e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Κυριακή, 11.8.2019, στο Μπανάτο Ζακύνθου, με ανάμνηση της φονικής Σεισμοπυρκαγιάς του 1953


Πρωί Κυριακής Η΄ Ματθαίου, 11ης Αυγούστου 2019, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, διαρκούσης της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως και ημέρα μνήμης της διασώσεως της νήσου Κερκύρας από τους Οθωμανούς, θαύματι του Αγίου Σπυρίδωνος. 
     Κατ' αυτή την ημέρα, εξάλλου, αναθυμούμαστε οι Ζακυνθινοί την 12η Αυγούστου 1953, οπότε το νησί μας κατακρημνίστηκε και κατακάηκε υπό την σφοδρότατη οργή του Εγκέλαδου. 
     Σήμερα, λοιπόν, 66η επέτειο από την αποφράδα εκείνη ημέρα, κατά την διάρκεια της Ευχαριστιακής Συνάξεώς μας μνημονεύσαμε τους αδικοσκοτωμένους της Σεισμοπυρκαγιάς του 1953, προσευχόμενοι συνάμα υπέρ μακρύνσεως του φόβου και της απειλής του Σεισμού. Ειδική Ακολουθία (εγκεκριμένη από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος) έχει ποιηθεί από ετών υπό π. Παναγιώτου Καποδίστρια, η οποία αναπέμπεται στους Ναούς του νησιού κατ' έτος, την β΄ Κυριακή του Αυγούστου.
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας (ο οποίος μάλιστα κήρυξε απ' άμβωνος τον θείο λόγο), Σταμάτιος Καραβάνης και Σωτήριος Στραβοπόδης.
     Τέλος, η νέα ενορίτισσα κ. Αθηνά Μήλεση προσκόμισε κι ευλογήθηκε μία Φανουρόπιτα που είχε τάμα!
[Φωτογραφίες: Ελευθέριος Τιμ. Στραβοπόδης]








































































Δεν υπάρχουν σχόλια: