e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Ειρήνη, αγόγγυστη αγάπη και συμπόνια

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Β΄ Λουκά 
30 Σεπτεμβρίου 2018
(Λουκ. στ΄ 31-36)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Μεγάλος, βαρυσήμαντος και επαναστατικός είναι ο χρυσός κανόνας της ζωής, ο οποίος διατυπώνεται σε αυτή τη μικρή ευαγγελική περικοπή. Ο άπειρος και τέλειος Θεός, ο πατήρ των οικτιρμών πάντοτε συγχωρεί τους ανθρώπους και διαγράφει τις αμαρτίες και τις ενοχές τους, προσφέροντάς τους άπειρες δωρεές, υλικές και πνευματικές.
Σε μιαν εποχή σκληρότητας, κατά την οποία η συγχωρητικότητα εθεωρείτο ελάττωμα και δειλία, ενώ ως γενναιότητα νομιζόταν η ανταπόδοση του κακού με ένα άλλο μεγαλύτερο κακό, το κήρυγμα του Κυρίου φέρνει μια συγκλονιστική επανάσταση στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο παλιός ατελής Μωσαϊκός Νόμος πλέον συμπληρώνεται και διορθώνεται, ενώ οι βάρβαροι και απάνθρωποι νόμοι των ηγεμόνων καταργούνται και καταλύονται. Τώρα πια ο γνήσιος και αληθινός Χριστιανός ανταποδίδει το καλό αντί του κακού. Αυτό επιβάλλεται πλέον από την αγάπη του Θεού. Αφού ο Θεός ελεεί και συγχωρεί, το ίδιο πρέπει να πράττουμε κι εμείς μιμούμενοι Αυτόν.
Παντού χρειάζεται να επικρατεί ειρήνη, αγόγγυστη αγάπη και συμπόνια. Ο άνθρωπος, ο οποίος συμπονεί και αγαπά, συγκινεί ακόμη και τους μοχθηρούς ανθρώπους. Διότι η αγάπη πρέπει να επεκτείνεται σε όλους και όχι μόνο σε αυτούς που μας αγαπάνε, διαφορετικά δεν θα έχει κανένα νόημα. Έτσι, ακολουθώντας τις θείες επιταγές, θα επικρατήσει ευημερία και ειρήνη πάνω στην γη. Γένοιτο!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: