e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Ανοικτή Επιστολή Μητροπολίτη Ζάμπιας: ΓΙΑΤΙ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΑΡΤΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΤΑΦΟΣ;;;


[Λάβαμε και με θλίψη δημοσιοποιούμε, προσυπογράφοντας και με τα δύο χέρια, την ακόλουθη Ανοικτή Επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, η οποία αφορά στην μέχρι σήμερα (12.10.2019) αταφία του Πρωτοπρεσβυτέρου Γερασίμου Σκαρτσή, πολυφίλητου αδελφού και συλλειτουργού, ο οποίος κοιμήθηκε εν  Κυρίω πριν δέκα μέρες (2.10.2019) και παραμένει ακόμη στη Γαλλία, δίχως ελπίδα κηδείας... Τούτο δίνει γερή γροθιά στο σύγχρονο ανθρωπιστικό Πολιτισμό και απάδει σε Ιερέα. π. Π. Κ.]

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΜΠΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΑΦΟ ΙΕΡΕΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΣΚΑΡΤΣΗ

Αγαπητέ αδελφέ και φίλε πάτερ Παναγιώτη Καποδίστρια, 

όπως ήδη μάθαμε ο παμφίλτατος αδελφός μας παπά Γεράσιμος ο Σκαρτσής, γέννημα και θρέμμα του Άμμου τση Ζάκυνθος και εφημέριος στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, εγκατέλειψε, μετά από σύντομη ασθένεια, την επίγεια ζωή και αναπαύτηκε εν Κυρίω. 

Όμως, θεωρώ ότι δεν βρήκε ακόμα πραγματική και -κατ' άνθρωπον- ανάπαυση, διότι από τις 2 Οκτωβρίου 2019 παραμένει αζήτητος σε κάποιο ψυγείο στην Γκρενόμπλ, διότι -όπως πληροφορούμαι- δεν υπάρχει συμφωνία για το πού και πώς θα ταφεί. 

Μαζί με τους απανταχού φίλους τού Μεταστάντος, ρωτάω φωναχτά: Ποιος φταίει για την απαξιωτική αυτή κατάσταση; Ποιος κωλυσιεργεί την ταφή του; Επιτρέπεται ένας ιερέας να μην μπορεί να βρει τόπο αναψύξεως; Μαθαίνω ότι η Μητρόπολη Γαλλίας προτίθεται να κάνει την κηδεία του στον τόπο τής μέχρι τώρα Ενορίας του, αλλά κάποιοι το απαγορεύουν, θεωρώντας ότι πρέπει να επιστρέψει η σορός του στη Ζάκυνθο.

Πρέπει όμως να θυμηθούμε ότι ο μακαριστός Αδελφός μας δεν έχει συγγενείς πρώτου βαθμού, ο δε ίδιος εν ζωή -δηλώνω εν τη αρχιερατική συνειδήσει μου- επιθυμούσε να μην επιστρέψει στη Ζάκυνθο. Δεν τον ενδιέφερε, για πολλούς λόγους, που δεν είναι της παρούσης ώρας να αναφερθούν. 

Οπότε, γιατί να παραμένει άθαφτος και αφρόντιστος νεκρικά; Τώρα φέρνω στον νου μου την αυτοθυσία της Αντιγόνης της αρχαίας τραγωδίας, για να κηδέψει τον άταφο αδελφό της έναντι της αταφίας που διάταξε ο Κρέοντας... Εμείς, τι κάνουμε για τον νεκρό Αδελφό μας;

Πάτερ Παναγιώτη, απευθύνομαι σε σένα, διότι και τους τρεις μας συνέδεε παλιά φιλία, αλλά μέσω εσού ΚΑΝΩ ΕΚΚΛΗΣΗ προς κάθε φίλο ή συγγενή καλής θελήσεως να μην παρεμβάλουν προσκόμματα την ταφή του παπα Σκαρτσή. Δεν πρέπει σε έναν λειτουργό του Υψίστου τέτοια αδοξία. Άλλωστε, για όλους μας, κυρίως τους εκκλησιαστικούς ανθρώπους της Διασποράς, “πάσα γη τάφος”. 

Με πολλή πίκρα και δίκαιη αγανάκτηση
+ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: