e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Η Χαρά του Θεού δεν έχει καμιά σχέση με τις ψευδεπίγραφες χαρές του υλικού κόσμου

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής των Αγίων 318 Πατέρων 
20 Μαΐου 2018 
(Ιωαν. ιζ΄ 1-13)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Βαθιά και συγκινητικά είναι τα λόγια του Κυρίου, τα οποία περιέχονται στην σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Λίγες μόνο ώρες χώριζαν τον Κύριο από το φρικτό, εκούσιο, μαρτύριο Του. Σύντομα, θα ακολουθούσε η αγωνία της Γεθσημανή, οι ύβρεις και οι εξευτελισμοί, ενώπιον του Άννα και του Καϊάφα, η προσαγωγή Του ενώπιον του Ηρώδη Αντύπα και του Πιλάτου, τα φρικτά βασανιστήρια και το αποκορύφωμα: η οδυνηρή Σταύρωσή Του. Λίγο πριν συμβούν όλα αυτά, ο Κύριος προσεύχεται προς τον Θεό και Πατέρα Του, εκφράζοντας την υπέρτατη χαρά Του, διότι πλησίαζε η στιγμή της μεγάλης θυσίας Του και της ολοκλήρωσης του επίγειου σωτηριώδους έργου Του. Και εύχεται να δώσει ο Θεός και στους μαθητές Του, την ίδια χαρά, την οποία νιώθει  Αυτός, και την ίδια πληρότητα στις καρδιές τους.

Η χαρά αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τις πλαστές και ψευδεπίγραφες χαρές του υλικού κόσμου. Η τέρψη της κοσμικής ζωής είναι γλυκόπικρη και προσωρινή. Η θεία χαρά όμως, την οποία οι μαθητές επρογεύοντο βλέποντας και ακούγοντας τον Κύριο, έχει χαρακτήρα μόνιμο και αιώνιο. Είναι η ευφροσύνη, ειρηνική κατάσταση, η οποία εγκαθιδρύει το Πνεύμα το Άγιο στις ανθρώπινες ψυχές. Όσο πιο πολύ οι μαθητές θα προοδεύουν στην πνευματική ζωή και την αγάπη προς τον Κύριο, τόσο πιο αδιάσειστα θεμελιωμένη, ακλόνητη και μεγαλύτερη θα είναι αυτή η χαρά.

Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους ανθρώπους της γης, όλων των φυλών, όλων των εποχών και των τόπων. Τότε κανένας εχθρός δεν θα μπορέσει να βλάψει τον πιστό και αγωνιστή Χριστιανό. Και αληθινά πιστός είναι αυτός, ο οποίος είναι φιλάνθρωπος προς τον πλησίον του, καθοδηγώντάς τον κατάλληλα στη μετάνοια και την απαλλαγή από την αμαρτία και την πλάνη.

Τότε μόνον ο άνθρωπος φτάνει στη θέωση και γίνεται συγκληρονόμος της ουρανίου βασιλείας, η οποία είναι απαλλαγμένη από κάθε κακό, ταλαιπωρία και γήινη ανισότητα. Σ’ αυτήν αποσκοπούσε και ο αγώνας των Αγίων της Εκκλησίας μας και των σήμερα μνημονευόμενων 318 Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, μιμητές των οποίων πρέπει να γίνουμε κι εμείς. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: