e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Ανθρωπιστική βοήθεια της Μητροπόλεως Ζάμπιας προς την λιμοκτονούσα επαρχία Luapula


Η επαρχία Luapula είναι μια από τις δέκα επαρχίες της Ζάμπια και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας έχει δε το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε φτώχεια το οποίο είναι το 81%. Η αλιεία και η γεωργία είναι οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες του πληθυσμού.

Η επαρχία έχει διεθνή σύνορα κατά μήκος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η βία στη χώρα αυτή οδήγησε περισσότερους από 3.300 πρόσφυγες στη Ζάμπια σε ένα μήνα.

Το 2018, η Ζάμπια έλαβε συνολικά 9.371 πρόσφυγες, με την πλειοψηφία να προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό - 7.978 και 1.036 από το Μπουρούντι.

Σε ανταπόκριση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στη Ζάμπια σχετικά με την εισροή προσφύγων, ο Μητροπολίτης της Ζάμπια κ. Ιωάννης, ζήτησε βοήθεια από τις ελληνικές αρχές. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρίθηκαν άμεσα με τη δωρεά φαρμάκων. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανταποκρίθηκε επίσης θετικά, χρηματοδοτώντας και συντονίζοντας την αποστολή του δωρουμένου υλικού, αεροπορικώς στη Λουσάκα, παρά την οικονομική κρίση που εξακολουθεί να επικρατεί στην Ελλάδα, η Ελλάδα απλώνει το χέρι βοηθείας στους έχοντες ανάγκη.Το Επιίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στη Λουσάκα συντόνισε και χρηματοδότησε την υλικοτεχνική υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, για να λάβει έγκριση εισαγωγής και να φτάσει στον προσφυγικό καταυλισμό.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης και ο Επίτιμος Γενικός  Πρόξενος της Ελλάδος στη Ζάμπια κ. Μιχαήλ Κρούπνικ επισκέφθηκαν τη δομή φιλοξενίας  των  προσφύγων στην περιοχή Μantapala-Luapul, κεντρικά-βόρεια της Ζάμπιας, σε απόσταση 1500 χιλιομέτρων από την Λουσάκα, για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια. Πιο συγκεκριμένα, παραδόθηκαν στον επικεφαλής του τομέα Kawambwa  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Hashim Sharif φάρμακα, δωρεά των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και 10 τόνοι αλεύρι δωρεά των Ελληνικών  Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ζάμπια.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης  απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Dr. Felix V. Phiri, στον επικεφαλής του τομέα Kawambwa  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ Hashim Sharif και στους υπόλοιπους συγκεντρωμένους, τόνισε ότι:

«Η Ιερά Μητρόπολις Ζάμπιας, με τις ευχές και ευλογίες του Μακαριότατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου Β΄, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας – πρόσφυγες, καταδεικνύει δε τη δέσμευση της Ορθόδοξης Μητρόπολης της Ζάμπια να βοηθήσει την Ζάμπια να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες των μεταναστών και προσφύγων. Εμείς ως Εκκλησία, ως Έλληνες, που από αρχαιοτάτων χρόνων διακρινόμαστε για την αρετή της φιλοτιμίας, της φιλοξενίας και της αγάπης για τον συνάνθρωπο, μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι; Ιδιαιτέρως δε όσοι ζήσαμε και διδαχθήκαμε από τους προγόνους μας τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά από τον Πόντο. Η δράση μας για το προσφυγικό, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα έχει διάφορα στάδια.
     Είναι μεγάλη η ικανοποίηση τού να είναι κάποιος μέρος μιας προσπάθειας προσφοράς βοήθειας σε ανθρώπους. Όταν πληροφορήθηκα ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα πάντα πίσω τους, ήξερα ότι ήθελα να λάβω μέρος σε αυτή την προσπάθεια ανακούφισης, δίνοντας δύναμη στους πρόσφυγες να πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς πόνο, δυστυχία και εξαθλίωση. Από τη μεριά μας , συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα τους στη ζωή, παλεύοντας ενάντια στον πόλεμο που τους οδήγησε εδώ.
     Η Μητρόπολη Ζάμπιας θερμά ευχαριστεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Μάρκο Μπόλαρη, τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη, τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Ζάμπια κ. Μιχαήλ Κρούπνικ και τους Έλληνες επιχειρηματίες Antelope Milling, APG Milling, Choma Milling, Simba Milling της Ζάμπια, που στάθηκαν στο πλευρό μας και κυρίως στο πλευρό των προσφύγων, στηρίζοντας  τις έκτακτες εκκλήσεις μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: