e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, για την επέτειο του "ΟΧΙ", με τους Έλληνες της Κρακοβίας


Την ημέρα μνήμης της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης κατά του Φασισμού με το θαρραλέο και αγέρωχο "ΟΧΙ", δηλαδή την Κυριακή 28η Οκτωβρίου 2018, την Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα της Κρακοβίας επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Σημειωτέον ότι την Ελληνική Κοινότητα απαρτίζουν Έλληνες πρώτης γενιάς, δηλαδή άνθρωποι που πέρασαν τα τελευταία χρόνια στην Πολωνία εξ Ελλάδος για να βρουν δουλειά και να επιβιώσουν αξιοπρεπώς.

Ο Ζακύνθιος Ιεράρχης χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον ναό της κοιμήσεως της Θεοτόκου και τέλεσε την Δοξολογία για τα έθνη και κράτη, τα οποία συμμετείχαν στην καταπολέμηση των φασιστικών και ναζιστικών τρομοκρατιών.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον ιερατικώς προϊστάμενο της ενορίας π. Γιαροσλάβ Αντόσιουκ για την φιλοξενία του και την ζεστή καρδιά, τα οποία προσφέρει στην κοινότητα ορθοδόξων Ελλήνων της πόλης. Υπογράμμισε επίσης πως η Κρακοβία αποτελεί άμεσο διάδοχο της ιεραποστολής των Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι μαζί με τους μαθητές τους δραστηριοποιήθηκαν τον Θ' αιώνα στην περιοχή της Μικράς Πολωνίας.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης τόνισε, πως η Εκκλησία ανήκει σε όλους τους πιστούς της ανεξαρτήτως εθνικότητος και προελεύσεως. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ορθόδοξη ενορία στην Κρακοβία θα παραμείνει ένα ιδανικό παράδειγμα συνεργασίας πιστών πολλών εθνικοτήτων.

Στον εφημέριο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος, Πρωτοπρεσβύτερο Σάββα Συτσέβσκι, ευχήθηκε καλή δύναμη για το έργο του, με το ποίμνιο της ενορίας.

Φωτογραφίες: Vira Kosina-Polańska | Ανταπόκριση: Patryk Panasiuk




































Δεν υπάρχουν σχόλια: