e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

«Ουδείς προφήτης εν τη πατρίδι αυτού»

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Αρχής της Ινδίκτου 
1 Σεπτεμβρίου 2019
(Λουκ. δ΄ 16-22 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Η εμφάνιση του Κυρίου στη Συναγωγή ενώπιον των ασεβών Ναζαρηνών, δείχνει την περιφρονητική αντιμετώπιση, την οποία εισπράττει κάθε δίκαιος άνθρωπος στον τόπο του («Ουδείς προφήτης εν τη πατρίδι αυτού»).
     Έτσι, ο Κύριος  ερμηνεύει μπροστά στα μάτια των έκπληκτων Ναζαρηνών συμπατριωτών Του, ένα χωρίο του Προφήτη Ησαΐα. Σε αυτό αναφέρεται ότι ο Θεός θα στείλει τον Υιό Του, τον Μεσσία, τον οποίον έχει χρίσει με Πνεύμα Άγιο (εξ ού και η ονομασία «Χριστός»), για να δώσει την καλή είδηση της Σωτηρίας, δηλαδή για να κηρύξει τον λόγο του Ευαγγελίου στους φτωχούς και τους ασήμαντους. Να παρηγορήσει τους απελπισμένους, να απελευθερώσει  σωματικά και πνευματικά τους ανθρώπους και να τους προσφέρει το σωματικό και πνευματικό φως. Τονίζοντάς τους, παράλληλα, ότι όλα αυτά επαληθεύονται και εκπληρώνονται στο πρόσωπό Του, ως μια ακόμα ρητή και ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο Θεός πραγματοποίησε την υπόσχεση που είχε δώσει στο ανθρώπινο γένος δια στόματος των Προφητών.
     Τίποτα από όλα όσα υπόσχεται ο Θεός δεν ακυρώνεται, αλλά πάντοτε μεριμνά για το καλό των ανθρώπων, το οποίο μόνο ο ίδιος γνωρίζει ποιο είναι, αλλά και πότε πρέπει, επ’ ωφελεία του ανθρώπου, να συντελεστεί. Παρά ταύτα, εμείς, πολλές φορές ανοήτως και μέσα στην αμαρτωλότητά μας, ζητάμε από τον Θεό πράγματα βλαβερά για εμάς και θυμώνουμε, όταν δεν πραγματοποιούνται.
     Ο Θεός, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, έστειλε τον μονογενή Υιό Του, ούτως ώστε να απαλλάξει τους ανθρώπους από το προπατορικό αμάρτημα και να τους καταστήσει πολίτες της Βασιλείας των Ουρανών. 
     Όμως, πώς αντέδρασαν οι άνθρωποι στην προοπτική αυτή; Άλλοι με θετικότητα και αποδοχή και άλλοι, δυστυχώς, με σκαιότητα και εγωισμό, όπως οι ασεβείς συμπατριώτες του Κυρίου, οι οποίοι, όπως μας πληροφορεί η περικοπή, ειρωνεύτηκαν τον Κύριο για την ταπεινή καταγωγή Του και αρνήθηκαν να αποδεχτούν τα σοφά λόγια Του. Και όχι μόνο Τον περιφρόνησαν, αλλά προχώρησαν και πολύ περισσότερο: σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και, εν προκειμένω, θεοκτονίας. Επιχείρησαν να Τον φονεύσουν, ρίχνοντάς Τον σ' ένα γκρεμό λίγο έξω από την πόλη τους. Τότε, ο Κύριος αποφάσισε να στρέψει οριστικά τα νώτα Του στους σκληρόκαρδους αυτούς ανθρώπους και να μεταβεί στη Καπερναούμ των Εθνών, όπου ο σπόρος των λόγων Του βρήκε εύφορο έδαφος. 
     Ας μην μιμηθούμε, λοιπόν, τους ασεβείς Ναζαρηνούς, διότι ο Κύριος το ίδιο θα μας αποστραφεί.

Ο ιστότοπος "orthodoxianewsagency.gr" για τη Γιορτή Οικολογίας 2019 του "Αληθώς"


Με τη Γιορτή Οικολογίας 2019 του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" (30.8.2019), ασχολήθηκε το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία | orthodoxianewsagency.gr (31.8.2019). Δείτε το σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ
Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους!

Ο ιστότοπος "ZanteTimes" για τη Γιορτή Οικολογίας 2019 του "Αληθώς"


Με τη Γιορτή Οικολογίας 2019 του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" (30.8.2019), ασχολήθηκε το Ενημερωτικό Ιστολόγιο της Ζακύνθου ZanteTimes (31.8.2019). Δείτε το σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ
Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους!

Στα παρασκήνια των εξωτικών πακέτων διακοπών [1ο μέρος]


Σημείωμα του Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 31.8.2019

Πολυήμερα πακέτα διακοπών σε εξωτικούς προορισμούς, φωτογραφίες τουλάχιστον ελκυστικές, παραλίες με χρυσή άμμο και σμαραγδένια νερά, ξενοδοχεία ως τσιμέντινοι επίγειοι παράδεισοι, καλάθια γεμάτα τροπικά φρούτα τοποθετημένα αριστοτεχνικά πάνω σε κεφάλια ιθαγενών οι οποίοι χαμογελούν πλατιά στην κάμερα του φωτογράφου.


Το γύρισμα τελείωσε για σήμερα, η διαφήμιση θα προσελκύσει ορδές τουριστών οι οποίοι επιθυμούν να γλυτώσουν από την πλήξη του γραφείου τους, από την βαρετή οδήγηση, από τις ξεθωριασμένες ζωές τους. Τα φώτα του ξενοδοχείου κλείνουν, η παραλία αδειάζει, το καλάθι με τα φρούτα μοιράζετε στο συνεργείο, οι μπανάνες καταναλώνονται άμεσα, λόγω του εύκολου ξεφλουδίσματος τους, και υπόλοιπα φρούτα μετά από λίγες δαγκωνιές επιστρέφουν στο καλάθι. Ο εργαζόμενος ιθαγενής επιτέλους μπορεί να αφήσει το καλάθι στο τραπέζι ξεκουράζοντας τον αυχένα του, ο οποίος από το βάρος ετών δουλειάς έχει στραπατσαριστεί. Κοιτάζει δεξιά αριστερά και αρπάζει γρήγορα δύο τρία κοκκινωπά φρούτα που έχουν τις λιγότερες δαγκωνιές. Πλέον μπορεί να σβήσει το χαμόγελο. Να βγάλει αυτή την φρικτή μάσκα χαράς η οποία είναι το αντίτιμο για το μεροκάματο. Πολλές φορές νιώθει ότι ο αυχένας του είναι λιγότερο στραπατσαρισμένος από την ίδια του την ψυχή. Μπαίνει στο σχεδόν αρχαίο λεωφορείο, αυτό που και όταν ήταν παιδί έμοιαζε ήδη παλιό. Στο χέρι του κουδουνίζουν τα κέρματα από το μεροκάματο του. Πάρα κάτι ενάμιση ευρώ. Απότομο φρενάρισμα. Άνοιγμα της πόρτας, σπρώξιμο και ανηφόρα για την πόρτα του νοσοκομείου. Ο μικρός του τον περιμένει. Με τις χθεσινές οικονομίες και το σημερινό μεροκάματο μπορεί να εξασφαλίσει αντιπυρετικό για δύο μέρες και μια δεύτερη κουβέρτα, υποκατάστατο του στρώματος που είναι απλησίαστα ακριβό. Στο διπλανό κρεβάτι υπάρχει μια κυρία η οποία προτίμησε να νοικιάσει τη λάμπα ούτως ώστε να διαβάζει την Αγιά Γραφή παρά να πάρει στρώμα. Έτσι το φως φτάνει μέχρι τον μικρό ο οποίος παίζει με ένα καπάκι μπουκαλιού, κάνοντας ότι είναι μηχανάκι στη λεωφόρο του διάφανου σωλήνα του ορού του. Δύο φορές μέχρι τώρα έβγαλε τον φλεβοκαθετήρα γεμίζοντας το πάτωμα αίμα. Όταν ο πατέρας του του φώναξε, διότι έπρεπε να πληρώσει την αλλαγή, τότε ο μικρός είπε ότι φρέναρε απότομα.


Aνακοινωθέν Αγίας και Ιεράς Συνόδου 31ης Αυγούστου 2019

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας, τῇ Πέμπτῃ, 29ῃ, ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Ἁγίας Τριάδος Χάλκης, καί τῇ Παρασκευῇ, 30ῇ Αὐγούστου 2019, ἐν τοῖς Πατριαρχείοις.

Κατά τάς συνεδρίας ταύτας, ἐξητάσθησαν ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα, ἐφ᾿ ὧν καί ἐλήφθησαν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις. 

Κατά τήν διάρκειαν τῶν ἐργασιῶν ἀπεφασίσθη ἡ χορήγησις Ἀπολυτηρίου ἐκ τοῦ κλίματος του Ἁγιωτάτου Ἀποστολικοῦ καί Πατριαρχικοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου πρόν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Χαριουπόλεως κ. Ἰωάννην, προσωπικῶς καί μόνον εἰς αὐτόν, συνεπείᾳ τοῦ ὁποίου τοῦτο μέν οὗτος ἀπαλλάσσεται ὁριστικῶς ἐκ τῆς ἐν ταῖς παροικίαις ρωσσικῆς παραδόσεως ἐν Δυτικῇ Εὐρώπῃ μερίμνης αὐτοῦ, τοῦτο δέ ἡ εὐθύνη τῶν ἐν Γαλλίᾳ Κοινοτήτων τῆς πρώην Ἐξαρχίας ἀνατίθεται ἐν σώματι εἰς τόν οἰκεῖον Ποιμενάρχην Σεβ. Μητροπολίτην κύριον Ἐμμανουήλ, ὥστε ἐν τῇ ποιμαντικῇ αὐτοῦ εὐαισθησίᾳ νά ἀναλάβῃ τήν ἐφ᾿ ἑξῆς πορείαν αὐτῶν. Ἐξ ἄλλου, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος διώρισεν ὡς Προϊστάμενον τοῦ ἐν Παρισίοις Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἀλεξάνδρου Νιέφσκυ τόν Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Alexis Struve, Καθηγητήν Πανεπιστημίου.

Ὡς πρός τάς ἐν ἄλλαις χώραις τῆς Δυτικῆς Εὐρώπης Κοινότητας τῆς ποτε Ἐξαρχίας, αὗται περιέρχονται εἰς τήν κανονικήν προστασίαν καί τήν ποιμαντικήν εὐθύνην τῶν ἀντιστοίχων Ἱεραρχῶν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τῶν ποιμαινόντων τάς ἐν ταῖς χώραις ταύταις Ἐπαρχίας αὐτοῦ.

Ἐν τέλει τῆς τελευταίας συνεδρίας, ἀντηλλάγησαν μεταξύ τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αὐγουστίνου, ἐκ μέρους τῶν ἀποχωρούντων ἕξ μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, καί τῆς Α. Θ. Παναγιότητος προσφωνήσεις καί ἀντιφωνήσεις ἐπί τῇ λήξει τῆς παρούσης συνοδικῆς περιόδου.

Το σεπτό Χέρι του Αγίου Διονυσίου ευλόγησε το "Αληθώς" και το Μπανάτο


Πολλή συγκίνηση και βαθιά κατάνυξη προκάλεσε μεταξύ των Ενοριτών μας (κάτι που συζητείται σήμερα μ' ευχαρίστηση και νοσταλγία), ο ερχομός για προσκύνημα τής τιμημένης και χαριτόβρυτης Χειρός του Προστάτη και Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου, του θαυματουργού, κατά τον Αγιασμό των δράσεων του 9ου κύκλου δράσεων του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», το δειλινό της Παρασκευής, 30ής Αυγούστου 2019, στον ευκτήριο οίκο της Παλαιάς Βλαχέραινας της Ενορίας μας!

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι πολλοί από εκείνους, που δεν παραβρέθηκαν στην εν λόγω σημαντική Παρουσία του Αγίου της Συγγνώμης ανάμεσά μας, για διάφορους λόγους ο καθένας, εκφράζουν τώρα την ειλικρινή λύπη και στενοχώρια τους για το ότι «ήρθε στην αυλή, στην πόρτα μας, στο ίδιο μας το σπίτι το Άγιο Κορμάκι και δεν κατορθώσαμε να παρασταθούμε»... 

Αναθυμούμαστε εδώ ότι ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην αγιαστική χάρη των ιερών Λειψάνων, γράφει ότι ακόμη και ο αέρας, όπως και η σκόνη, που αγγίζουν τα λείψανα είναι αγιασμένα όλα, οπότε ήταν απολύτως δικαιολογημένα τα βουρκωμένα μάτια και η έκδηλη χαρά όλων μας γι’ αυτή την ευλογημένη Παρουσία! Το Λείψανο του Αγίου Διονυσίου, λοιπόν, αγίασε το φυσικό περιβάλλον και τις ψυχές Μπανατιωτών και φίλων μας, οι οποίοι βρέθηκαν κοντά μας, στον ευφρόσυνο και κατάφυτο προαύλιο χώρο της παλαιάς Βλαχέραινας, στο πλαίσιο της Γιορτής Οικολογίας του "Αληθώς", εν όψει μάλιστα της Εκκλησιαστικής Ημέρας Περιβάλλοντος, την 1η Σεπτεμβρίου, όπως έχει καθιερώσει από 30ετίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο!

Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας μας εκφράζεται και από αυτή τη θέση θερμότατη ευχαριστία στον Καθηγούμενο της Ιεράς Αυτοκρατορικής και Κοινοβιακής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λιβέρη, για την ενεργοποίηση, για 9η φορά φέτος, της υψηλής αυτής Επίσκεψης!

[Κείμενο: π. Π. Κ. | Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]
Fake news σε Ρωσία και Ελλάδα με στόχο την Εκκλησία της ΕλλάδοςΓράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης

Η μοσχοβίτικη προπαγάνδα επιχειρεί να διαχειριστεί την ψυχρολουσία από την πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ουσιαστικά συνιστά αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου αφήνοντας τον χειρισμό των πρακτικών λεπτομερειών αυτής της διαδικασίας στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, όπως επιβάλλει η ορθή εκκλησιολογία. 

Στο γνωστό ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, με προβοκατόρικα δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται αόριστη επίκληση κάποιας «πηγής από την Εκκλησία της Ελλάδος», γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί ότι τάχα υπάρχει μεγάλη αναταραχή στην Ιεραρχία λόγω της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ενώ η πραγματικότητα, που γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τα της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι ότι μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας που έχουν επιφυλάξεις και είναι απολύτως γνωστοί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (περιπτώσεις ελάχιστα σοβαρές και χωρίς πειστική επιχειρηματολογία). 

Το χειρότερο όμως είναι ότι -με επίκληση αυτής της ανώνυμης «πηγής»- αναπαράγεται -δυστυχώς και από ελληνικές ιστοσελίδες- ο ψευδής ισχυρισμός ότι οι Συνοδικές Επιτροπές που ασχολήθηκαν με το Ουκρανικό «εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις»… Χαρακτηριστική είναι η σχετική αναφορά από το RIA Novosti«Ранее источник сообщил РИА Новостичто созданные Элладской православнойцерковью две комиссии высказали "серьезные возраженияпротив признания "новой церкви"Украины» (Μετάφραση: Νωρίτερα, μία πηγή είπε στο RIA Novosti ότι οι δύο επιτροπές που συγκροτήθηκαν από την Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασαν «σοβαρές αντιρρήσεις» για την αναγνώριση της «νέας Εκκλησίας» στην Ουκρανία).

Ακόμη και χωρίς να γνωρίζει κανείς το ακριβές περιεχόμενο των πορισμάτων των δύο Επιτροπών της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις οποίες ανατέθηκε η εισήγηση επί του Ουκρανικού, μπορεί όμως να διαπιστώσει ότι τα παραπάνω είναι χοντρά ψέματα, ή όπως πλέον έχει επικρατήσει να λέμε, fake news. Και τούτο, διότι εάν οι Επιτροπές είχαν αρνητικές εισηγήσεις για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο δεν θα κατέληγε η Εκκλησία της Ελλάδος στην εξής ρητή και ξεκάθαρη απόφαση: «Κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Δηλαδή, επί τη βάσει των θετικών εισηγήσεων των Επιτροπών, η Εκκλησία της Ελλάδος «αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας». Εάν οι Επιτροπές είχαν «σοβαρές αντιρρήσεις» ή αντίθετες εισηγήσεις, η ΔΙΣ θα ήταν υποχρεωμένη χωρίς άλλο να παραπέμψει άμεσα το θέμα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για περαιτέρω συζήτηση και απόφαση και όχι φυσικά να ασχοληθεί και να αποφασίσει επί της ουσίας του. Όμως, τέτοια παραπομπή δεν έγινε από τη ΔΙΣ, παρά το γεγονός ότι και επ’ αυτού η μοσχοβίτικη προπαγάνδα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πασχίζει να εμφανίσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ότι δηλαδή, η ΔΙΣ είναι εκείνη που, λόγω επιφυλάξεων ή αντιρρήσεων, παρέπεμψε το ζήτημα της αναγνωρίσεως του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου στην Ιεραρχία του προσεχούς Οκτωβρίου! Επαίσχυντο ψέμα!

Η ΔΙΣ, αφού αυτονοήτως αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, διακήρυξε ξεκάθαρα -και χωρίς επιφυλάξεις- ότι ο περαιτέρω πρακτικός χειρισμός του ζητήματος της αναγνωρίσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας αποτελεί κανονικό προνόμιο του Αρχιεπισκόπου, ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό και ουδέν άλλο. Ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε το Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε το Ειρηνικό Γράμμα του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, ο Αρχιεπίσκοπος είναι εκείνος που, εξ ονόματος της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα εγγράψει στα Δίπτυχα και θα μνημονεύσει το όνομα του νέου Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτά τα απλά και αυτονόητα πράγματα είπε η ΔΙΣ, αλλά η προπαγάνδα των fake news συνεχίζει απτόητη να υποτιμά τη νοημοσύνη μας…

Είναι φυσικά άλλο ζήτημα εάν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, στο πλαίσιο της διακριτικής του ευχέρειας και των χειρισμών που θα επιλέξει, θελήσει να παρουσιάσει τις αποφάσεις αυτές ενώπιον του συνόλου της Ιεραρχίας προκειμένου να προσδώσει μεγαλύτερη επισημότητα σε αυτήν την υπόθεση. Αλλά αυτό δεν αποτελεί απόφαση της ΔΙΣ ούτε και κανονική ή νομική υποχρέωση του Αρχιεπισκόπου, όπως προπαγανδιστικά μεταδίδουν τα μοσχοβίτικα παπαγαλάκια.

Σε κάθε περίπτωση, ο προφανής στόχος όλων των ανωτέρω ψευδών ειδήσεων είναι η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος, της οποίας το κύρος στην οικουμενική Ορθοδοξία είναι αδιαμφισβήτητο και η ορθή στάση της έναντι του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων δυσάρεστων για όσους υπονομεύουν την καθηγιασμένη Τάξη αιώνων της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.