e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Σεμνά και ταπεινά ευπρεπίζεται ο Ναός της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω για το Δεκαπενταύγουστο


Στο πλαίσιο της επικείμενης μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας, εάν τα πράγματα στην Ελλάδα και την Οικουμένη ήταν καλύτερα (μη υπάρχοντος δηλ. του φονευτή Κορονοϊού), θα ετοιμαζόμασταν για το πατροπαράδοτο Πανηγύρι της Κυράς της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω, πολυαναμενόμενο -άλλωστε- από τους Ενορίτες και τους απανταχού φίλους μας. 

Όμως εφέτος θα είναι όλα περιορισμένα και λιτά, δεδομένων των κυβερνητικών επιταγών περί μη συναθροίσεων πολλών ατόμων και μη τελέσεως λιτανειών, για την αποφυγή συνωστισμών και συνεπώς διαδόσεως του Ιού. Έτσι, δεν θα πραγματοποιηθούν τα πανηγυρικά δρώμενα όπως τα γνωρίζαμε, αλλά μόνον τα άκρως απαραίτητα λειτουργικά. Ως εκ των ανωτέρω και οι στολισμοί και σημαιοστολισμοί είναι πολύ περιορισμένοι, όπως μαρτυρούν και οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες. 

Το θετικό είναι ότι στα βασικά στολίσματα βοηθούν οι έφηβοι της Ενορίας, οι οποίοι προσφέρθηκαν με πολλή χαρά να βοηθήσουν σε ό,τι είναι απαραίτητο, επειδή υπάρχει κι ένα άλλο πρόβλημα στην Ενορία μας κατ' αυτές τις ημέρες: Ασθενεί ο Νεωκόρος μας και αύριο πρωί (14.8.2020) θα υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση, οπότε ο νους και η προσευχή μας στρέφονται προς την αποκατάσταση της υγείας του, για να φροντίζει και πάλι τους Ναούς μας. 

Όλα τα ανωτέρω (κορονοϊός - περιορισμοί - αποστασιοποιήσεις - ασθένεια νεωκόρου) ώθησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ώστε να πραγματοποιηθεί η φετινή πανήγυρις δίχως καλεσμένους επισήμους, Μητροπολίτη, Ιερείς, Άρχοντες του τόπου κλπ, αλλά -σεμνά και ταπεινά- οι δυνάμενοι εκκλησιασθήναι να στρέψουν νου και καρδία προς τον Επιτάφιο της Θεομήτορος και το Εικόνισμα της Κυράς Παναγούλας, εκζητώντας να ρίξει το ιαματικό βλέμμα Της προς την ταλανιζόμενη ανθρωπότητα, όλους τους ασθενείς εντός κι εκτός νοσοκομείων, να παρηγορήσει τους πενθούντες, να αναψύξει κάθε ψυχή θλιβόμενη ή οδυνόμενη! 


Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α   Ι Ε Ρ Ω Ν   Τ Ε Λ Ε Τ Ω Ν

Παρασκευή, 14.8.2020, 8 βράδυ 
Ὁ ἐπίσημος Ἑσπερινός μέ Ἀρτοκλασία καί τά Ἐγκώμια μπροστά στόν Ἐπιτάφιο τῆς Παναγίας. 

Σάββατο, 15.8.2018 
8 πρωί: Ὁ ἑόρτιος Ὄρθρος.
9 πρωί: Ἡ πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
8 βράδυ: Ὁ Μικρός Παρακλητικός Κανόνας πρός τήν Παναγία, κατά τό ζακύνθιο μουσικό ἰδίωμα καί ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ.










Δεν υπάρχουν σχόλια: