e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας μιλά στο "Νυχθημερόν" για τις εξελίξεις στην Αγιά Σοφιά


Το "Νυχθημερόν" ζήτησε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη μια δήλωσή του για την μετατροπή του εν τη Κωνσταντινουπόλει Ναού της του Θεού Σοφίας από Μουσείο σε Τζαμί. Εκείνος, ευαίσθητος στις αλησμόνητες πατρίδες των Ρωμιών, ως καταγόμενος από την Τραπεζούντα (επώνυμο: Τσαφταρίδης), είχε την καλοσύνη να καταθέσει την άποψή του στο e-περιοδικό μας:

"Η πρόσφατη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας, του ανυπέρβλητου αυτού μνημείου της Ρωμιοσύνης, σε μουσουλμανικό τέμενος συνιστά βεβήλωση του ιερού χώρου, προσβολή απέναντι σε όλη τη χριστιανοσύνη -ιδιαιτέρως δε, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας- αλλά και έγκλημα κατά του πανανθρώπινου πολιτισμού.
     Η ιδιοποίηση και αλλοίωση ενός πολιτισμού που δε σού ανήκει, η επίκληση «δικαιωμάτων κατάκτησης» και η καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου και σεβασμού της ετερότητας φανερώνει τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ. Ερντογάν και τη βαθιά νύχτα στην οποία βυθίζεται η γειτονική χώρα με συνέπειες απρόβλεπτες για τη μείζονα περιοχή.
     Οι χλιαρές αντιδράσεις του «πολιτισμένου κόσμου» και τα κροκοδείλια δάκρυα δεν εκπλήσσουν κανένα. Στο ιστορικό και πνευματικό DNA της Ευρώπης έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα οι μνήμες των δηώσεων και των λεηλασιών των Σταυροφόρων από τις οποίες δε γλύτωσαν τα σεβάσματα της Κωνσταντινουπόλεως και ασφαλώς ο Ναός της του Θεού Σοφίας. Η συλλογική ενοχή, το δίκαιο του ισχυρού και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα «φίλων και συμμάχων» καταδικάζουν για ακόμη μία φορά τη Ρωμιοσύνη στο μαρασμό και την περαιτέρω συρρίκνωση, όπως εξ άλλου συνέβη και με τη γενοκτονία του Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ένα έγκλημα το οποίο ο «πολιτισμένος κόσμος» έχει, επίσης, απωθήσει στο συλλογικό ασυνείδητο.
     Η ιστορία και η συνεισφορά του κάθε λαού στον πανανθρώπινο πολιτισμό είναι γνωστή και δεδομένη. Δε φαλκιδεύεται, δεν παραχαράσσεται, δεν αλλάζει, αλλά και δεν εξωραΐζεται… Όσοι θεωρούν την πρόκληση αυτήν «εσωτερικό θέμα» της Τουρκίας θα καταλάβουν, δυστυχώς, πολύ γρήγορα ότι κάνουν τραγικό λάθος. Έστω και την ύστατη αυτή ώρα όσοι ακόμα πιστεύουμε στις αξίες της ελευθερίας, του σεβασμού, του δικαίου και της δημοκρατίας πρέπει να αντιδράσουμε στη βαρβαρότητα πριν να είναι πολύ αργά."

Δεν υπάρχουν σχόλια: