e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Έκκληση πιστών της Μητροπόλεως Περιασλάφ-Βισνιέφ προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας




Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Περιασλάφ-Βισνιέφ συνήλθε στα γραφεία της Μητροπόλεως υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Αλεξάνδρου.


Κατά τη συνεδρίαση το Μητροπολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να απευθυνθεί εκ μέρους του κλήρου και του λαού της Μητροπόλεως στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β΄, σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης του καθεστώτος Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, που χορηγήθηκε από τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιασλάφ-Βισνιέφ κ. Αλέξανδρος, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ανέγνωσε το κείμενο της Εκκλήσεως προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους πιστούς, και έχει ως εξής:
Έκκληση των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως Περιασλάφ-Χμελνύτσκιι και Βισνιέφσκι προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ περί της αναγνωρίσεως της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

Προς τον Μακαριώτατο

Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ Β΄.

Μακαριώτατε!

Πρόσφατα, η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της στις 26-28 Αυγούστου 2019, αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγεί Αυτοκεφαλία, καθώς επίσης και το δικό σας προνόμιο, ως Προκαθημένου της Εκκλησίας, να χειριστείτε περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Τη σημανική αυτή για τη Εκκλησία μας απόφαση υποδέχθηκαν με θέρμη οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας, που είναι ειλικρινά πεπεισμένοι ότι η Μακαριότητά σας κατανοεί όλη τη δύσκολη εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία και θα αντιμετωπίσει το ζήτημα σύμφωνα με τη χριστιανική συνείδηση και την κανονική παράδοση.

Ως προερχόμενοι από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, έχουμε ζήσει την τρομερή πίεση που ασκούσε η κοσμική εξουσία στην Εκκλησία του Χριστού από τα χρόνια της Σοβιετικής Ενώσεως. Δυστυχώς, ακόμη και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, οι επιθετικές παρεμβάσεις των ρωσικών αρχών στην εκκλησιαστική μας ζωή παρέμειναν οι ίδιες, ενώ επεκτάθηκαν ακόμη και στις υποθέσεις της ίδιας της πατρίδας μας. Ελλείψει εναλλακτικής λύσης, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ουκρανίας αναγκάστηκαν να ζήσουν υπό αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο, η σπουδαία απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 9-11 Οκτωβρίου 2018 άλλαξε αυτή την τραγική κατάσταση και μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήθηκε στην Ουκρανία η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μέσω της αποκαταστάσεως των ιστορικών και κανονικών δικαιωμάτων του επί της Μητροπόλεως του Κιέβου και της χορηγήσεως του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο όχι μόνο αποκατέστησε την ιστορική δικαιοσύνη, αλλά επίσης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να θεραπεύσει την εκκλησιαστική διαίρεση στην Ουκρανία και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ουκρανικού Λαού να ασκεί τη λατρεία του στη δική του γλώσσα και σύμφωνα με την παράδοση της τοπικής του Εκκλησίας.

Ως εκ τούτου, σήμερα, Μακαριώτατε, ο Ουκρανικός Λαός, παρά την αντίθεση ορισμένων δυνάμεων τόσο στην Ουκρανία όσο και στο εξωτερικό, με δέος και προσευχή περιμένει την απόφασή σας να αναγνωρίσετε το καθεστώς Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, που χορηγήθηκε από τη Μητέρα Εκκλησία.

Είθε ο Πολυεύσπλαγχνος Κύριος να συνεχίσει να φωτίζει την καρδιά σας με τη σοφία και την ειρήνη Του, παρέχοντάς σας πνευματική και σωματική δύναμη για να εξακολουθείτε να ίστασθε ενώπιον του Θυσιαστηρίου Του.

Εκ μέρους του κλήρου και των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως Περιασλάφ-Βισνιέφ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας,

Μετά της εν Χριστώ αγάπης
† Ο Μητροπολίτης Περιασλάφ-Χλυμέντσκιι και Βισνιέφ Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: