e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Β΄ Χαιρετισμοί 2020 στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Ρεθύμνης υπό έκτακτες συνθήκες


Μετά την ήδη ανακοινωθείσα ματαίωση του Προγράμματος Ποιμαντικών Επισκέψεών του κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, λόγω των εκτάκτων συνθηκών από την πανδημία και σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις της Ελληνικής Πολιτείας, με στόχο την αποφυγή της συνάθροισης μεγάλου αριθμού πιστών σε Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως (κάτι που είναι αναπόφευκτο όταν τους επισκέπτεται ο Επίσκοπός τους), ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος έδωσε έμπρακτα το παράδειγμα όσων είπε κατά τη σημερινή του συνέντευξη στο Ρεθυμνιώτη δημοσιογράφο κ. Γιάννη Καλαϊτζάκη: «Δεν είναι ο τόπος, αλλά ο τρόπος και ακόμη περισσότερο ο πόθος προς τον Θεόν».

Όντως, όταν υπάρχει ο πόθος, η αγάπη για το Θεό και το συνάνθρωπο, ο Χριστιανός βρίσκει τους κατάλληλους τρόπους για να προσεύχεται υπέρ εαυτού και του σύμπαντος κόσμου, ακόμη και αν, λόγω της έκτακτης συγκυρίας, πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα τη δημόσια δραστηριότητα και συμπεριφορά του, ώστε να είναι ωφέλιμος για τον εαυτόν του και τους συνανθρώπους του. Έτσι και ο Επίσκοπός μας, ματαίωσε μεν την προγραμματισμένη ποιμαντική του επίσκεψη στην Ενορία Περάματος Μυλοποτάμου για την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τέλεσε αυτήν την όμορφη και κατανυκτική Ακολουθία στην Παναγία μας. Το έπραξε, μαζί με τους διακόνους του, π. Κωνσταντίνο, π. Θεολόγο και π. Σμάραγδο, στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου. Εκεί, οι τέσσερίς τους, τέλεσαν την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών, απλά, λιτά, ταπεινά, αλλά με όχι λιγότερη αγάπη και ιερό πόθο για την Παναγία μας, παρακαλώντας Την να μεσιτεύσει για την κατανίκηση και υπέρβαση αυτής της νέας «πληγής Φαραώ» που ενέσκηψε στην ανθρωπότητα και την ταλαιπωρεί.

Ο Σεβασμιώτατος, σύμφωνα και με τις σημερινές αποφάσεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, επισύναψε στην Ακολουθία των Χαιρετισμών και την «Ειδικήν Δέησιν διά την προστασίαν ημών εκ της ευρούσης ημάς Λοιμικής Νόσου».






Δεν υπάρχουν σχόλια: