e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019

Περί της ανακοινώσεως του Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου για το Συλλείτουργο στο Κίεβο

Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Συνεχίζουν κάποιοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, σε διατεταγμένη υπηρεσία, το bullying κατά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την 1031η Επέτειο του Βαπτίσματος των Ρως του Κιέβου στην μόνη Κανονική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.


Αναγκαία παρέκβαση-διευκρίνιση: Λέγω «μόνη Κανονική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», διότι καμία άλλη δικαιοδοσία, ακόμη και αν είναι κανονική, δεν δικαιούται να φέρει τον τίτλο «Εκκλησία της Ουκρανίας» ή «Ουκρανική Εκκλησία». Και τούτο σύμφωνα με τις κυριαρχικές αποφάσεις της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της Μητρός Εκκλησίας της Κιεβινής Μητροπόλεως, η οποία, ως δικαιούται εκ των Ιερών Κανόνων και της Τάξεως της Εκκλησίας, απεφάσισε Συνοδικώς ότι κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας είναι αυτή που δημιουργήθηκε με την Ενωτική Σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου 2018 και έλαβε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας την 6η Ιανουρίου 2019. Άρα οποιοδήποτε άλλο εκκλησιαστικό σχήμα υπάρχει στην Ουκρανία δεν μπορεί να φέρει κανονικώς τον τίτλο «Εκκλησία της Ουκρανίας», ανεξάρτητα φυσικά από το τι προβλέπουν οι νόμοι της πολιτείας, οι οποίοι δεν είναι καθόλου αναγκαίοι για τον ορθό και κανονικό προσδιορισμό του εκκλησιαστικού καθεστώτος στη χώρα αυτή, αφού ο προσδιορισμός αυτός αποτελεί αποκλειστικό κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Θρόνου, ο Οποίος αυθεντικώς περιγράφει την υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο εκκλησιαστική δικαιοδοσία, ως «εν Ουκρανία εκκλησιαστική παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας» ή ως «εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία».

Ας επανέλθομε όμως στο ζήτημα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά. Ο οποίος, αποδεικνύοντας ότι σέβεται και τιμά την Εκκλησία της Ελλάδος, στην Ιερά Σύνοδο της οποίας μετέχει λόγω του Τόμου του 1928 που έχει παραχωρήσει επιτροπικώς την διοίκηση των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, εξέδωσε μια ανακοίνωση προκειμένου να διευκρινίσει κάποια ζητήματα, αφού η παρουσία του στο Κίεβο χρησιμοποιήθηκε από τους εχθρούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου (ενδεχομένως και του ιδίου προσωπικά…) για να γίνει άθλια σπέκουλα και φτηνή προπαγάνδα. Στην ανακοίνωσή του αυτή, ο Σεβασμιώτατος πολύ ορθά επεσήμανε ότι στο Κίεβο «δέν παρέστῃ μέ τήν ἰδιότητα τοῦ ἐκπροσώπου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ ὁποία, ὡς γνωστόν, ἐπί τοῦ ζητήματος τούτου τῆς ἀναγνωρίσεως δέν ἔχει εἰσέτι ἀποφανθῇ Συνοδικῶς». Αυτή είναι η αλήθεια, αν και οι στρατευμένοι κονδυλοφόροι και εμετικοί σχολιαστές σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα προσπαθούν να ευτελίσουν την ανακοίνωση αυτή και τον συντάκτη της με σοφιστείες και λογοπαίγνια νοσηρής εμπνεύσεως. Η Εκκλησία της Ελλάδος όντως δεν έχει ακόμη αποφανθεί συνοδικώς επί του ζητήματος της Αυτοκεφαλίας της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα, τα οποία επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος σε όσους προσπάθησαν να τον εκθέσουν και συκοφαντήσουν. Και το έπραξε αυτό έχοντας ορθό εκκλησιολογικό φρόνημα και μη θέλοντας να εμφανιστεί ότι προκαταβάλλει τις αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και το έπραξε αυτό επίσης με αυτοθυσιαστικό φρόνημα και διάθεση να μην προκληθεί αναστάτωση στο Σώμα της Ιεραρχίας, από την καπηλεία του ζητήματος εκ μέρους των «καλοθελητών», μολονότι από κανονικής απόψεως δεν ήταν υποχρεωμένος να το πράξει. Και τούτο διότι, ως Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, δικαιούται (και υποχρεούται) να κοινωνεί κανονικώς με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Το δικαιούται ως Μητροπολίτης Λαγκαδά, δηλαδή μιας Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, και όχι ως «εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος». Αυτό ακριβώς διευκρίνισε ο Σεβασμιώτατος και φυσικά δεν είπε, όπως προσπαθούν να διαστρεβλώσουν κάποιοι, ότι ο ίδιος δεν αναγνωρίζει την Εκκλησία της Ουκρανίας! Ο ίδιος ασφαλώς και την αναγνωρίζει και γι’ αυτό όχι μόνο συμμετείχε στις εκδηλώσεις στο Κίεβο, αλλά και πρόσφατα, κατά την Πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, στις 26 Ιουλίου 2019, με δική του πρωτοβουλία και πρόσκληση τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο συμμετείχε ο Επίσκοπος Τσερνιβέσκι κ. Γερμανός της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Και μαζί με αυτόν και άλλοι Ιεράρχες της Ελλάδος, τόσο του κλίματος των Νέων Χωρών όσο και της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος! Συγκεκριμένα μαζί με τον Επίσκοπο Γερμανό της Ουκρανίας συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Άρτης κ. Καλλίνικος και Τρίκκης κ. Χρυσόστομος.


Είναι προφανές ότι κάποιοι επιχειρούν να θολώσουν τα νερά και να προκαλέσουν αναταραχή στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία εδώ και καιρό έχει προσδιορίσει συνοδικώς πώς θα χειρισθεί το Ουκρανικό Ζήτημα, επί τη βάσει των γνωμοδοτήσεων των αρμοδίων Συνοδικών Επιτροπών, στις οποίες εξαρχής το παρέπεμψε. Είναι ακόμη πασιφανές ότι κάποιοι προσπαθούν να βλάψουν προσωπικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη, γι’ αυτό άλλωστε και δεν είδαμε να εξαπολύονται ανάλογες επιθέσεις στους άλλους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος που με την συμμετοχή τους στο συλλείτουργο στο Λαγκαδά αναγνώρισαν την κανονικότητα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Πολύ καλά έπραξαν φυσικά, αλλά γιατί αυτή η ιδιαίτερη «μεταχείριση»…;

Τέλος, θα επαναλάβω και εδώ αυτό που κατέθεσα ως ένα πρώτο σχολιασμό μόλις εξεδόθη η ανακοίνωση της Μητροπόλεως Λαγκαδά: «Μακάρι την ίδια ευαισθησία να είχαν και κάποιοι, σε άλλες τοπικές Εκκλησίες, οι οποίοι εκθέτουν εαυτούς και τις Εκκλησίες τους με έργα και λόγους, για τα οποία δεν έχουν την εξουσιοδότηση των Συνόδων των Εκκλησιών αυτών... Ο νοών νοείτω…». Αντ’ αυτού, με έκπληξη είδαμε κάποιον εξ αυτών, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Κύπρο, να λοιδορεί τον Μητροπολίτη Λαγκαδά με σχόλιο στο διαδίκτυο, το οποίο και παραθέτομε υπό μορφή στιγμιότυπου οθόνης…

Το θράσος και η υποκρισία των μοσχοπαθών δεν έχουν όρια. Καμία αιδώς δεν τους απέμεινε πλέον…  


1 σχόλιο:

Σπυρίδων Σεργιαννης είπε...

Δαιμονικη εμμονή έχετε πάτερ μου, προσπαθώντας να αποδείξετε και να δικαιολόγησετε τα αδικαιολογητα. Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά Λητης και Ρεντινης ήταν ξεκάθαρη και απίστευτα αστεία. Ο Σεβασμιωτατος παρεστει ως καθηγητής κσι όχι με την ιδιότητα του ως Ιεραρχης των Νέων Χωρών.
Θα γίνεται μια μέρα επίσκοπος δεν χρειάζεται τόση νουβέλα, για τον Πατριαρχη στα άρθρα σας.
;Ο σκοπός της ζωής μας είναι όμως να "ευαρεστουμε Θεον" και όχι να "ευαρεστουμε ανθρώπους". Και εσείς δυστυχώς αυτό κάνετε με τον Πατριαρχη μας. Δικαιολογοντας όλες του τις πράξεις, και αφηνωντας έντεχνα να εννοείται πως ο εκάστοτε πατριάρχης Κωνσταντινουπολεως, είναι ο "Παπάς της Ανατολής" έχοντας δηλαδή το Αλάθητο, του στερείται την εκ Θεού δοσμένη ευλογημένη μετάνοια. Όλοι πράττουμε λάθη καθημερινά για τα οποία κατά το πλείστον μας διορθώνουν οι άλλοι και όχι ο εαυτός μας.
Στην περίπτωση της Ουκρανίας και οι δύο πλευρές έχουν σφαλει, όπως έχουν αναλύσει σε εξαιρετικά άρθρα τους κάποιοι ευλογημένοι πατέρες, και η μόνη λύση για όλο αυτό το δημιούργημα, είναι ο Διάλογος χωρίς μικροτητες και χωρίς εμμονές από το 1600 μ.Χ.

Καλή Παναγια, εύχομαι Πάτερ μου.