e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Οι Ελληνοκαθολικοί της Ουκρανίας αποκρούουν τις "τρεις σε μία" κατηγορίες-φιάσκο του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος




[Επιμέλεια ρεπορτάζ: π. Παν. Καποδίστριας]

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μέγας Αρχιεπίσκοπος Κιέβου και Γαλικίας Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ, καταφέρεται κατά του εκπροσώπου του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος, ο οποίος δημιουργεί και διαδίδει επίσημα ειδήσεις-φιάσκο, που αφορούν τους Ελληνοκαθολικούς της Ουκρανίας και την υποτιθέμενη συνεργασία τους με την εκκλησιαστική παράταξη του Φιλαρέτου, του λεγόμενου Πατριαρχείου Κιέβου. 

Ο Σβιατοσλάβ αναφέρει ότι ο Ρώσος Ιεράρχης Ιλαρίων, ευρισκόμενος σε ένα επίσημο φόρουμ για την οικογένεια στο Βατικανό (στο πλαίσιο της ΙΕ’ Γενικής Συνελεύσεως της Συνόδου Επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, 18.10.2018) και παρόντων του Πάπα Φραγκίσκου και των Συνοδικών Επισκόπων, αντί να εξηγήσει την άποψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας για το θέμα της οικογένειας, χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να καταφερθεί εναντίον των Ελληνοκαθολικών της Ουκρανίας. 

Πρώτον, αρνήθηκε το δικαίωμα ύπαρξης Ελληνοκαθολικών. Δεύτερον, τους κατηγόρησε ότι εμπλέκονται στον "εμφύλιο πόλεμο" των εκκλησιαστικών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Σβιατοσλάβ, η ρητορική της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για 25 χρόνια σε σχέση με τους Ελληνοκαθολικούς δεν έχει αλλάξει. 

Ωστόσο, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, που εξέφρασε ο Ιλαρίων. Δήλωσε ότι οι Ελληνοκαθολικοί επικοινωνούν με τους Ουκρανούς "μη κανονικούς ορθόδοξους", οι οποίοι συμβάλλουν στον διαχωρισμό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) από τη μητέρα Εκκλησία, δηλαδή από τη Μόσχα. Αυτή η κατηγορία δεν είχε ακουστεί έως τώρα.  

"Είναι προφανές ότι κάποιος θέλει πραγματικά να υποκινήσει αυτή τη σύγκρουση, η οποία υφίσταται τώρα στην Ουκρανία μεταξύ της ουκρανικής κοινωνίας και των εξωτερικών επιτιθέμενων, για θρησκευτικούς λόγους. Και έτσι γίνεται άναμμα θρησκευτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία", είπε ο Σβιατοσλάβ. Διαβεβαίωσε ότι τέτοια σχέδια δεν θα εφαρμοστούν και οι Ελληνοκαθολικοί της Ουκρανίας δεν θα υποκύψουν σε προκλήσεις. 

"Ελπίζω ότι αυτές οι τρεις προκλήσεις, τρεις επιθέσεις σε ένα πακέτο που διαπράχθηκαν στο υψηλότερο φόρουμ της Καθολικής Εκκλησίας, ήταν απολύτως φιάσκο. Το δε περιβάλλον αντέδρασε εντελώς αρνητικά. Στη συνέχεια συναντήθηκα με εκπροσώπους όλων των επισκοπικών διασκέψεων, οι οποίοι εξέφρασαν μεγάλη αλληλεγγύη στην εκκλησία μας και την Ουκρανία", δήλωσε ο ίδιος. 

Τέλος, ο εν λόγω επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας Σβιατοσλάβ πρόσθεσε ότι ο Πάπας ήταν επίσης πολύ ανήσυχος για κάτι τέτοιες δηλώσεις του αντιπροσώπου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.




[Ο Μείζων Αρχιεπίσκοπος Κιέβου και Γαλικίας Σβιατοσλάβ, ο επικεφαλής των Ουνιτών της Ουκρανίας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: