e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Μακάριος: «Δεν βιαζόμαστε για κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας»


SBS GREEK

"We are not in a hurry to split the Archdiocese"


The new Archbishop of the Greek Orthodox Church in Australia, Mr Makarios says that he wants first to settle in the country, form a personal view of how the Archdiocese functions and then submit his views to the Ecumenical Patriarchate regarding the notion for breaking it up to Metropolises.

By Themi Kallos 
Published on Monday, June 3, 2019 - 18:56

In an interview with the Athenian newspaper "To Ethnos", the new head of the Greek Orthodox Church in Australia admitted that there was a thought of division and he was positive to the idea.

However, he revealed that many people contacted him from Australia thanking the Patriarchate for not rushing to a decision.

Mr Makarios praised his predecessor, the late Stylianos, noting that every individual has their own personality and each of us leave their own mark.

Mr Makarios is expected in Sydney in the following weeks, with his enthronement ceremony to take place on Saturday 29th of June.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αθηναϊκή εφημερίδα «Το Έθνος της Κυριακής», ο νέος προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία παραδέχθηκε ότι υπήρχε η σκέψη της κατάτμησης.

«Επικοινωνούν μαζί μου συνεχώς άνθρωποι από την Αυστραλία»
«Όµως, για να γίνει αυτό χρειάζεται µελέτη και πολλή προσοχή, διότι βεβιασμένες κινήσεις µπορούν να δηµιουργήσουν προβλήµατα και ανεπανόρθωτη ζηµιά στην τοπική Εκκλησία και στο ίδιο το Πατριαρχείο. Οφείλω να οµολογήσω ότι στο άκουσµα της δηµιουργίας Μητροπόλεων ήµουν και εγώ θετικός», ανέφερε ο κ. Μακάριος, αλλά προσέθεσε:

«Μετά την εκλογή µου, όµως, επικοινώνησαν µαζί µου πολλοί άνθρωποι από την Αυστραλία και το πρώτο πράγµα που µου έλεγαν ήταν να ευχαριστήσω τον Πατριάρχη που δεν κατάτµησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Αυτό µε προβληµάτισε πολύ. Γι’ αυτό τώρα είµαι συγκρατηµένος.

«Θέλω να εγκατασταθώ στην Αυστραλία. Να µελετήσω προσωπικά όλα τα δεδοµένα. Βασικό κριτήριο για τις θέσεις µου θα είναι το συµφέρον της Αρχιεπισκοπής και του Πατριαρχείου.

Διαφορετικά δεδομένα ανάμεσα σε Αυστραλία και ΗΠΑ
«Όσον αφορά τον παραλληλισµό Αµερικής και Αυστραλίας, θέλω να παρατηρήσω ότι υπάρχουν διαφορετικά εκκλησιαστικά και πολιτισµικά δεδοµένα και διαφορετική ιδιοσυγκρασία κλήρου και λαού. Μια βασική διαφορά είναι ότι στην Αµερική έχουµε πολλά κέντρα: Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βοστώνη, Αγιο Φραγκίσκο, Ατλάντα κ.λπ., ενώ στην Αυστραλία έχουµε µόνο δύο µεγάλα κέντρα: το Σύδνεϋ και τη Μελβούρνη, τα οποία είναι και γεωγραφικά κοντά µεταξύ τους. Γι’ αυτό δεν θέλω να βιαστώ. Θα πάω, θα µελετήσω τα δεδοµένα µε εκκλησιολογικά και όχι υποκειµενικά κριτήρια, και θα καταθέσω τις σκέψεις µου στον Πατριάρχη µας. Η Εκκλησία τελικώς θα αποφασίσει το καλύτερο».

Ασύγκριτα ανώτερός μου ο Στυλιανός, αλλά ο καθένας έχει την προσωπικότητά του
Στην ίδια συνέντευξη ο 46-χρονος ιεράρχης ευχαριστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την Ιερά Σύνοδο που του ανέθεσαν την διαποίμαναση του χριστεπώνυμου πληρώματος στην Αυστραλία, επαίνεσε τον προκάτοχό του, αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό για την καλή οργάνωση της Αρχιεπισκοπής, και ανέφερε ότι δεν έρχεται στην Αυστραλία «ως σωτήρας ούτε για να κάνω ανατροπές».

«∆εν µπορώ να σας πω ότι γνωρίζω τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και νοµίζω ότι αυτό είναι κατανοητό, διότι δεν έχω ακόµη εγκατασταθεί εκεί. Ό,τι ξέρω είναι από πληροφορίες που λαµβάνω. Επιθυµώ, όµως, να αποκτήσω προσωπική, βιωµατική και όχι δηµοσιογραφική αντίληψη των πραγµάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ., Μακάριος.

Μιλώντας εκτενέστερα για τον μακαριστό Στυλιανό είπε ότι «δεν φοβάμαι να πω ότι ο Στυλιανός ήταν ασυγκρίτως ανώτερός μου σε όλα».

«Πρόκειται για μέγεθος που δεν μπορώ να φτάσω. Αλλά αυτό δεν µου δημιουργεί σύμπλεγμα κατωτερότητας… Ο κάθε άνθρωπος έχει την προσωπικότητά του και την ιδιοσυγκρασία του. Και ο καθένας από µας αφήνει το δικό του στίγµα, ανάλογα µε τις χρονικές και κοινωνικές συγκυρίες, κατά τις οποίες ο Θεός τον καλεί να διακονήσει τον λαό Του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: