e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Ιεράρχες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας λειτούργησαν στον Ναό Αγ. Νικολάου Τζιβαλίου ΚΠόλεως


Την Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, 1η Δεκεμβρίου 2019, στον Ναό του Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου ΚΠόλεως, τον οποίο έχει παραχωρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις λατρευτικές ανάγκες της Ουκρανικής παροικίας στην Πόλη, λειτούργησαν δύο ιεράρχες της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας: ο Σεβ. Μητροπολίτης Λουτσκ κ. Μιχαήλ και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιβ και Νίζνας κ. Ευστράτιος, ο οποίος βρέθηκε στο Φανάρι εκ προσώπου του Προκαθημένου του Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.
     Τους δύο Ουκρανούς ιεράρχες προσφώνησε θερμά ο Θεοφ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου. Οι εξ Ουκρανίας Αρχιερείς ευχαρίστησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όχι μόνο για την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, αλλά και για την διαρκή μέριμνά Του για την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία. 
     Παρέστησαν εκπρόσωποι της Ουκρανικής Πολιτείας, οι Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές της Ουκρανίας στην Τουρκία, Πανεπιστημιακοί και Ουκρανοί πιστοί που διαμένουν στην Πόλη.
     Θυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον εν λόγω Ναό, στο πέρας της οποίας έκανε Μνημόσυνο για τα εκατομμύρια νεκρών από την γενοκτονία του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας (1932-33), γνωστού ως "Γολοντομόρ".

Κυριακή, 1.12.2019, στη Φανερωμένη Μπανάτου, τιμώντας τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη


Σήμερα το πρωί, Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, 1η Δεκεμβρίου 2019, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω της Ζακύνθου, στο πλαίσιο της κυριακάτικης θείας Λειτουργίας κι ενόψει της αυριανής μνήμης του, τιμήσαμε τον νέο Όσιο της Εκκλησίας μας, Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη. 
     Έγινε Αρτοκλασία, στο δε τέλος της Λειτουργίας έγινε ο πρωτομηνιάτικος Αγιασμός. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας προς τους εκκλησιαζόμενους, αναφέρθηκε στη αέναη Χάρη του Θεού προς τους σύγχρονους ανθρώπους, να καθιερώνει και να προτείνει ενώπιόν μας νεότερους εξ ημών Αγίους, τους οποίους δυνάμεθα -εν γη ερήμω και αβάτω και ανύδρω- να έχουμε φωτεινά υποδείγματα στη μαθητεία μας προς την αρτίωση της πνευματικής ζωή ενός εκάστου. 
     Έψαλαν οι Ιεροψάλτες της Ενορίας μας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Χρ. Δρογγίτης]

Οι Ορθόδοξοι της Addis Ababa εόρτασαν τον Άγιο Φρουμέντιο, φωτιστή της Αιθιοπίας


Με ευλάβεια, κατάνυξη και εορταστική μεγαλοπρέπεια, οι Ορθόδοξοι χριστιανοί της Αδδίς Αμπέμπα, εόρτασαν τον Μέγα Ιεραπόστολο και Φωτιστή της Αιθιοπίας Άγιο Φρουμέντιο, πρώτο Επίσκοπο Αξώμης.

Επίκεντρο της εορτής ο Ιερός Καθεδρικός Κοινοτικός Ναός Αγίου Φρουμεντίου, στο κέντρο της Αιθιοπικής πρωτεύουσας, όπου προεξάρχοντος του οικείου ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον Ναό του Αγ. Δημητρίου Ταταούλων [photos - video]

φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, παρεπιδημών εν τη Πόλει, χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019, κατά την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου της Κοινότητος Ταταούλων. 
Τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου προσφώνησε καταλλήλως ο Επόπτης της Περιφερείας Ταταούλων, Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος. Αντιφώνησε ο Μακαριώτατος.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, ιεράρχες του Θρόνου, η συνοδεία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, Κοινοτικοί παράγοντες και πολλοί πιστοί. 
Παραθέτουμε τα σχετικά βίντεο.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου από 27ης έως 29ης Νοεμβρίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Tό ἑσπέρας τῆς Τετάρτης, 27ης Νοεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, μετέβη εἰς τήν Ἀστικήν Σχολήν Γαλατᾶ καί ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τήν ἐκδήλωσιν παρουσιάσεως τοῦ λευκώματος, ὑπό τόν τίτλον «Σιωπή 206 δωματίων. Μελέτες γιά τό Ὀρφανοτροφεῖο τῆς Πριγκήπου», ὁμιλήσας καταλλήλως.  
* * *