e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Πεντηκοστή, η εορτή της τελειώσεως της Εκκλησίας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της Πεντηκοστής 
27 Μαΐου 2018
(Ιωαν. ζ΄ 37- 52)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Πολλές φορές έγινε λόγος στα ιερά κείμενα, τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης, για το Πνεύμα του Θεού.

Στην Παλαιά Διαθήκη το Πνεύμα εμφανίζεται πάνσοφο και ζωοποιό, αλλά με καλυμμένο και συμβολικό τρόπο. Και αυτό γινόταν για λόγους παιδαγωγικούς, ώστε να προστατευτούν οι Εβραίοι από την πολυθεΐα.

Στην Καινή Διαθήκη ο Κύριος εμφανίζεται πολλές φορές να αναφέρεται στο Άγιο Πνεύμα. Το συγκρίνει με το ύδωρ, το οποίο συντηρεί τη ζωή. Και ενώ το γήινο, υλικό ύδωρ προάγει και τροφοδοτεί προσωρινά τη ζωή, το αιώνιο, πνευματικό ύδωρ, δηλαδή το Άγιο Πνεύμα, προσφέρει την αιώνια ζωή, ικανοποιώντας την διαρκή πνευματική δίψα του ανθρώπου. Αυτό μας χειραγωγεί και μας καθοδηγεί «εις πάσαν την αλήθειαν». Και η αλήθεια αυτή είναι ανόθευτη, ολοκάθαρη και τέλεια. Αυτή καθιστά τους ανθρώπους σοφούς, κατά Θεόν, και πάνσοφους μεταξύ των ανθρώπων.

Όμως οι δωρεές του Αγίου Πνεύματος δεν σταματούν εδώ. Ούτε περιορίζονται στην ικανοποίηση του πόθου των ανθρώπων για γνώση, μήτε και στην απλή και μόνον, αποδοχή των θείων Αληθειών. Είναι και η ενδυνάμωση του ανθρώπου, η οποία τον καθιστά ικανό και η οποία του δίνει την θεόσδοτη ευχέρεια να μεταδίδει την Αλήθεια αυτή και στους άλλους. Έτσι, οι αγράμματοι και απλοϊκοί ψαράδες μεταμορφώθηκαν, με τη χάρη και την δύναμη του Θεού, σε «αλιείς ανθρώπων», καθιστάμενοι ηρωικότεροι μεταξύ των ηρώων, σοφότεροι μεταξύ των σοφών και ευφραδέστεροι μεταξύ των ρητόρων. Υπήρξαν θαυμαστά πειστικοί και κατατρόπωναν κάθε αντίθετη και ασεβή άποψη.

Και όλα αυτά συνέβησαν την ημέρα της Πεντηκοστής- την ημέρα της τελειώσεως της Εκκλησίας. Η υπόσχεση του Κυρίου, κατά την ημέρα εκείνη, πραγματοποιήθηκε πλήρως και οι Απόστολοι κατευθύνθηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, διδάσκοντας με θάρρος ακατάβλητο, κάνοντας θαύματα, βαπτίζοντας και δεχόμενοι άφοβα τις συκοφαντίες, τις διώξεις και τον θάνατο πολλές φορές. Το ίδιο και οι διάδοχοι των Αποστόλων, οι Άγιοι και Δίκαιοι της Εκκλησίας, οι Μάρτυρες και όλοι οι άλλοι, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την διάδοση του λόγου του Θεού.

Έτσι, η Εκκλησία του Χριστού πορεύεται για αιώνες έως και σήμερα και «πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής», κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Και εμείς όλοι, λαμβάνοντας αυτή την πνευματική σκυτάλη οφείλουμε να συνδράμουμε, ώστε να προσφερθεί σε κάθε διψασμένη ψυχή το «ύδωρ το ζων». Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: