e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Του νέου Οσίου της Ορθοδοξίας «Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, Επιστολές και Ποιήματα»


Κυκλοφορείται από πολύ καιρό η αξιομνημόνευτη έκδοση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου «Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, Επιστολές και Ποιήματα». Πρόκειται για μια μνημειακή και ταυτόχρονα επετειακή έκδοση, καθώς περιλαμβάνει 133 αυτόγραφες Επιστολές και Ποιήματα του νέου Οσίου της Ορθοδοξίας (σημειωτέον η αγιοκατάταξή του έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 9 Μαρτίου 2020), ο οποίος κοιμήθηκε το 1959 και συμπληρώθηκαν πέρυσι 60 χρόνια από κοίμησή του.

Δημοσιεύονται οι επιστολές αυτούσιες, όπως τις έγραφε ο όσιος Γέρων. Το περιεχόμενο των επιστολών, εκχείλισμα πολύχρονης ασκητικής και ησυχαστικής πείρας του οσίου Πατρός, αποτελεί και για τους μοναχούς αλλά και για κάθε ευσεβή χριστιανό ένα πολύ δυνατό βοήθημα στον πνευματικό αγώνα. Μέσα από τις επιστολές αυτές φαίνονται οι υπερφυσικοί αγώνες του, αλλά και οι ουράνιες αποκαλύψεις και θεοπτίες που βίωνε.

Ο Ιωσήφ ο Ησυχαστής αποτελεί έναν από τους σύγχρονους Αγιορείτες Αγίους, που με την παρουσία του συνέβαλε στην καλλιέργεια της νοεράς προσευχής και μεταξύ των πολυπληθών πνευματικών απογόνων του (που σήμερα αριθμούν περισσότερο από 1000 μοναχούς και μοναχές) αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της Εκκλησίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Όσιος, αν και αυστηρός ασκητής και ησυχαστής –όπως φαίνεται και από τα γραφόμενα στις σωζόμενες επιστολές–, αλληλογραφούσε κυρίως με πιστούς που ζούσαν στον κόσμο και του ζητούσαν πνευματικές συμβουλές.

Οι επιστολές εκδόθηκαν σε ένα επιμελημένο και πολυτελή τόμο 525 σελίδων, επιπλέον 32 σελίδων με έγχρωμες φωτογραφίες, ο οποίος εντάσσεται στην σειρά Ψυχωφελή Βατοπαιδινά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο γράμμα ευλογίας του που προτάσσεται όλης της έκδοσης χαρακτηρίζει τον Γέροντα «φωτόμορφον τέκνον του Αγίου Όρους», «μύστην της ασκήσεως, της προσευχής και της ταπεινοφροσύνης», «ο οποίος συνέβαλε καθοριστικώς εις την ανάκαμψιν και ανόρθωσιν του αγιορειτικού μοναχισμού κατά τον παρελθόντα αιώνα».

Ακολουθεί Πρόλογος του Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου, εκτενής Εισαγωγή του Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου για το πρόσωπο και το έργο του οσίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού.

Πριν τις επιστολές προτάσσεται μια πολύ σημαντική επιστολή του μακαριστού Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ που μιλά για τον ηγιασμένο Γέροντα, «τον εκλεκτό του Θεού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: