e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Το βιβλίο του Στυλιανού Χ. Τσομπανίδη "Οικουμενικά Πορτρέτα: Εκκλησιολογικές και κοινωνικοηθικές προσεγγίσεις"

Ο αγαπητός μας Καθηγητής ΑΠΘ Στυλιανός Χ. Τσομπανίδης, είχε την ευγενή καλοσύνη να μας αποστείλει το ιδιαίτερα ενδιαφέρον πόνημά του, υπό τον εύγλωττο τίτλο "Οικουμενικά Πορτρέτα: Εκκλησιολογικές και κοινωνικοηθικές προσεγγίσεις", το οποίο κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Ostracon, Θεσσαλονίκη 2018.

Τον ευχαριστούμε για την τιμή της αποστολής και, χάριν ενημέρωσης των αναγνωστών, αναγράφουμε ευθύς κατωτέρω τα περιεχόμενα:


Περιεχόμενα

1. Αμίλκας Αλιβιζάτος, σελ. 15
Ανιχνεύοντας την οικουμενική δυναμική της Ορθοδοξίας: Εκκλησία και εκκλησίες στη σκέψη ενός πρωτεργάτη της Οικουμενικής Κίνησης

2. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης (Αρχιεπίσκοπος Αμερικής), σελ. 57
Ανάδυση της ανοιχτοσύνης και του οικουμενικού πνεύματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας

3. Νίκος Νησιώτης, σελ. 85
Πρωτοπόρος και συνδιαμορφωτής μιας δυναμικής εκκλησιολογίας

4. Ειρηναίος Γαλανάκης (Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου), σελ. 107
Οικουμενικός διάλογος και ειρήνη: προσδιοριστικά της πορείας ενός ταπεινού ιεράρχη

5. Νίκος Ματσούκας, σελ. 129
Η Εκκλησία ως διαρκής έξοδος  στην ιστορία και την οικουμένη

6. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, σελ. 145
Ένας εργάτης της συμφιλίωσης και του κοινωνείν

7. Πέτρος Βασιλειάδης, σελ. 161
Ενότητα και Μαρτυρία, Ορθοδοξία και Ορθοπραξία: διαστάσεις της μιας οικουμενικής κλήσης

8. Βαρθολομαίος Α΄ (Οικουμενικός Πατριάρχης), σελ. 181
Ο οικουμενικός λόγος ως ανοικτός διάλογος και ως έκφραση αγάπης, αγωνίας και προσευχής για το μέλλον του κόσμου

Επιλεγόμενα, σελ. 217

Ταυτότητα των κειμένων, σελ. 225

Βιβλιογραφία, σελ. 231

*      *      *

Τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στο ανά χείρας βιβλίο προέρχονται από τον ελληνόφωνο χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι καθηγητές ή ιεράρχες που διακρίθηκαν, πολλές φορές από υπεύθυνες θέσεις, στη σύγχρονη Οικουμενική Κίνηση από την αρχή της εμφανίσεώς της κατά τον 20ό αιώνα. Από το πλήθος των κορυφαίων ιεραρχών και θεολόγων που συνδέονται με την Οικουμενική Κίνηση στο βιβλίο περιλαμβάνονται ελάχιστοι, αλλά αντιπροσωπευτικοί, και είναι όσοι απασχόλησαν τον συγγραφέα τα τελευταία χρόνια σε διάφορες ημερίδες και συνέδρια.

Πρόκειται για πρόσωπα που πίστεψαν και πιστεύουν ολόψυχα στους σκοπούς της οικουμενικής προσπάθειας και συντέλεσαν και συντελούν, ώστε η Ορθοδοξία να εισακουστεί και να λάβει την πλήρη και ορθή θέση της στην Οικουμενική Κίνηση. Προσέφεραν και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην πολυδιάστατη αποστολή των χριστιανών στο σύγχρονο κόσμο. Άνοιξαν και ανοίγουν θύρες εξόδου από τον ομολογιακό εγωκεντρισμό και την αυτοδικαίωση. Μετείχαν και μετέχουν στους διαλόγους ως αυθεντικοί ερμηνευτές της Ορθόδοξης Παράδοσης και Θεολογίας και ως "γεφυροποιοί", πρεσβευτές της καταλλαγής και της συνεννόησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: