e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Βαρθολομαίος: “Η ΚΠολις δεν πρόκειται να αναμιγνύεται εις τα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτή είναι τελείως ανεξάρτητη και Αυτοκέφαλος”


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας, κ. Volodymyr Zelenskyy στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

“Η Κωνσταντινούπολις δεν πρόκειται να αναμιγνύεται εις τα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτή είναι τελείως ανεξάρτητη και Αυτοκέφαλος”, τόνισε ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, καλωσορίζοντας του κ. Zelenskyy

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη, 8 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Volodymyr Zelenskyy, ο οποίος έγινε δεκτός με τις τιμές που προβλέπει το Πατριαρχικό Πρωτόκολλο.
     Ο Πρόεδρος κ. Zelenskyy, ο οποίος συνοδευόταν από πολυμελές κλιμάκιο στελεχών της Προεδρίας, τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Άγκυρα κ. Andrii Sybiha και τον Γενικό Πρόξενο της χώρας στην Πόλη, κ.Oleksandr Gaman, ανήλθε στην Αίθουσα του Θρόνου, στο κεντρικό κτίριο του Πατριαρχικού Μεγάρου, όπου τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε, κατά την τάξη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία Αρχιερέων του Θρόνου.
     Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, στο επίσημο Πατριαρχικό Γραφείο, διάρκειας μίας ώρας και πλέον. 
     “Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται μετά την έκδοση και την επίδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας εις την νεοσύστατον Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Ουκρανίας, η οποία παρακαλούμεν να έχει πάντοτε την υψηλήν προστασίαν σας και την ενίσχυσίν σας εις το έργον που άρχισε ήδη να επιτελεί υπέρ του Ουκρανικού λαού. Εμείς από την Κωνσταντινούπολη, όπως πριν από 1031 χρόνια σας δώσαμε το βάπτισμα, έτσι τώρα δώσαμε την ανεξαρτησίαν, την δυνατότητα η Εκκλησίαν σας να επιτελεί το έργον της ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα από κάθε εξωτερική επέμβαση. Η Κωνσταντινούπολις δεν πρόκειται να αναμιγνύεται εις τα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτή είναι τελείως ανεξάρτητη και Αυτοκέφαλος. Από εδώ, από την Κωνσταντινούπολη, από το Φανάρι, θα έχει μόνο υψηλήν προστασία και τας διαρκείς προσευχάς μας για την επιτυχία του έργου Της”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. “Στέλνουμε την ευλογία και την αγάπη της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, στο πρόσωπο της αγαπητής Εξοχότητός σας, προς ολόκληρον τον ευσεβή Ουκρανικό λαό”.
     Από την πλευρά του ο Πρόεδρος κ. Zelenskyy εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και για την τιμή της συναντήσεώς του με τον Προκαθήμενό του.
     Στη συνάντηση παρέστησαν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ιωακείμ, και ο Υπογραμματεύς Αυτής, διάκονος Γρηγόριος, καθώς και ο Αρχιμ. Μιχαήλ, Έξαρχος της Μητρός Εκκλησίας στο Κίεβο. Εκ μέρους της Ουκρανικής Αντιπροσωπείας παρέστησαν οι κ.κ. Vadym Prystaiko, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Andrii Yermak, Σύμβουλος του Προέδρου, Andrii Sybiha, Πρέσβης στην Άγκυρα, και Oleksandr Gaman, Γενικός Πρόξενος στην Πόλη.
     Αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρουσίασε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας τους παριστάμενους άγιους Αρχιερείς και ακολούθως ο κ. Zelenskyy τα μέλη της Συνοδείας του.
     Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και οι συνεργάτες του παρακάθισαν σε γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα.
     Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου και ενημερώθηκε από τον Πατριαρχικό Έξαρχο στο Κίεβο, Αρχιμ. Μιχαήλ για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: