e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Προειδοποίηση του Συμβουλίου της πρ. Εξαρχίας Ρωσικών Παροικιών: Οι ενορίες παραμένουν υπό την διοίκηση του Οικουμενικού Θρόνου


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Χαριουπόλεως, και πλέον Αρχιεπίσκοπος Ντούμπνα της Ρωσικής Εκκλησίας, Ιωάννης εξέδωσε αιφνιδιαστική ανακοίνωση, με την οποία καλούσε το πλήρωμα της πρώην Εξαρχίας των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως να τον ακολουθήσουν στην προσωπική του απόφαση να υπαχθεί στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Μάλιστα, διέπραξε το αδιανόητο και πρωτόγνωρο, να καλεί τους κληρικούς, μέσα σε λίγες ώρες, να αποφασίσουν ποιον θα μνημονεύσουν ως κανονικό τους Επίσκοπο στη λειτουργία της επόμενης μέρας, Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου 2019. Και όλα αυτά, κατά παράβαση κάθε εκκλησιαστικού και νομικού κανόνα, και ιδιαιτέρως του Καταστατικού της πρώην Εξαρχίας, βάσει του οποίου απορρίφθηκε στη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 2019 η πρόταση του Ιωάννη για υπαγωγή στη Μόσχα, αφού δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Καταστατικό αποφασιστική πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης -προσωπικά ο ίδιος- απολύθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η απόλυση αυτή δεν αφορά το σύνολο της πρώην Εξαρχίας και των μελών της, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι και κανονικώς παραμένουν υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου. Δηλαδή, εάν κάποιος κληρικός της πρώην Εξαρχίας επιθυμεί να αλλάξει δικαιοδοσία δεν καλύπτεται από το προσωπικό απολυτήριο του Ιωάννου ούτε από την προσωπική του εισδοχή στο Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά οφείλει να ζητήσει ο ίδιος κανονική απόλυση από το Φανάρι.
Την ίδια ημέρα, και αφού η ανακοίνωση του Ιωάννου δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της πρώην Εξαρχίας, τα μέλη του Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής, το οποίο αποτελεί το Διοικητικό Όργανο του νομικού προσώπου της κατά το Γαλλικό Δίκαιο και το Καταστατικό, συνέταξαν και διεκίνησαν ηλεκτρονικά δική τους ανακοίνωση. Με αυτήν αποδοκιμάζουν κατ’ ουσίαν όσα ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης διέπραξε κατά παράβαση του Καταστατικού, διακηρύσσουν ότι αυτές οι αποφάσεις είναι προσωπικές του και δεν επηρεάζουν εκκλησιολογικά και νομικά το σύνολο της Αρχιεπισκοπής, της οποίας ο επικεφαλής, όπως επισημαίνουν, βάσει του Καταστατικού «τελεί υπό τη δικαιοδοσία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως». Επομένως, κηρύσσουν τρόπον τινά «έκπτωτο» τον Ιωάννη από τη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής και πληροφορούν ότι έχουν υποβάλει «αίτημα προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ζητώντας επισήμως από Αυτόν να ορίσει τοποτηρητή».
Τέλος, το Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής δίδει οδηγίες προς τους κληρικούς για το πώς μπορούν και πρέπει να κινηθούν στο εξής, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αναστάτωση που προκλήθηκε στους κόλπους της, μετά από τις απαράδεκτες ενέργειες του πρώην Αρχιεπισκόπου Χαριουπόλεως σε συνεργασία με τη Ρωσική Εκκλησία.
Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης συνεχίζει να παρανομεί και να φέρεται με ασέβεια προς το Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής. Έτσι, μόλις σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου 2019, εξέδωσε προσωπική του ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της πρώην Εξαρχίας, της οποίας κατά κάποιο τρόπο έχει κάνει «κατάληψη», με την οποία επιτίθεται στο Συμβούλιο και με αυθαίρετους και παράνομους ισχυρισμούς πασχίζει να δικαιολογήσει τις επιλογές και τις πράξεις του, επιδιώκοντας να συμπαρασύρει στις έκνομες και αντικανονικές του ενέργειες και τους κληρικούς της πρώην Εξαρχίας (εκτός από την πειθώ χρησιμοποιεί και ανήθικα μέσα, αφού, όπως διαβάζουμε στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του credo.press, ο Ιωάννης τηλεφωνεί προσωπικά στις ενορίες που αρνούνται να τον ακολουθήσουν στην υπαγωγή στο Πατριαρχείο της Μόσχας και τους απειλεί με ποινές!). Την ανακοίνωση αυτή υπογράφει παράνομα ως «Ιωάννης, επικεφαλής Αρχιεπίσκοπος της Διευθύνουσας Επαρχιακής Ένωσης των Ρωσσικών Ορθοδόξων Συλλόγων στη Δυτική Ευρώπη»! Με πονηρία, δεν χρησιμοποιεί τον νέο του τίτλο, με τον οποίο «προσελήφθη» από το Πατριαρχείο της Μόσχας, δηλαδή του Αρχιεπισκόπου Ντούμπνα, αφού, όπως ορθά επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής, που παρατίθεται παρακάτω, «το Άρθρο 11 του Καταστατικού ορίζει ότι ο επικεφαλής της Εξαρχίας πρέπει να είναι «Αρχιεπίσκοπος ο οποίος τελεί υπό τη δικαιοδοσία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως»». Άρα, ο Ιωάννης με αυτό το «τρικ» -αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν δικαιούται να φέρει τον τίτλο του «επικεφαλής Αρχιεπισκόπου», αφού δεν ανήκει πλέον στο Οικουμενικό Πατριαρχείο- επιχειρεί ανεπιτυχώς να δώσει μια επίφαση νομιμοφάνειας στις παρανομίες του, όμως αυτό που πετυχαίνει τελικά είναι να εξοργίσει ακόμη περισσότερο όσους αντιδρούν στην παραβατική συμπεριφορά του.
Το όλο δράμα έχει και διπλωματικές-πολιτικές προεκτάσεις που του προσδίδουν τον χαρακτήρα ενός πραγματικού «κατασκοπευτικού θρίλερ» της ψυχροπολεμικής περιόδου, με εμπλοκή της Ρωσικής Πρεσβείας στο Παρίσι, όπως διαβάζουμε στο προαναφερθέν ρεπορτάζ του credo.press.
Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του Συμβουλίου, που εστάλη σε όλα τα μέλη της πρώην Εξαρχίας, και κυρίως τους κληρικούς, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, από την οποία καταλαβαίνουμε ότι το μπάχαλο που προκάλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης και οι εγκάθετοι του Πατριαρχείου Μόσχας στην πρώην Εξαρχία θα πάρει πολύ χρόνο να ξεκαθαρίσει και προφανώς τον τελικό λόγο θα έχει η γαλλική δικαιοσύνη, αφού πέραν του εκκλησιολογικού υπάρχει και το αμιγώς νομικό ζήτημα που αφορά στην κατοχύρωση των ενοριών σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο.

Προς τον Κλήρο, τους Μοναχούς και όλους τους πιστούς της Αρχιεπισκοπής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Αυτό το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019, το Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής έλαβε γνώση της επιστολής που ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης (κατά κόσμον, Ιωάννης-Πέτρος Ρεννετώ), άρτι εκλεγείς Αρχιεπίσκοπος της Ντούμπνα (πόλη στα περίχωρα της Μόσχας, Ρωσία) και πρώην Αρχιεπίσκοπος Χαριουπόλεως και Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απηύθυνε προς τον κλήρο και τους πιστούς της Αρχιεπισκοπής.
Το Άρθρο 11 του Καταστατικού ορίζει ότι ο επικεφαλής της Εξαρχίας πρέπει να είναι «Αρχιεπίσκοπος ο οποίος τελεί υπό τη δικαιοδοσία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως». Τώρα, εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης αποδέχθηκε την εκλογή του στην επισκοπή της Ντούμπνα, στο Πατριαρχείο της Μόσχας, εγκατέλειψε οριστικά τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Επιπλέον, το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής ορίζει ότι «σε περίπτωση πλήρους ανικανότητας, είτε προσωρινής είτε οριστικής, ή σε περίπτωση θανάτου του Αρχιεπισκόπου, μέχρι την εκλογή και την ενθρόνιση του διαδόχου του, κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής, ορίζεται από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως τοποτηρητής ένας από τους εν ενεργεία Βοηθούς Επισκόπους ή έτερος Ιεράρχης του Θρόνου» (Άρθρο 52). Η τέλεση της Ευχαριστιακής Συνάξεως (Θείας Λειτουργίας) είναι πράγματι η πρώτη και κύρια λειτουργία που ασκεί ο επικεφαλής της Εξαρχίας Αρχιεπίσκοπος. Επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης βρίσκεται σε κανονική αδυναμία να συνεχίσει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας σε ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής, έχοντας διαπιστώσει την πλήρη αδυναμία του να ηγηθεί της Αρχιεπισκοπής, υπέβαλε αίτημα προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ζητώντας επισήμως από Αυτόν να ορίσει τοποτηρητή.


Δεδομένης της αναστάτωσης που προκλήθηκε από αυτά τα γεγονότα στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής, στο πνεύμα της λειτουργικής συνέχειας και με την προσδοκία για επιστροφή στην ηρεμία, το Συμβούλιο ενημερώνει επίσης όλους τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης έχει επανειλημμένα δηλώσει τόσο στο Συμβούλιο όσο και στη Συνέλευση, ότι έχει χορηγήσει κανονική άδεια σε όσους διακόνους και ιερείς δεν επιθυμούν να τον ακολουθήσουν στην επιλογή του να αλλάξει δικαιοδοσία. Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει αυτή την απόφαση κανονικής χειραφέτησης και αναλαμβάνει, σύμφωνα με αυτήν, να μεταβιβάσει όλους τους προσωπικούς φακέλους των κληρικών, ιερέων και διακόνων, στον επίσκοπο, υπό τη δικαιοδοσία του οποίου θα θέσουν τους εαυτούς τους, με τη μοναδική προϋπόθεση ότι θα είναι ένας κανονικός Επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι ενορίες και οι κληρικοί που επιθυμούν να υπαχθούν σε μία από τις επτά Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στων οποίων τα εδάφη βρίσκονται ενορίες της Αρχιεπισκοπής, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ (στη διεύθυνση: eglise.orthodoxe.grecque@gmail.com) και στη συνέχεια να ενημερώσουν το Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής. Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Ιωσήφ της Ρουμανικής Ορθοδόξου Μητροπόλεως Δυτικής και Νοτίου Ευρώπης συμφωνεί να δεχθεί, προσωρινά και αναστρέψιμα, ακόμη και απόψε, τους κληρικούς που θα το ζητήσουν, ώστε να τελέσουν αύριο τη Θεία Λειτουργία εν ειρήνη, υπό την κανονική κάλυψη ενός Επισκόπου που βρίσκεται σε πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία με όλη την Ορθοδοξία. Εάν υπάρχουν κληρικοί που επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, παρακαλούνται να υποβάλουν σχετικό έγγραφο αίτημα προς τον Μητροπολίτη Ιωσήφ (στη διεύθυνση: cabinet@mitropolia.eu) και εν συνεχεία να ενημερώσουν το Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής. Σε ένα δεύτερο βήμα, οι ενορίες, εφόσον το αποφασίσουν στην ενοριακή συνέλευση, θα μπορέσουν να διατυπώσουν αυτό το αίτημα και να συγκροτήσουν μια ιδιαίτερη δομή μέσα στη Ρουμανική Μητρόπολη, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της Αρχιεπισκοπής. Εκείνοι που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Ντούμπνα Ιωάννη στο Πατριαρχείο της Μόσχας οφείλουν να προχωρήσουν με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή να αποστείλουν σχετικό αίτημα προς τον ίδιο, στη διεύθυνση: jeanrenneteau@gmail.com). Έχοντας ενημερωθεί μόλις σήμερα για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη, οι ενορίες δεν είχαν χρόνο να συζητήσουν για τη μελλοντική τους κανονική προσάρτηση.
Σε κάθε περίπτωση και προς πάσα κατεύθυνση, το Συμβούλιο διευκρινίζει ότι, ανεξάρτητα από τον κανονικό Επίσκοπο που μνημονεύεται στις ενορίες, αυτές παραμένουν από νομικής απόψεως μέλη της Διευθύνουσας Επαρχιακής Ένωσης των Ρωσσικών Ορθοδόξων Συλλόγων στη Δυτική Ευρώπη, της οποίας Διοικητικό Συμβούλιο είναι το Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής, στο οποίο θα προεδρεύει ο Τοποτηρητής που θα ορισθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Για το Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής
Αρχιδιάκονος Vsevolod Borzakovsky
Πρεσβύτερος Christophe D’Aloisio
Alexis Obolensky
Elisabeth von Schlippe
Πρωτοπρεσβύτερος Serge Sollogoub
Alexandre Victoroff
Didier Vilanova
***

Το πρωτότυπο ανακοινωθέν στα γαλλικά:

Aux clercs, moines et à tous les fidèles de l'Archevêché

COMMUNIQUÉ DU CONSEIL DE L’ARCHEVÊCHÉ
14 SEPTEMBRE 2019

Ce samedi 14 septembre 2019, le Conseil de l’Archevêché a pris connaissance de la lettre que l’archevêque Jean (dans le civil, Jean-Pierre Renneteau), nouvellement élu archevêque de Doubna (ville de la périphérie de Moscou, en Russie) et anciennement archevêque de Charioupolis et exarque du patriarche œcuménique, a envoyée au clergé et aux laïcs de l’archevêché.
L’article 11 des statuts prescrit que l’archevêque dirigeant doit être un «archevêque qui relève de l’obédience de Sa Sainteté le patriarche œcuménique de Constantinople». Or, l’archevêque Jean ayant accepté d’être élu au siège épiscopal de Doubna, au sein du patriarcat de Moscou, il sort définitivement de l’obédience du patriarcat œcuménique.
Par ailleurs, les statuts de l’Archevêché prescrivent que «en cas d’incapacité totale, soit provisoire soit définitive, ou en cas de décès de l’Archevêque, jusqu’à l’élection et l’intronisation de son successeur, sur demande du Conseil de l’Archevêché, un locum tenens est désigné par le Saint-Synode patriarcal parmi les Évêques auxiliaires en activité soit un autre hiérarque du Patriarcat» (article 52). La célébration de la liturgie eucharistique est bien la première et principale fonction exercée par un archevêque dirigeant ; l’Archevêque Jean étant dans l’impossibilité canonique de continuer à célébrer l’eucharistie en communion avec le patriarcat œcuménique de Constantinople, le Conseil de l’Archevêché constate son incapacité totale à diriger l’Archevêché et a, dès lors, envoyé une demande officielle dans ce sens à Sa Sainteté le Patriarche œcuménique Bartholomée de Constantinople, en lui demandant officiellement de nommer un locum tenens.
Étant donné le trouble provoqué par ces événements au sein des paroisses de l’Archevêché, dans l’esprit de la continuité liturgique et dans l’attente d’un retour au calme, le Conseil informe également tous les clercs de l’Archevêché que l’Archevêque Jean a plusieurs fois déclaré, au Conseil comme à l’Assemblée, qu’il a accordé congé canonique à ceux des diacres et des prêtres qui ne souhaitent pas le suivre dans son choix de changement de juridiction. Le Conseil se porte garant de cette décision et s’engage, en conformité avec cette décision de libération canonique, à transférer le dossier clérical personnel des prêtres et des diacres concernés à l’évêque sous la juridiction duquel ils se placeront, à l’unique condition qu’il s’agisse d’un évêque canonique de l’Église orthodoxe.
Les paroisses et les clercs qui souhaitent s’intégrer dans l’une des sept métropoles du patriarcat œcuménique sur les territoires desquelles se trouvent des paroisses de l’Archevêché peuvent en faire la demande au métropolite Emmanuel de France (eglise.orthodoxe.grecque@gmail.com) et en informer ensuite le Conseil de l’Archevêché. Par ailleurs, le métropolite Joseph de la métropole orthodoxe roumaine d’Europe occidentale et méridionale accepte d’accueillir, de manière provisoire et réversible et dès ce soir, les membres du clergé qui lui en font la demande, afin qu’ils puissent célébrer la liturgie eucharistique de demain dans la paix, sous la couverture canonique d’un évêque en pleine communion eucharistique avec toute l’orthodoxie. Si des clercs souhaitent suivre cette voie, ils sont invités à écrire une demande dans ce sens au métropolite Joseph (cabinet@mitropolia.eu) et à en informer ensuite le Conseil de l’Archevêché. Dans un deuxième temps, les paroisses, si elles le décident en assemblée paroissiale, pourront formuler cette demande et constituer une structure particulière au sein de la métropole roumaine, et poursuivre le fonctionnement qui est le leur actuellement dans l’archevêché. Ceux qui souhaiteront suivre l’archevêque Jean de Doubna dans le patriarcat de Moscou devront procéder de la même manière (jeanrenneteau@gmail.com). Ayant été informées seulement aujourd’hui de la décision de l’archevêque Jean, les paroisses n’ont pas eu le temps de délibérer sur leur futur rattachement canonique.
À toutes fins utiles, le Conseil précise que, quel que soit l’évêque canonique commémoré dans les paroisses, celles-ci demeurent, juridiquement, membres de l’Union Directrice Diocésaine des Associations Orthodoxes Russes en Europe Occidentale, dont le Conseil de l’Archevêché constitue le conseil d’administration, qui sera présidé par un locum tenens désigné par le patriarcat œcuménique de Constantinople.

Pour le Conseil de l’Archevêché,
Archidiacre Vsevolod Borzakovsky
Prêtre Christophe D’Aloisio
Alexis Obolensky
Elisabeth von Schlippe
Archiprêtre Serge Sollogoub
Alexandre Victoroff
Didier Vilanova

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με Πάπα Φραγκίσκο και Επιτροπή G9 για τη Μεταρρύθμιση της Καθολικής Εκκλησίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. 

Τα σκέρτσα της ιστορίας 

ΡΩΜΗ. Του Νίκου Τζωίτη
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι στη Ρώμη για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας Κανονικού Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών, όπου χθες εγκαινίασε τις εργασίες της, με μια πολύ σημαντική ομιλία. 
Σήμερα το πρωί μετά την επιστροφή του από τις εργασίες του Συνεδρίου, προκειμένου να συναντήσει κατ' ιδίαν τον Πάπα Φραγκίσκο, στον χώρο υποδοχής του Ξενώνα της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό, όπου φιλοξενείται, συνάντησε την Επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον Πάπα, την λεγόμενη G9, προκειμένου να τον συνδράμουν στην προσπάθεια του για την μεταρρύθμιση της Καθολικής Εκκλησίας. 
Ο Επίσκοπος Marcello Semeraro γραμματέας της επιτροπής, κάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εισέλθει στην αίθουσα συνεδριάσεως και τον τοποθέτησαν στη κεφαλή της τραπέζης συνεδριάσεως, για μια αναμνηστική φωτογραφία. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επί τη ευκαιρία απηύθυνε ένα σύντομο άλλα σημαντικό χαιρετισμό, λέγοντας: "Εμείς οι Ορθόδοξοι που δίνουμε μεγάλη σημασία και αξία στη Συνοδικότητα, μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτό το έργο σας γύρω από τον Πάπα. Αυτό το έργο είναι για σας μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη. Προσευχόμαστε για την ευόδωση του". 


Ανδρεία στάση και θέση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων για το Ουκρανικό σε Ρώσο Αρχιερέα επισκέπτη του


Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος δέχθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Βερέγιας κ. Αμβροσίου, Πρυτάνεως της Ιερατικής Σχολής Υπαπαντής μετά της τιμίας Αυτού συνοδείας. 

Κατά την διάρκεια του επισήμου δείπνου που παρατέθηκε, συζητήθηκαν διάφορα επίκαιρα θέματα, εκκλησιαστικού και γενικότερου περιεχομένου, έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Βερέγιας και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Εκτενέστερα και ενδελεχώς συζητήθηκε μεταξύ των δύο Αρχιερέων το Εκκλησιαστικό ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων έκανε αναλυτική αναφορά στα κανονικά ζητήματα που κατά καιρούς αναφύονται αλλά και ανεφύησαν τις τελευταίες δεκαετίες στα Εκκλησιαστικά πράγματα παγκοσμίως, καθώς και στον τρόπο που τα πολιτικά πράγματα επηρέασαν τα Εκκλησιαστικά δρώμενα, στην διάρκεια της παλαιότερης και σύγχρονης Εκκλησιαστικής πραγματικότητας.

Αναφέρθηκε στις εκατοντάδες περιπτώσεις κανονικών παρεκκλίσεων και στην άσκηση οικονομίας που ακολούθησε, ιδιαίτερα δε στις υποθέσεις απονομής αυτοκεφαλίας τα τελευταία 180 έτη, μέσα από διαδικασίες πολιτικών-κοσμικών παρεμβάσεων, στα σχίσματα και την άσκηση οικονομίας για την αποδοχή σχισματικών κληρικών με σκοπό την  αποκατάσταση της εκκλησιαστικής ενότητας και κοινωνίας.

Ιδιαίτερα δε, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και στις υποχωρήσεις Του των τελευταίων ετών, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα και η συμπόρευση με την Ρωσική Εκκλησία, πράγμα το οποίον όχι μόνον δεν εκτιμήθηκε, αλλά έφθασε στο σημείο ο Ίδιος, πριν τη Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, να εγκαταλειφθεί από το Πατριαρχείο της Μόσχας και μετά από τόσες υποχωρήσεις να βρεθεί εγκαλούμενος, ενώ τα πάντα είχαν συμφωνηθεί στις προσυνοδικές διαδικασίες, και πάντα με θυσίες και υποχωρήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Ο Σεβ. Βερέγιας, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις του Ρωσικού λαού σε θέματα που αφορούσαν τις σχέσεις με τις ετερόδοξες Χριστιανικές ομολογίες, για να λάβει την απάντηση ότι μεταξύ της τελευταίας προσυνοδικής διάσκεψης της Γενεύης και της Μεγάλης Συνόδου, υπήρξε ένα κοινό ανακοινωθέν του Πάπα της Ρώμης και του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας, το οποίον έγραφε πράγματα για τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών που προκαλούν το Ορθόδοξο αίσθημα, με την ομολογία της ανενδοίαστης αποδοχής της Εκκλησίας της Ρώμης, ως τέτοιας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων παρακάλεσε τον Αρχιερέα του Πατριαρχείου της Μόσχας να μεταφέρει την αγωνία Του και την διαφωνία Του με το μέτρο της ακοινωνησίας που επέβαλε η Εκκλησία της Μόσχας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανέφερε ότι υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα αντικανονικής ύπαρξης παραλλήλων δικαιοδοσιών για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά διαμαρτυρία και κάλεσε τη Ρωσική Εκκλησία σε αυτοσυγκράτηση με σκοπό τη διατήρηση της Ενότητας της Ορθοδοξίας.

"Κανείς δεν θέλει ένα σχίσμα και χαιρόμαστε που το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν προχώρησε στα ίδια μέτρα ακοινωνησίας που επέβαλε η Ρωσική Εκκλησία. Ευελπιστούμε ότι με υπομονή η ιστορική πορεία θα βοηθήσει να αποσοβηθεί το σχίσμα, σ’ ένα πνεύμα σεβασμού και οικονομίας για εκατομμύρια ανθρώπους που δεν όφειλαν να παραμείνουν αποκομμένοι από το Εκκλησιαστικό σώμα και την ευχαριστιακή κοινωνία". 

Ευχαρίστησε δε τον Σεβ. Βερέγιας κ. Αμβρόσιο για την επίσκεψή Του και την δυνατότητα ειλικρινούς επικοινωνίας. Οι δύο Αρχιερείς αντήλλαξαν εγκάρδιες ευχές, δώρα και προσκλήσεις για επανεύρεση τόσο στην Ρωσία όσο και στα Ιωάννινα στο μέλλον.

Ένα «ευχαριστώ» που άργησε και αστόχησε!


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης

Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, με τη βοήθεια και τις πρεσβείες ασφαλώς του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ανδρέου, ένα κείμενο ευχαριστίας του π. Νικολάου Ντανιλέβιτς, ο οποίος έμαθε τόσο καλά τα ελληνικά στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, προς Έλληνες κληρικούς και πιστούς. Θα ήθελα να ταξιδέψουμε στο κείμενο αυτό παράγραφο παράγραφο για να το απολαύσουμε.


«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε για τη συμπαράσταση των Ελλήνων κληρικών και πιστών, που απευθύνουν προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ανοικτή επιστολή για το ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, προς το παρόν έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1000 υπογραφές!»

Ώστε σας έκαναν εντύπωση εσάς, που έχετε τόσες χιλιάδες ενορίες και εκατομμύρια κόσμου, το ότι συγκεντρώθηκαν χίλιες υπογραφές από την Ελλάδα; Τις εξετάσατε;

«Ως Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας εκφράζουμε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες μας, προς τους Ορθοδόξους αδελφούς της Ελλάδας».

Ως εκκλησιαστική παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας εν Ουκρανία είναι ο σωστός προσδιορισμός σας κατά την κανονική τάξη, αλλά τέλος πάντων. Να εκφράζετε ευχαριστίες και όχι «ευαρέσκεια», σαν να είστε οι τιμητές μας, προς το γένος των Ελλήνων που σας διδάξαμε γραφή και ανάγνωση αλλά και του Χριστού την πίστη την αγία, και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

«Η επιστολή αυτή είναι πραγματικά μια φωνή από τα βάθη της Εκκλησίας της Ελλάδος, φωνή πραγματικής εκκλησιαστικής συνείδησης, που εκφράστηκε από απλούς κληρικούς και λαϊκούς και έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει πολλοί Έλληνες Αρχιερείς».

Φωνή από τον πάτο του πηγαδιού θα συμπλήρωνα...! Εσάς δηλαδή αυτοί που έκοψαν το μνημόσυνο των Επισκόπων τους στην Ελλάδα, κατηγορώντας τους για... «οικουμενισμό»(!!!), σας φαίνονται για «φωνή πραγματικής εκκλησιαστικής συνείδησης»;;; Ξεχνάτε ότι είναι οι ίδιοι που υποστήριζαν τον καθηρημένο Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Αρτέμιο στη Σερβία! Τα διαβάζετε εσείς εκεί οι ελληνομαθέστατοι πνευματικοί υιοί του π. Ιουστίνου Πόποβιτς; Οι ίδιοι που υποστήριζαν τον Αρτέμιο τώρα υπογράφουν υπέρ της Μοσχοβίας, οι ομόφρονες, οι αποτειχισμένοι! Όσο για τους αρχιερείς που εξέφρασαν προβληματισμό, ο ένας είδατε τι έγραψε για τον Αρτέμιο στη Σερβία και τι είπε στην κάμερα πέρυσι, ο άλλος μάζευε τα όσα είπε για τον Αρτέμιο και ο τρίτος προσκάλεσε ένα από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές του Αυτοκεφάλου να προεξάρχει στην Επαρχία του!  Μάλιστα δε, ο ένας από τους προαναφερθέντες έψεγε την Εκκλησία της Σερβίας για κακοδικία. Παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα από την με αριθμ. 28/14-1-2011 επιστολή του προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο: «Ἐν συνοχῇ καρδίας καί μετά βαθυτάτου σεβασμοῦ προάγομαι ὡς ὁ ἐλαχιστότερος τῶν Ὀρθοδόξων Ἐπισκόπων, διά τῆς Ἱερᾶς ἡμῶν Συνόδου, νά ὑποβάλω πρός Ὑμᾶς καί τήν περί Ὑμᾶς Ἱεράν Πατριαρχικήν Σύνοδον τήν ἀκόλουθον θερμοτάτην ἔκκλησιν, μηδόλως προτιθέμενος νά ὑπεισέλθω εἰς τά interna corporis, οὐδέ νά ἀναμειχθῶ εἰς τά ἐσωτερικά τῆς καθ' Ὑμᾶς Ἁγιωτάτης κατά Σερβίαν Ἐκκλησίας. Ἁπλῶς καί μόνον, ἀναφερόμενος εἰς τήν πρόσφατον ἔκπτωσιν ἐκ τοῦ Ἐπισκοπικοῦ Θρόνου τῆς Ἱερᾶς Ἐπισκοπῆς Ράσκας καί Πριζρένης τοῦ Πανιερωτάτου Ἐπισκόπου κ. Ἀρτεμίου καί τήν ἐν συνεχείᾳ καθαίρεσιν αὐτοῦ ἀπό τοῦ Ἀρχιερατικοῦ ἀξιώματος καί ἐξαγορευόμενος ταπεινῶς τήν βαθεῖαν λύπην καί ὀδύνην τῆς καρδίας μου διά τά γενόμενα, δίχα τῆς ὑπό τῶν Θείων καί Ἱερῶν Κανόνων τῆς Ἀνατολικῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν Ἐκκλησίας προβλεπομένης κανονικῆς διαδικασίας (ἀπαγγελία κανονικοῦ παραπτώματος, ἀνακριτική διαδικασία, παροχή ἐξηγήσεων, εἰσαγωγή εἰς δίκην, κανονική δίκη, ἀπολογία καί καταδίκη ἐρειδομένη εἰς τήν παράβασιν συγκεκριμένων Ἱερῶν Κανόνων ἤ πολιτειακῶν νόμων), παρακαλῶ καί ἱκετεύω τήν Μακαριότητα καί τήν Σεβασμιότητα ἤ Πανιερότητα Ὑμῶν ὅπως, «ἐκθέμενοι φιλανθρωποτέραν ψῆφον», κατά τούς Ἱερούς Κανόνας, εὐαρεστηθῆτε καί στέρξητε εἰς ἀναψηλάφησιν τῆς ὑποθέσεως τοῦ καθαιρεθέντος Ἱεράρχου, προκειμένου ὅπως τηρηθῇ ἡ κατά τά ὡς ἄνω ὁριζομένη ἱεροκανονική διαδικασία, ἥτις καί ἐναρμονίζεται εἰς τήν ἀπ' αἰώνων ἁγίαν ἡμῶν Ὀρθόδοξον Παράδοσιν»(σ.σ. Μήπως η καταγγελλόμενη εδώ ελλιπής διαδικασία θυμίζει άλλη περίπτωση;).

«Με την ευκαιρία αυτή θέλω να τονίσω, ότι το ουκρανικό εκκλησιαστικό πρόβλημα δεν πρέπει να το βλέπουμε μέσα από το πρίσμα εθνικών προτεραιοτήτων ή εθνικιστικών προϋποθέσεων.
Δηλαδή, εδώ δεν πρόκειται περί αντιπαλότητας μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων ούτε Ρώσων και Ελλήνων, ούτε Ουκρανών εναντίον των Ρώσων και Ελλήνων ή και αντίστροφα.
Είναι ξεκάθαρα εκκλησιαστικό και εκκλησιολογικό το ζήτημα! Συνεπώς, όλοι οι Ορθόδοξοι, που σεβόμαστε την παράδοση και το πολίτευμα της Εκκλησίας μας, είμαστε ενωμένοι και η εν λόγω επιστολή αυτό δείχνει».

Α, ώστε δεν είναι εθνικό! Τότε, ποια είναι η θέση σας στην κατάληψη της Κριμαίας, άγιοι Πατέρες της Μοσχοβίτικης εκκλησιαστικής παρουσίας στην Ουκρανία;;; (Ενδεικτικά παρατίθενται κάποιοι σύνδεσμοι από τους εκατοντάδες που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο και αφορούν στην παράνομη εισβολή και κατοχή των Ρώσων στην Κριμαία: 123456789). Μάλλον η ίδια με της Βόρειας Κύπρου, όπου εκεί οι εκ βορρά στήνουν καλές επιχειρήσεις. Ακόμα, γιατί τις εκφωνήσεις κατά τις ιερές ακολουθίες τις λέτε στα ρωσσικά και όχι στα ουκρανικά;

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ουκρανικά κοινωνικά δίκτυα που δημοσιεύουν την είδηση για την επιστολή, έχουν κατακλυσθεί από μηνύματα Ουκρανών πιστών τα οποία γράφουν: «Ευχαριστούμε πολύ, αγαπητά αδέλφια μας, Έλληνες»!

Δίκιο έχουν να ευχαριστούν το Γένος των Ελλήνων, αλλά στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος απελευθέρωσε από εξάρτηση αιώνων το Κίεβο χαρίζοντας αέρα ελευθερίας!

«Εμείς, ως κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας εκφράζοντας τις 12.000 ενορίες και τα εκατομμύρια των πιστών μας, είμαστε πάρα πολύ ευγνώμονες και εξ όλης της καρδιάς μας, και ευχαριστούμε θερμά για αυτή την συμπαράσταση».

Τι να πρωτοσχολιάσω σε αυτά όλα; Είπαμε: εκκλησιαστική παρουσία του πατριαρχείου Μόσχας εν Ουκρανία. Εσείς, τα πολλά εκατομμύρια, ευγνωμονείτε τους χίλιους Έλληνες μεταξύ των οποίων και αποτειχισμένοι;!

«Αυτές τις στιγμές αισθανόμεθα, ότι είμαστε πραγματικά μια Εκκλησία, ένα Σώμα Χριστού, όπου, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, "οὐκ ἔνι Ἕλλην καὶ ᾽Ιουδαῖος, περιτομὴ καὶ ἀκροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δοῦλος, ἐλεύθερος, ἀλλὰ [τὰ] πάντα καὶ ἐν πᾶσιν Χριστός" (Κολ. 3:11)».

Αυτές τις στιγμές αισθάνεστε ότι είμαστε μια Εκκλησία; Αργά το αισθανθήκατε! Όταν το κλαδί πέσει από το δέντρο ξεραίνεται και δεν αναπτύσσεται. Εδώ ο Απόστολος Παύλος δεν μιλάει για Μοσχοβίτες! Πώς το έπαθε; Δεν αναφέρεται η Μοσχοβία στην Καινή Διαθήκη; Ίσως στην... Αποκάλυψη (Αποκ. 17, 5); Διόλου απίθανη ερμηνεία!

Πόσο πιο κάτω θα κατρακυλήσει η αξιοπρέπεια της Ορθοδοξίας, πάτερ μου! Είμαστε αξιολύπητοι!