναν ξεχωριστό παλμό στην εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Επίσης, ευχαρίστησε την Πρέσβη κ. Διαμάντη για την εμπνευσμένη ομιλία της, τον Πρόεδρο κ. Μιχαήλ Μπίκουλη και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας κ. Ιωάννη Αλειφέρη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας Δρ. Αθηνά Σαμαρά, για την συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων, καθώς και τους Ιεροψάλτες του Μητροπολιτικού Ναού, Μουσικολ. κ. Παναγιώτη Παύλο και Κοσμά Πλάκου, οι οποίοι, μαζί με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Όσλο Ελλογ. κ. Stig Simeon Frøysov, απέδωσαν τους ύμνους στην Ελληνική και τη Νορβηγική, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην κατάνυξη της εκκλησιαστικής περιόδου που διανύουμε.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση δεξιώσεως, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του εορτάζοντος Μητροπολιτικού Ναού και με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το αντίστοιχο τμήμα της ενορίας, υπό την καθοδήγηση της κ. Αρετής Καλαντζή.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο και τον κ. Μπίκουλη, μετέβη στο Μουσικό Θέατρο του Όσλο, για να παρακολουθήσει την μουσική εκδήλωση της χορωδίας ‘‘Αρκαδία’’ της κ. Μαριλένας Ζλατάνου και της Νορβηγικής μαντολινάτας του κ. Reidar Edvardsen, με παραδοσιακά Ελληνικά και Ιταλικά τραγούδια και αμέσως μετά, επέστρεψε στην έδρα της επαρχίας του, στη Στοκχόλμη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του π. Αλέξανδρου Λουκάτου και των κ.κ. Μιχαήλ Μπίκουλη και Παναγιώτη Τζώρτζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: