e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Ιεράρχες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας λειτούργησαν στον Ναό Αγ. Νικολάου Τζιβαλίου ΚΠόλεως


Την Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, 1η Δεκεμβρίου 2019, στον Ναό του Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου ΚΠόλεως, τον οποίο έχει παραχωρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις λατρευτικές ανάγκες της Ουκρανικής παροικίας στην Πόλη, λειτούργησαν δύο ιεράρχες της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας: ο Σεβ. Μητροπολίτης Λουτσκ κ. Μιχαήλ και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιβ και Νίζνας κ. Ευστράτιος, ο οποίος βρέθηκε στο Φανάρι εκ προσώπου του Προκαθημένου του Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.
     Τους δύο Ουκρανούς ιεράρχες προσφώνησε θερμά ο Θεοφ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου. Οι εξ Ουκρανίας Αρχιερείς ευχαρίστησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όχι μόνο για την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, αλλά και για την διαρκή μέριμνά Του για την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία. 
     Παρέστησαν εκπρόσωποι της Ουκρανικής Πολιτείας, οι Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές της Ουκρανίας στην Τουρκία, Πανεπιστημιακοί και Ουκρανοί πιστοί που διαμένουν στην Πόλη.
     Θυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον εν λόγω Ναό, στο πέρας της οποίας έκανε Μνημόσυνο για τα εκατομμύρια νεκρών από την γενοκτονία του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας (1932-33), γνωστού ως "Γολοντομόρ".














Сьогодні, 1 грудня, у недільний день, в світлому храмі святителя і чудотворця Миколая у Стамбулі, вперше українською мовою звершувалася Божественна літургія ієрархами Православної Церкви України: митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом та архієпископом Чернігівським і Ніжинським Євстратієм, у співслужінні архімандрита Харлампія, який опікується українською громадою в Стамбулі, протоієрея Володимира Вакіна, ректора Волинської православної богословської академії, та диякона Михайла Омельяна, старшого викладача Київської православної богословської академії. За богослужінням молилася українська громада Стамбула, а також представники Української держави - заступник Міністра закордонних справ Василь Боднар, Посол у Туреччині Андрій Сибіга та Генеральний консул у Стамбулі Олександр Гаман.
     Звертаючись до присутніх після Божественної літургії, митрополит Михаїл подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за велику турботу, яку він має про Україну, не лише надавши Томос про автокефалію Української Церкви, але продовжуючи й далі трудиться для того, щоби Православна Церква України увійшла у повне спілкування з іншими Помісними Церквами.
     Архієпископ Євстратій зауважив, що сьогоднішній день – 1 грудня – для всіх українців є особливим, адже саме 1 грудня 1991 року ми як народ підтвердили своє прагнення жити у незалежній державі. «Вже 28 років сповнилося з того часу. А вчора був той самий день, коли 6 років тому, під час Революції Гідності, наша Церква відкрила свої двері, щоби захистити свій народ від насильства і неправди. І за ці роки ми пересвідчилися, як багато робить віра і правда. І те, про що кілька років тому ми могли лише мріяти – сьогодні є вже реальністю. Чи можна було би уявити 28 або навіть 6 років тому, що нині ми тут, у цьому святому константинопольському храмі, всі разом – українці, греки, болгари, всі діти єдиної Христової Церкви – будемо молитися і звершувати літургію? Тож ми дякуємо Богові, вдячні і Вселенському Патріарху за всі благодіяння для України. Нехай надалі Господь допомагає зростати та укріплюватись Українській Церкві, всій Вселенській Христовій Церкві, і нехай Він оберігає нас на цій дорозі, щоби ми йшли впевнено шляхом правди до перемоги над гріхом і злом», – сказав архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.
     У свою чергу, єпископ Галікарнасський Адріан від імені Вселенського Патріарха привітав українську громаду Стамбула, яка перебуває під опікою Його Всесвятості та має можливість у цьому храмі святителя і чудотворця Миколая здійснювати богослужіння рідною мовою. «Український народ є дуже набожний і близький до Бога, і є честю для всіх нас те, що ми тут разом є вірними дітьми Вселенської Патріархії», - зазначив єпископ.
     На завершення слово мав заступник Міністра закордонних справ Василь Боднар, який відзначив, що тут у спільній молитві рідною мовою українці отримали ще одну нагоду відчути дух єднання, навіть живучи за кордоном.

Δεν υπάρχουν σχόλια: