e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Εδώ δεν απαντάμε… Εδώ μόνο γελάμε!


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης

Στην εσχάτη αναβαθμίδα απελπισίας και αυτοευτελισμού έχουν πλέον κατέλθει οι Μοσχοβίτες, αν και με τη φόρα που έχουν πάρει πάντα μπορούν να μας εκπλήσσουν προς το… χειρότερο!


Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται, λέει ο λόγος. Και οι Μοσχοβίτες μάλλον υπερεκτίμησαν τους εαυτούς τους και τις ικανότητές τους στην παραγωγή και διακίνηση των fake news, στα οποία έχουμε υπέρ το δέον εντρυφήσει κατά τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα.

Έτσι, έκαμαν το… μοιραίο λάθος! Δηλαδή το λάθος εκείνο που αποδεικνύει το ψέμα με μαθηματική ακρίβεια! Και δεν αρκέστηκαν στην δημοσίευση στις ρωσικές ιστοσελίδες, αλλά έσπευσαν να το αναπαράγουν και στην Ελλάδα μέσω του sputniknews.gr

Το υποτιθέμενο «ρεπορτάζ» είχε κυκλοφορήσει πριν από την τελευταία συνεδρίαση της ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ρωσικό Πρακτορείο RIA NOVOSTI. Ήταν ας πούμε… «προφητικό» για το τι θα αποφάσιζε η ΔΙΣ για το Ουκρανικό, επικαλούμενο κάποια αόρατη «πηγή από την Εκκλησία της Ελλάδος»… Τώρα ποια «πηγή» ήταν αυτή, τρέχα γύρευε… Ίσως ήταν ο καντηλανάφτης στον Άγιο Νικόλαο Πατρών ή η καθαρίστρια από τη Μυρτιδιώτισσα στα Κύθηρα… Αλλά και αυτοί ακόμη θα είχαν καλύτερη πληροφόρηση, αφού τουλάχιστον θα γνώριζαν τη σύνθεση των δύο Συνοδικών Επιτροπών (Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων) που ασχολήθηκαν με το Ουκρανικό και τουλάχιστον τους Προέδρους τους!

Η «πηγή» που επικαλούνται οι Μοσχοβίτες αναφέρει: «Η Επιτροπή, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου, είχε ολοκληρώσει το έργο και παρέδωσε την πρότασή της. Η συζήτηση για την πρόταση της δεύτερης επιτροπής υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου θα γίνει αυτές τις μέρες για να ληφθεί απόφαση για το αν η Εκκλησία της Ελλάδος μπορεί να αναγνωρίσει τη “νέα εκκλησία” της Ουκρανίας»!!! Δεν με ενδιαφέρουν τα όσα ψευδή γράφονται επί της ουσίας, αφού τα πορίσματα και των δύο επιτροπών ήταν θετικά για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας και επί τη βάσει αυτών των πορισμάτων άλλωστε, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν«η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας».


Εκεί που καλώ να εστιάσουμε την προσοχή μας, για να αντιληφθούμε πώς από τα πολλά ψέματα που κατασκευάζει κανείς κάποια στιγμή κάνει το λάθος και ξεγυμνώνεται, είναι στα ονόματα των Προέδρων των Συνοδικών Επιτροπών σύμφωνα με το μοσχοβίτικο «ρεπορτάζ», ή μάλλον σύμφωνα με την «πηγή από την Εκκλησία της Ελλάδος»… Ήταν λοιπόν τόσο… έγκυρη και καλά πληροφορημένη αυτή η «πηγή» ώστε να μην γνωρίζει ούτε ποιοι είναι οι Πρόεδροι αυτών των Επιτροπών (Δεν είχαν καν την ευφυΐα να ανατρέξουν στο διαδίκτυο και να διασταυρώσουν τα ονόματα…)!!!

Η «πηγή» λοιπόν ενέπλεξε τα ονόματα δύο Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι δεν μετέχουν καν στη σύνθεση των αντίστοιχων Επιτροπών, ούτε ως τακτικά ούτε ως αναπληρωματικά μέλη! Έτσι, στη μεν Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων Πρόεδρος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ενώ στη Συνοδική Επιτροπή επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Πρόεδρος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Τώρα, πού βρέθηκαν τα ονόματα των Σεβ. Μητροπολιτών Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και Πατρών κ. Χρυσοστόμου, οι οποίοι, σύμφωνα με το μοσχοβίτικο δημοσίευμα, είναι οι… Πρόεδροι των Επιτροπών, ας το κρίνει ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης. Και σύμφωνα με αυτό, ας κρίνει και όλες τις άλλες δήθεν «πληροφορίες» που καταγράφονται στο δημοσίευμα αυτό.

Από τα παραπάνω πήραμε μια μικρή μόνο γεύση για το πώς εργάζεται η μοσχοβίτικη προπαγάνδα με τα fake news. Γι’ αυτό, καλό είναι να διασταυρώνουμε τα πάντα πριν από την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος και να μην γινόμαστε οι ίδιοι, άθελά μας, παπαγαλάκια των εχθρών της αληθείας. Φτάνει πια!


Δεν υπάρχουν σχόλια: