e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Ευχές Μητροπολίτου Ρούσσε (Πατριαρχείου Βουλγαρίας) στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα 80χρονά του


Προς τον Παναγιώτατον
Οικουμενικόν Πατριάρχην
και Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης
κ. κ. Βαρθολομαίον.
Εις Κωνσταντινούπολιν.
Ρούσσε, 29/02/2020.

Παναγιώτατε,

Επιτρέψτε μου ολόψυχα να Σας συγχαρώ επί τη 80ή επετείω της γεννήσεώς Σας - μια επέτειο και ένα γεγονός χαράς για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία! 


Η επέτειός Σας είναι μια γιορτή και ένα γεγονός, κατά τα οποία δεσμευόμαστε να βιώσουμε το αξιοπρεπές και μακροχρόνιο λειτούργημά Σας ως καθοδηγητού της Μητρός Εκκλησίας -του Οικουμενικού Πατριαρχείου- που ανέβασε αυτό το λειτούργημα στο ανώτατο επίπεδο.

Εσείς πήρατε το πατριαρχικό αξίωμα σε μια εποχή αλλαγής στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικά, σε μια εποχή προκλήσεων μπροστά στην Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τις οποίες αντιμετωπίσατε και αρχίσατε να επιλύετε με πνεύμα ειλικρίνειας και κατανόησης, ενσαρκώνοντας τα λόγια του Χριστού με τις πράξεις Σας: «Οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς» (Ματθ. 5,16).

Με δική Σας πρωτοβουλία ετοιμάστηκαν και διεξήχθησαν σημαντικές πανορθόδοξες συναντήσεις, μεταξύ των οποίων διακρίνεται η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, και στην οποία ξεκίνησε ο διάλογος για πολλά επείγοντα ζητήματα που αφορούν όλους τους Ορθόδοξους χριστιανούς εδώ και αιώνες.

Με ευχαρίστηση μπορούμε να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της διακονίας Σας οι σχέσεις μεταξύ των Αδελφών μας Εκκλησιών συνέχισαν να αναπτύσσονται με το πνεύμα της αγάπης του Χριστού, σύμφωνα το λόγο του Σωτήρα: «Ἐν τούτῳ γνώσονται πάντες ὅτι ἐμοὶ μαθηταί ἐστε, ἐὰν ἀγάπην ἔχητε ἐν ἀλλήλοις» (Ιω. 13,35).

Τέλος, θα ήθελα να Σας ευχαριστήσω για την καλοσύνη και την ειλικρινή Σας στάση που πάντα δείχνετε στην ταπεινότητά μου και για την οποία είμαι εξαιρετικά ευγνώμων.

Συγχαίροντας και πάλι την Υμετέραν Παναγιότητα επί τη 80ή επετείω Σας, Σας εύχομαι καλή δύναμη και υγεία, και πολλά χρόνια πατριαρχικής διακονίας!

Μετά πολλής της εν Κυρίω αδελφικής αγάπης και βαθείας τιμής
† Ο Μητροπολίτης Ρούσσε Ναούμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: