e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Νικολάου στο χωριό Φιολίτης Ζακύνθου


Βράδυ 5ης Δεκεμβρίου 2019, έγινε ο εόρτιος Εσπερινός, τιμώντας την πανεύφημη μνήμη του εν αγίοις Πατρός και Ιεράρχου των Μυρέων, Νικολάου του θαυματουργού, στον φερώνυμο Ναό του χωρίου Φιολίτης Ζακύνθου. 
     Ο π. Ιωάννης Βλαχιώτης, ο καλός λευίτης της Ενορίας, είχε μεριμνήσει άριστα για την αρτίωση της πανηγύρεως!
     Στον επίσημο Εσπερινό, που συμπεριέλαβε Αρτοκλασία και ευλογία των πανηγυριώτικων Σπερνών (Κολλύβων), καμωμένων από την ευγενέστατη Παπαδιά, συμμετείχαν Κληρικοί από τις πέριξ Ενορίες, ενώ την επίκαιρη ομιλία έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας.
     Ακολούθησε, στο παρακείμενο Αρχονταρίκι της Ενορίας, πλούσιο κέρασμα, με αφεψήματα και νηστίσιμα γλυκίσματα!
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Νικολάου στο Μουζάκι Ζακύνθου


Δειλινό 5ης Δεκεμβρίου 2019, για τον Εσπερινό της μνήμης του Αγίου Νικολάου, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό της κωμοπόλεως Μουζάκι Ζακύνθου. 
     Ο π. Αντώνιος Καλόφωνος, ο άξιος Εφημέριος της Ενορίας, είχε φροντίσει με τρόπο υποδειγματικό την ευπρέπεια του Ναού και της όλης εορτής!
     Στον επίσημο Εσπερινό μετά της Αρτοκλασίας συμμετείχαν ευάριθμοι ιερείς από την πόλη και τα περίχωρα, την δε ομιλία απ' άμβωνος έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας.
     Σε όλους προσφέρθηκαν παραδοσιακό παστέλι και φ(ρ)ιτούρες!
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Αρχιερατικός Εσπερινός και αφ' εσπέρας Όρθρος στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου


Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου των Ξένων, το βράδυ 5ης Δεκεμβρίου 2019. Εόρτιος Εσπερινός και Όρθρος (κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας) προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ.κ. Διονυσίου Δ΄.

Εσπέρια στο πανηγυρίζον ταπεινό ξωκλήσι του Άι Νικόλα στα Καρκαναίικα Μπανάτου


Με αγαλλίαση δέχτηκαν σήμερα (απόγευμα 5ης Δεκεμβρίου 2019) οι γείτονες του ναϋδρίου του Αγίου Νικολάου, στη συνοικία Καρκαναίικα Μπανάτου, την καμπάνα που διακήρυττε την εορτή -απόψε και αύριο- για τον λαοφιλή Άγιο "τση γης και του πελάου". 
     Τα ευγενέστατα τέκνα της κ. Γεωργίας χήρας Ιωάννου Καποδίστρια, με τις οικογένειές τους (ιδιοκτήτες του εξωκλησιού αυτού) προσήλθαν να ευπρεπίσουν, μαζί με τον Εφημέριό τους, τον τόπο για την εόρτια τέλεση της Ευχαριστιακής Συνάξεως. Κάποιες κυρίες μάλιστα κατέφθασαν από άλλη ενορία, για εξομολόγηση, προετοιμαζόμενες για τη θεία Κοινωνία και κάποιοι άλλοι για να προσκομίσουν Αρτοκλασία και Πρόσφορα. 
      Όσοι φιλάγιοι, λοιπόν, προσέλθετε αύριο, από τις 8 έως τις 10 το πρωί, αποδίδοντας ευλαβική τιμή στον Άγιο των Μυρέων, με θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία, σχετική ομιλία και στη συνέχεια καφές και κεράσματα, στο παρακείμενο σπιτικό των ιδιοκτητών!

Χειροτονία Διακόνου στον Άγιο Αλύπιο Αττάλειας


Tήν Κυριακή 1η Δεκεμβρίου ἐ.ἔ. στήν ἐνορία τοῦ Ἁγίου Ἀλυπίου στήν Ἀττάλεια ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Εὐδοκιάδος κ. Ἀμβρόσιος, μέ τήν εὐλογία τοῦ Σεβ. Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτηρίου, τέλεσε τήν εἰς Διάκονο χειροτονία τοῦ Ἀναγνώστου Σεργίου Παλάτνικωφ, γεγονός πού προξένησε μεγάλη χαρά καί πνευματική ἀγαλλίαση στούς πιστούς μας. Μέ τόν Θεοφιλέστατο συλλειτούργησαν ὁ π. Κωνσταντῖνος ἀπό τήν ἐνορία τῆς Ἀλάνυας καί ὁ Ἐφημέριος τῆς Ἀττάλειας π. Βλαδίμηρος. 
Ὁ Διάκονος Σέργιος κατάγεται ἀπό τή Λευκορωσία. Μετά τήν ἀποφοίτησή του ἀπό τό Θεολογικό Σεμινάριο τοῦ Μίνσκ, σπούδασε στή Θεολογική Σχολή τοῦ Α.Π.Θ., ὅπου καί ὁλοκληρώνει τό πρόγραμμα Μεταπτυχιακῶν Σπουδῶν. Ἡ σύζυγος τοῦ νεοχειροτονηθέντος Διακόνου, ἡ Diana (Ντιάνα), Οὐκρανικῆς καταγωγῆς, σπουδάζει στή Νομική Σχολή τοῦ αὐτοῦ Πανεπιστημίου. 
Μετά τή Θεία Λειτουργία, παρετέθη πλούσιο ἑορταστικό γεῦμα στό Ἀρχονταρίκι τοῦ Ἐπισκοπείου, τό ὁποῖο προετοίμασαν οἱ ενορίτισσες.

Νέος Μοναχός και Διάκονος στη Μητρόπολη Ζακύνθου


Ανακοινώνεται ότι νέα Κουρά Μοναχού και Χειροτονία Διακόνου θα γίνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (7 και 8 Δεκεμβρίου 2019) στη Μητρόπολη Ζακύνθου.

Συγκεκριμένα, ένας φέρελπις νέος της Ζακύνθου, ο 24χρονος Γεώργιος Χρυσικόπουλος, υιός του Διονυσίου και της Ιωάννας, θα καρεί Μοναχός στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, το ερχόμενο Σάββατο (7/12) εσπέρας, αμέσως μετά τον Αναστάσιμο Εσπερινό. 

Ο ίδιος θα χειροτονηθεί στον βαθμό του Διακόνου την επόμενη μέρα, Κυριακή, 8η Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους, κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη της ίδιας περιώνυμης Μονής.

Την Μοναχική Κουρά και τη Χειροτονία θα πραγματοποιήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, με τον οποίον ο υποψήφιος Κληρικός συνδέεται πνευματικά από τα χρόνια της διακονίας του ως Εφημερίου και Ιεροκήρυκος στη Μητρόπολη Ζακύνθου.

Το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα του νέου Μητροπολίτου Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ [video]


Ο νέος Μητροπολίτης Μπουένος Άϊρες κ. Ιωσήφ, έδωσε σήμερα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, το Μεγάλο Μήνυμα, επί τη εκλογή του, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, απ' όπου και το σχετικό βίντεο. "ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΘΕΑΤΟ". Εικαστική Έκθεση του Νίκου Μπιάζη-Σεντή στο "Αληθώς" (14 και 29.12.2019)


Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ», συνεχίζοντας τις εφετινές δράσεις του και για τον μήνα Δεκέμβριο 2019, πραγματοποιεί εορταστικό τρίπτυχο εκδηλώσεων. 

Μια από τις τρεις αυτές δράσεις είναι η Εικαστική Έκθεση του αγιογράφου και ζωγράφου κ. ΝΙΚΟΥ ΜΠΙΑΖΗ-ΣΕΝΤΗ, με τίτλο «ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΘΕΑΤΟ», στην Αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης του «Αληθώς», όπου θα εκτίθενται κυρίως αγιογραφικά και ολίγα κοσμικά έργα του, όλα ζακυνθινότροπα. 

Την έκθεση θα μπορούν να επισκεφθούν οι ενδιαφερόμενοι το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου τρ. έ. (ώρα 7 μ.μ., στον Ναό της Παναγούλας), αμέσως μετά τη μουσικο-θεολογική συναυλία, με τίτλο «Ο Δεκέμβριος των Εορτών».

Εξάλλου, την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου τρ. έ. (ώρα 7 το βράδυ), μετά το πέρας της χριστουγεννιάτικη συναυλίας, θα γίνει καταληκτήρια επίσκεψη των φιλότεχνων στην Έκθεση έργων τέχνης του κ. Νίκου Μπιάζη-Σεντή.