e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Βαρθολομαίος προς Ρωμαίηκη νεολαία: "Να καυχάσθε που είσθε τέκνα της Πόλης του Κωνσταντίνου"


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Χαρούμενες παιδικές και νεανικές φωνές πλημμύρησαν τους χώρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την καθιερωμένη επίσκεψη της Ρωμαίηκης νεολαίας, σήμερα, 24 Δεκεμβρίου 2019, παραμονή της του Χριστού Γεννήσεως, για να τραγουδήσουν τα παραδοσιακά Κάλαντα και να λάβουν τις θερμές και εγκάρδιες ευχές του πνευματικού τους πατέρα, Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Χριστούγεννα 2019 στη Σιγκαπούρη [Vlog Μητροπολίτου Κωνσταντίνου, 24.12.2019]


Τα Χριστούγεννα μακρυά από τον τόπο και τις παραδόσεις σου δεν είναι πάντοτε όπως τα περιμένεις ή όπως τα θέλεις... Όμως, όταν πραγματικά θέλεις να γιορτάσεις Χριστούγεννα όλα γίνονται με κάποιο τρόπο! Γιατί τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και η αγάπη μπορεί και κάνει θαύματα! Χρόνια Πολλά σε όλους από την Νότιο Ασία!

Νυκτερινή Λειτουργία των Χριστουγέννων 2019 στη Λουσάκα της Ζάμπιας


Το βράδυ της Τρίτης, 24 Δεκεμβρίου 2019, παραμονή των Χριστουγέννων, στην Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας και μάλιστα στον καθεδρικό του Αγίου Αλεξάνδρου, τελέστηκε η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ Ιωάννου .

Με το φως των κεριών και σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι πιστοί άκουσαν τους ύμνους της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, που τους φέρνουν κοντύτερα στο σπήλαιο της Βηθλεέμ!

Τέλος, ο Μητροπολίτης ευλόγησε κι έκοψε την χριστουγεννιάτικη Κουλούρα. 

Χριστούγεννα με νίψη εσωτερικής όρασης και νήψη καρδιάς


Μικρές εόρτιες σκέψεις και σημερινές φωτογραφίες 
από τον π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 

Είναι όλα έτοιμα για την Ευχαριστιακή Σύναξη των Χριστουγέννων! Ο ναός μας ευπρεπισμένος, ώστε να δεχθεί λίαν πρωί όσους τιμούν τον Νηπιάζοντα Χριστό και αναγνωρίζουν ότι η θεία συγκατάβαση συμβαίνει εδώ και τώρα, χθες και κάθε μέρα για χάρη της αποστατημένης ανθρώπινης φύσης. Η ροπή προς τις αλλεπάλληλες πτώσεις μας, καθώς καταγόμαστε άπαντες από την πρώτη εκείνη πτώση και παρακοή των Προπατόρων, φρενάρεται τώρα από την Σάρκωση του Λόγου. Ο Γιος της Παρθένου νικά την φυσική τάξη και εισέρχεται στον ιστορικό χωροχρόνο, καθιστάμενος ένας από εμάς. Προσλαμβάνει την ανθρωπότητά μας, με σκοπό να την θεώσει, δηλαδή, όχι μονάχα να την αποκαταστήσει στο πάλαι ποτέ κάλλος της, αλλά να την κατακυρώσει στην δόξα του Μέλλοντός της!

Χριστούγεννα, χώρος για τον «ένα»

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ | Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24.12.2019

Η αφήγηση είναι του μητροπολίτη Ζάμπιας Ιωάννη και τη μεταφέρω από μνήμης. Ελπίζω ο σεβασμιώτατος να συγχωρέσει όποιες παραλείψεις, αλλά κυρίως επειδή το  κείμενό μου αδυνατεί να μεταδώσει τις εικόνες, το πνεύμα και τη ζωντάνια του δικού του λόγου.

Ο κ. Ιωάννης βρίσκεται στην Αφρική ως ιεραπόστολος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εδώ και 30 χρόνια. Πριν από λίγες ημέρες μίλησε στην Αθήνα σε εκδήλωση του νεοσύστατου συλλόγου φίλων της Μητροπόλεως Ζάμπιας, «Ο Σπορέας». Προσπαθώντας να μεταφέρει το πνεύμα της αποστολής του, μας περιέγραψε μια επίσκεψη σε απομακρυσμένο χωριό της χώρας αυτής.

Με Έλληνα οδηγό, έναν μεταφραστή και ένα φορτίο δώρων, έφθασαν στον προορισμό τους και έλαβαν την άδεια της βασίλισσας να μιλήσουν στα μέλη της φυλής της. Τα παιδιά ήθελαν να ξέρουν γιατί τους έφερναν δώρα. Ο ιεραπόστολος εξήγησε ότι στη δική του χώρα οι άνθρωποι μοιράζουν δώρα στα παιδιά, γιορτάζοντας τη γέννηση ενός μεγάλου βασιλιά που ήρθε στη Γη για να φέρει ειρήνη, δικαιοσύνη, ισότητα στους ανθρώπους.

Όταν αυτός ο βασιλιάς γεννήθηκε, οι γονείς του ήταν πρόσφυγες, δεν είχαν πού να μείνουν. Έτσι, βρέθηκαν σε μια φάτνη –συνέχισε– ψάχνοντας εικόνες και έννοιες που οι ακροατές θα καταλάβαιναν. Ο μεταφραστής, όμως, δυσκολευόταν να βρει αντίστοιχη λέξη για «φάτνη». «Είναι μια καλύβα και εκεί μέσα φυλάνε τα ζώα», εξήγησε ο κ. Ιωάννης. «Γιατί φυλακίζετε τα ζώα σας;» απόρησαν τα παιδιά. Κάπως έτσι συνέχισε η προσπάθεια του ιεραπόστολου να μεταδώσει το μήνυμα της αγάπης του Χριστού. Το επόμενο πρωί, όταν ετοιμαζόταν να φύγει, ήρθαν τα παιδιά, με αγριολούλουδα και μια πρόσκληση. «Πείτε στον βασιλιά σας ότι αν θέλει μπορεί να έρθει εδώ. Έχουμε πολύ χώρο στις καλύβες μας για να μείνει», είπαν.

Ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Όρθρος των Χριστουγέννων στον Μητροπολιτικό Ναό πόλεως Ζακύνθου


Βράδυ παραμονής των Χριστουγέννων, 24ης Δεκεμβρίου 2019, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, για τον -κατά παράδοσιν- αφ' εσπέρας Όρθρο των Χριστουγέννων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Στο τέλος κόπηκε η Κουλούρα της Ενορίας.
[Φωτογραφίες: Γιάννης Δεμέτης]

Εκκλησιαστικές ειδήσεις εκ Φαναρίου, 23-24 Δεκεμβρίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Τήν Δευτέραν, 23ην Δεκεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπεσκέφθη τήν ἕδραν τοῦ Βακουφίου διά τά πάσχοντα ἐκ λευχαιμίας παιδία καί συνεχάρη τούς ὑπευθύνους αὐτοῦ, εὐχηθείς τήν ἐξ ὕψους δύναμιν εἰς τό κοινωφελές ἔργον των κατά τό ἐπί θύραις νέον ἔτος. 

Μήνυμα Χριστουγέννων 2019 του Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου


Αν ο Χριστός ξαναγεννιόταν σήμερα θα επέλεγε ίσως μια αχυροκαλύβα στη Ζάμπια, ένα μισογκρεμισμένο χαμόσπιτο στη Συρία, ενδεχομένως, μια βάρκα της  ανθρώπινης ελπίδας στη μέση της Μεσογείου…

Χριστούγεννα 2019

Η Γέννηση του Χριστού, διά χειρός Ηλιά Ρέπιν, 1890

Η αποκάλυψη της αγάπης του Θεού έγινε σήμερα στο ταπεινό Σπήλαιο της Βηθλεέμ.

Ο Αχώρητος χωρά και ο Αγέννητος γεννάται. Μέγα το μυστήριο και ανεξήγητο. Ασύλληπτο στον ανθρώπινο νου.

Ο Άναρχος άρχεται, ο Χριστός καταδέχεται να φορέσει την ανθρώπινη σάρκα.

Η άπειρη αγάπη του Δημιουργού για το δημιούργημά Του δεν Τον εμποδίζει να ταπεινωθεί, για να τον υψώσει κοντά Του.

Εμπρός σ' αυτήν την άφατη οικονομία του Θεού εμείς οι άνθρωποι, φτωχοί όντες, μη έχοντας κάτι αντάξιο να αντιπροσφέρουμε, ας δοξολογήσουμε μαζί με τους Αγγέλους: «δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία».

Ας στρέψουμε τον νου και την καρδιά μας προς την φτωχή φάτνη, για να λάβουμε πλούσια χάρη και φως από το Θείο Βρέφος.

Ας μείνει η καρδιά μας προσηλωμένη στον Χριστό. Η απλότητα του Σπηλαίου και της Φάτνης, η ζεστασιά των αλόγων ζώων, η δοξολογία των αγγέλων, το φως του Αστέρα, μα πιο πολύ, η αγκαλιά της Παρθένου Κόρης, η Οποία βαστάζει τον νεογέννητο Χριστό, είναι πηγή χαράς και ελπίδας, είναι η βεβαιότητα της σωτηρίας.

Χρόνια πολλά!

+αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ι. Μονής του Εσφιγμένου

Κάλαντα Χριστουγέννων 2019 στη Μητρόπολη από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου [video]


Σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2019, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου, η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου αποδίδει χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.

Φωτοστιγμές χριστουγεννιάτικης χαράς από τα Κάλαντα στη Μητρόπολη Ζακύνθου


Σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2019, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου, μικροί καλαντιστές του Τζάντε αποδίδουν Κάλαντα προς τους Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ και Δωδώνης κ. Χρυσόστομο. 

Στιγμές από τις Μ. Ώρες, τον Εσπερινό και τη θ. Λειτουργία του Μ. Βασιλείου στο Φανάρι [video]


Ενδεικτικό βίντεο από τις Μ. Ώρες, τον Εσπερινό και τη θ. Λειτουργία του Μ. Βασιλείου στο Φανάρι σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων 2019, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κάλαντα Χριστουγέννων 2019 στη Μητρόπολη Ζακύνθου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαρακηνάδου [video]


Σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2019, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου, o Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακηνάδου αποδίδει χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.

Κάλαντα Χριστουγέννων 2019 στη Μητρόπολη Ζακύνθου από λαϊκούς τροβαδούρους του Τζάντε [video]


Σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2019, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου, τροβαδούροι του Τζάντε αποδίδουν χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα σημεία για την Σχολή της Χάλκης - Μακάρι να μην διαψευστούμε"


Στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Μητέρα Εκκλησία κατά το 2019 και στις ελπίδες και τις προσδοκίες για το 2020 αναφέρθηκε ο Παναγιώτατος από την Κοινότητα Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου

Στις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες που έλαβε το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά το 2019, αλλά και στις ελπίδες και τις προσδοκίες του για τη νέα χρόνια που ανατέλει, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, στην ομιλία του, στην Κοινοτική αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου Βοσπόρου, μετά τη θεία λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε.