e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου στην πανηγυρίζουσα Ενορία Δράκα Ζακύνθου


Εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου στον πανηγυρίζοντα καταστόλιστο Ναό του Αγίου Μυροβλήτου, στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου έγινε απόψε, 25η Οκτωβρίου 2019. 
     Παραβρέθηκαν πολλοί ιερείς, πλαισιώνοντας τον καλό Εφημέριο π. Ιωάννη Ρένεση, τον δε οικείο Ποιμενάρχη εξεπροσώπησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Έψαλε καλλίφωνη Χορωδία υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Μαρίνου.
     Ακολούθησε Λιτανεία της Εικόνας και του Λειψάνου του τιμωμένου Μεγαλομάρτυρος στους δρόμους του συνοικισμού και εντέλει, κατά την δέηση μπροστά στον Ναό, ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης απηύθυνε χαιρετισμό αγάπης και ενότητας προς τους πανηγυριστές. 
     Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσιος Ακτύπης, ο Αντπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Στασινόπουλος και ο Πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου κ. Πέτρος Σταμίρης, οι οποίοι όλοι κράτησαν το ιερό Εικόνισμα κατά την λιτάνευση. 
     Ακολούθησε νηστίσιμο δείπνο στην αίθουσα του Ναού.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Αρχιερατικά Εσπέρια τιμώντας τον Μεγαλομάρτυρα Μυροβλύτη στο χωριό Άγιος Δημήτριος Ζακύνθου


Βράδυ Παρασκευής, 25ης Οκτωβρίου 2019, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Δημητρίου του χωριού Άγιος Δημήτριος Ζακύνθου. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο δε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε κατάλληλα απ' άμβωνος περί του πώς δύναται η μαρτυρική μορφή του Μεγαλομάρτυρος Μυροβλήτου δύναται να χειραγωγήσει τον σύγχρονο άνθρωπο στην εν Χριστώ ζωή.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]


Αυτοπαγιδεύτηκαν οι πολυμήχανοι


Εθνικός Κήρυξ
Του Θεόδωρου Καλμούκου
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκπληξη ήταν η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, με τον πολυμήχανο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα εκ Ρωσίας, «υπουργό» εξωτερικών του Πατριαρχείου της Μόσχας, με τη διαμεσολάβηση του Αντιοχειανού Μητροπολίτη Ιωσήφ. 
Ο Ιλαρίων, ο οποίος εκτός από μουσικολόγος είναι και γυρολόγος, παρεπιδημεί εν τη χώρα ημών ταύτη, για να παρακολουθεί εκ του συστάδην τις κινήσεις του Μητροπολίτη Ουκρανίας Επιφάνιου. Καθώς λοιπόν είναι αυτοπαγιδευμένοι στο εθνικιστικό τους παραλήρημα με τον Πατριάρχη Κύριλλο -αν και εδώ που τα λέμε ο Ιλαρίων είναι το κουμάντο- άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά, της διαμεσολάβησης του Αντιοχειανού Ιωσήφ να καλέσει και τον Ελπιδοφόρο να συνδειπνήσουν. Κι ο Ελπιδοφόρος, οξύνους όπως είναι και έχοντας μαθητεία εν Φαναρίω, είπε γιατί όχι, οφείλω να μιλώ και συντρώγω με όλο τον κόσμο, για να πληροφορούμαι από πρώτο χέρι τα πιστεύματα και τους λογισμούς τους. Και πολύ καλά έκανε και πήγε. 
Δίδαγμα: Στο επίκεντρο των συνομιλιών βέβαια ήταν το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, καθώς το Πατριαρχείο της Μόσχας ζητά τρόπο διεξόδου από την αυτοπαγίδευσή του. Κι ο εμφανιζόμενος «άτεγκτος» Ιλαρίων, βλέποντας ότι «σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν» το Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δηλαδή, έκανε μία πρώτη κάμψη για να λιώσει ο πάγος.
Τώρα που τον Ιερώνυμο της Αθήνας θα μιμηθεί και ο Θεόδωρος της Αλεξάνδρειας, ο οποίος είναι «και Πάπας και Πατριάρχης» για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, τα πράγματα θα στριμωχθούν ακόμα πιο πολύ. 
Δεν έχει παρά ο Ιλαρίων να κάνει πέτρα την καρδιά να μεταβεί εις Φανάριον και να ανοίξει το δρόμο για μία επίσκεψη εκεί του Κυρίλλου να εκζητήσουν τη συγνώμη και την μεγαθυμία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και να σταματήσουν να διαρρηγνύουν τον χιτώνα του Χριστού με τον μεγαλοϊδεατισμό της Μεγάλης Ρωσίας και του Πανσλαβισμού. 

Το Μεγάλο Μήνυμα του Εψηφισμένου Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου απόψε στο Ηράκλειο Κρήτης [video - photos]


Το Μεγάλο Μήνυμα του Εψηφισμένου Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου τελέστηκε απόψε στο Ηράκλειο Κρήτης και μάλιστα στον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μηνά, ενώπιον του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και των Μελών - Ιεραρχών της Επαρχιακής Συνόδου της εκ τη Κρήτη Εκκλησίας. 
     Παρόντες ήταν επιπλέον ο Μέγας Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου Πανοσ. κ. Θεόδωρος (εκ προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου), ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος (εκ προσώπου του Αλεξανδρινού Προκαθημένου), ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.
     Νωρίτερα, εψάλη ο εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης. 
     Μετά το πέρας του Εσπερινού και του Μεγάλου Μηνύματος του Εφηφισμένου έγινε δοχή Κλήρου και λαού στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.
[Οπτικοακουστικό υλικό: π. Σεραφείμ Κονίδης]


Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως υπέρμαχος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video]


24 Οκτωβρίου 2019, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου δήμου της Αττικής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, ομιλώντας στο Ενοριακό Αρχονταρίκι, υπερθεματίζει για την αποδοθείσα, από τον Οικουμενικό Θρόνο, Αυτοκεφαλία στην νεοπαγή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
[πηγή: Poimin.gr]


"Ποιμαντικό εγχειρίδιο ιατρικών θεμάτων" από τον π. Ειρηναίο Λαφτσή

Βιβλιοπαρουσίαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το ταχυδρομείο έφερε σήμερα εξ Αλεξανδρουπόλεως ένα ενδιαφέρον πόνημα του Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Λαφτσή, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, με τίτλο "Ποιμαντικό εγχειρίδιο ιατρικών θεμάτων" (εκδ. 2019, σσ. 256). 

Το ανά χείρας βιβλίο προέκυψε από την διοικητική ενασχόληση του συγγράψαντος με τα νοσηλευτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα της Εκκλησίας, αλλά και με την επιστημονική τριβή του ως Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Η θεματολογία του είναι γνωστή μεν στους κληρικούς, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη και χρηστική όσον αφορά στον ιατρικό κόσμο, κυρίως όταν αυτός δεν έχει την εμπειρία της ποιμαντικής δυναμικής της Ορθόδοξης Θεολογίας.

Όπως ο ίδιος ο π. Ειρηναίος αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμά του, "στο βιβλίο αυτό περιέχονται ομιλίες που έγιναν κατά καιρούς για θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν τόσο την ιατρική όσο και τη θεολογία: άμβλωση, εξωσωματική γονιμοποίηση και δωρεά οργάνων. Ακόμα συμπεριλήφθηκαν ζητήματα που συνδέονται με την υγεία και ζητούν προσεκτικές ποιμαντικές προσεγγίσεις, όπως είναι ο πόνος, ο θάνατος και το πένθος. Επίσης, ομιλίες που δείχνουν πώς ο λόγος των Πατέρων και η ζωή της Εκκλησίας μπορούν να φωτίζουν την ιατρική και να την καθιστούν όχι απλώς επιστήμη και υπηρεσία, αλλά μια πραγματικά φιλάνθρωπη διακονία. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου αποτυπώνονται πνευματικοί προβληματισμοί και σκέψεις ενός χριστιανού που μελετά θέματα σχετικά με την υγεία. Προσεγγίζονται ποιμαντικά αγωνίες που έχει ο κάθε άνθρωπος, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ρωτήματα όπως: γιατί επιτρέπει ο Θεός να ασθενούμε; Ή, δίνει η ασθένεια ευκαιρίες να δοκιμάσουμε την πίστη μας, την αντοχή των σχέσεών μας και τα αντανακλαστικά του εκκλησιαστικού σώματος;"

Ευχαριστούμε τον π. Ειρηναίο Λαφτσή για την ευγενική αποστολή του πνευματικού μόχθου του, συγχαίρουμε θερμά και του ευχόμαστε να έχει αδιάπτωτη υγεία, ώστε να προσφέρει προς όλους "υγιαίνουσα διδασκαλία", χάριν της ψυχοσωματικής υγείας των αναγνωστών και ακροατών του.