e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Οι επόμενες κινήσεις και οι αντιδράσεις


Για την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο διδάκτωρ γεωπολιτικής και καθηγητής γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.



Σύμφωνα με τον κ. Φίλη δεν πρόκειται για ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά το ζήτημα τίθεται σε τρία επίπεδα. Είναι αρχικά ένα πρόβλημα παγκόσμιο που θίγει την έννοια της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμα, αφορά τον χριστιανισμό, όπου ο Ερντογάν προσπαθεί να φέρει έναν πόλεμο πολιτισμών, αλλά κυρίως πρόκειται για ένα χτύπημα κατά της ρωμιοσύνης και του πολιτισμού των Ελλήνων. 

Η αντιμετώπιση του ζητήματος πρέπει να γίνει σε τρία επίπεδα. Κατ’ αρχάς σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου η UNESCO πρέπει να βγάλει «κόκκινη» κάρτα και να βγάλει την Αγία Σοφία από τη λίστα της ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, δεύτερον να συνεγείρουμε τη χριστιανοσύνη. Ως αντίποινα στην Τουρκία, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη πράξη που μπορεί αν γίνει από την πλευρά της Ελλάδας, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, κάτι τέτοιο δε συνάδει με τον πολιτισμό των Ελλήνων. 

Από την πλευρά του ο κ. Τατσόπουλος υποστήριξε πως η κίνηση αυτή είναι μια στροφή του Ερντογάν που έχει προαναγγελθεί εδώ και πολλά χρόνια, για την οποία ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθούσε να βρει τη «χρυσή» ευκαιρία γνωρίζοντας τις συνέπειες.

Αναφέρθηκε στην στρατηγική του Ερντογάν να καταδεικνύει τα αρνητικά στοιχεία του κεμαλισμού, αλλά και στη δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος μίλησε για εργαλειοποίηση της θρησκείας για πολιτικά οφέλη.

«Η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του τουρκικού λαού», σημείωσε ο κ. Φίλης, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται πως αυτό το ζήτημα δε συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας, ωστόσο δεν έχουν την έξοδο να εκφράσουν αυτή την άποψη».

Για τα επόμενα βήματα του Ερντογάν, υποστήριξε πως όσο θα πλησιάζουμε προς το 2023, ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να αποδομήσει πλήρως τον Κεμάλ, ενώ εξέφρασε την άποψη πως δε θα εκπλαγεί αν μεταφέρει και την πρωτεύουσα της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα είναι τραγικό λάθος να το αντιμετωπίσουμε ως διμερές», υποστήριξε ο κ. Τατσόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όπως κάθε ηγέτης - νταής τρέφεται από την πολιτική του κατευνασμού, έτσι και ο Ερντογάν θα ήθελε το ζήτημα να μείνει ως μια ελληνοτουρκική διαφορά. Δεν είναι όμως ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τις δύο χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: