e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Εμπλουτίστηκε μια γωνιά της Βαυαρίας με τα ορθόδοξα ελληνικά Χριστούγεννα


Η κωμόπολη Taufkirchen της Άνω Βαυαρίας, που κείται στους πρόποδες των Άλπεων, εμπλουτίστηκε το βράδυ των Χριστουγέννων με την ορθόδοξη χριστουγεννιάτικη ψαλμωδία και ελληνικά κάλαντα.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, εφημέριος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μετέβησαν στη βαυαρική κωμόπολη Taufkirchen, όπου τέλεσαν την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, στον ευαγγελικό ναό της πόλης, όπου τελούν ήδη από το 1965 οι ελληνορθόδοξοι πιστοί τις ιερές ακολουθίες.

Δίπλα στο χριστουγεννιάτικο φωτισμένο δένδρο και στη βαυαρική Φάτνη που είχε τοποθετήσει εντός του ναού η ευαγγελική ενορία, στήθηκε μια Ορθόδοξη Εκκλησία, με τις ωραιότατες, μεγάλου μεγέθους βυζαντινές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας,  με το ιερό Ευαγγέλιο στην αγία τράπεζα, το Ποτήριο, Δισκάριο και τα πρόσφορα στη Πρόθεση (Προσκομιδή) και με την εικόνα της Γέννησης του Κυρίου στο προσκυνητάρι, στο κέντρο του ναού. Ο καλλιφωνότατος ιεροψάλτης των Ενοριών Μονάχου κ. Ανανίας Κυριόσογλου και η εθελόντρια Λαμπαδάριος κ. Σαββατώ Κουγιουμτζίδου, που εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης, στόλισαν με τη ψαλμωδία τους την όλη εορταστική πνευματική ατμόσφαιρα, ενώ το αγιορείτικο θυμίαμα, προσέδωσε μια ακόμη λειτουργική "οσμή ευωδίας πνευματικής".

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ερμήνευσε στο εκκλησίασμα το θεολογικό περιεχόμενο της εικονογραφικής παράστασης της Γέννησης του Κυρίου, ενώ ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης ανέγνωσε το εξαίρετο Μήνυμα Χριστουγέννων του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, προσθέτοντας και τις δικές του προσωπικές ευχές προς το εκκλησίασμα. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Γεώργιος κάλεσε μπροστά στις εικόνες τα παιδιά για να ψάλλουν, με συνοδεία τυμπάνου, το "Καλήν εσπέραν άρχοντες..", ενώ η Εκκλησιαστική Επιτροπή μοίρασε δωράκια στα παιδιά.

Η Εκκλησία μας ευχαριστεί θερμά τις κυρίες Σοφία Παρασκευά και Ελευθερία Ορφανίδου, τους συζύγους των και την οικογένεια Μπαλδεράνου για την εθελοντική προσφορά τους στη διαμόρφωση του ευαγγελικού ναού σε ορθόδοξο τόπο και τρόπο λατρείας, με την τοποθέτηση των εικόνων, κηροστασίων και λοιπών ιερών αντικειμένων, καθώς επίσης και για την επακολουθήσασα καθαριότητα του ναού. Επίσης ευχαριστεί θερμά τη Δημοτική Σύμβουλο Σώζα Μπαλδεράνου για τη συνεχή ολοπρόθυμη διαμεσολάβησή της στις τοπικές βαυαρικές Αρχές (Δήμο και Νομαρχία) για θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της περιοχής.

Η κωμόπολη Taufkirchen, η γωνιά αυτή της Άνω Βαυαρίας εμπλουτίστηκε το βράδυ των Χριστουγέννων με τη θαυμάσια ορθόδοξη λατρεία και πνευματικότητα, χαρίζοντας στους Ορθοδόξους Έλληνες βιώματα πίστης αλλά και ρίγη συγκίνησης από τις αναμνήσεις τους από τα Χριστούγεννα, όπως τα εόρταζαν στην ιδιαίτερη Πατρίδα τους στην Ελλάδα. 

Χαιρόμαστε, ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι πιστοί για το γεγονός, ότι οι εκκλησιαστικές, δημοτικές και πολιτικές Αρχές της κωμόπολης Taufkirchen δέχονται και εκτιμούν την παρουσία και δραστηριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στη πόλη αυτή ως εμπλουτισμό της βαυαρικής κοινωνίας.

Φωτογραφίες: Μαλαμούσης




Δεν υπάρχουν σχόλια: