e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ТОМОС ПРО АВТОКЕФАЛІЮ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως (29.9-1.10.2018)


Εκδηλώσεις μνήμης επί τη συμπληρώσει εκατό χρόνων από την Ανακωχή που σηματοδότησε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Στις εκδηλώσεις, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα παραστούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, αρχιερείς και εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Κορυφαίο γεγονός των εκδηλώσεων θα αποτελέσει το Πατριαρχικό Συλλείτουργο, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πατριάρχη Σερβίας και αρχιερείς, το οποίο θα τελεσθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 (ώρα 9 π.μ.) υπαιθρίως, έμπροσθεν του μνημειακού παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου στον σερβικό τομέα των Συμμαχικών Κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ (οδός Λαγκαδά), όπου και θα πραγματοποιηθεί, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στα μνημεία των πεσόντων σε όλους τους τομείς (Σερβικό, Γαλλικό, Βρετανικό, Ρωσικό, Ιταλικό και Ελληνικό).
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 (ώρα 7.30 μ.μ.) στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Λαζαριστές, Κολοκοτρώνη 25 – Σταυρούπολη), «Βραδιά Μνήμης: 100 χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο», με μουσικά έργα κλασικών δημιουργών και το κονσέρτο «εκ Νεκρών» του Γ.Ε. Λαζαρίδη για πιάνο, ορχήστρα και χορωδία σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, καθώς και έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον ίδιο χώρο.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και εκφράζοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη οικολογική του ευαισθησία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα περιηγηθεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 (ώρα 9.30 π.μ.) τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου και θα αναπέμψει προσευχή για το περιβάλλον. Ακολούθως, αφού επισκεφθεί το εργοστάσιο Χαΐτογλου στο Καλοχώρι, θα εγκαινιάσει την «Εστία Παπαγεωργίου», το νεόδμητο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του ιστορικού ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου (πλατεία Αγίου Αθανασίου).
Η επίσκεψη του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, με την εκδήλωση την αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη λεηλασία των κειμηλίων της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Εικοσιφοινίσσης και την παρουσίαση του επετειακού τόμου «Η λεηλασία της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης. Εκατό Χρόνια από την κλοπή (1917-2017)», στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Λαζαριστές, Κολοκοτρώνη 25 – Σταυρούπολη) στις 7 μ.μ..

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: