e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Λόγια τιμής για τον Γεώργιο Μπίζο (+9.9.2020), τον Έλληνα που δίδαξε Διονύσιο Σολωμό στον Mandela


Εξόδιες σκέψεις του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου

Εχθές, 9 Σεπτεμβρίου 2020, ο Απόδημος Ελληνισμός της Αφρικής και όχι μόνο, βυθίστηκε στο πένθος για την απώλεια του κ. Γεωργίου Μπίζου (George Bizos), μιας εμβληματικής προσωπικότητας με ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια ιστορία. O εκ Μεσσηνίας George Bizos δραστηριοποιήθηκε στην Νότιο Αφρική ως προασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δημοκρατίας, ενώ ως δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα -και "αδελφός", όπως επισημαίνει στην αυτοβιογραφία του ο τελευταίος- πάλεψε στο πλευρό του στον αγώνα ενάντια στο καθεστώς φυλετικών διακρίσεων του apartheid και την πολιτική διακριτικής μεταχείρισης. 

Ακόμη και μετά την πτώση του καθεστώτος του apartheid, ο Bizos ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επεδίωκαν τη δικαίωση των θυμάτων μέσω της έρευνας των πολιτικών εγκλημάτων του καθεστώτος. O George Bizos πλέον ανήκει στο πάνθεον των Ελλήνων της Ομογένειας, που αγωνίστηκαν με ηρωική πυγμή ενάντια σε ανελεύθερα καθεστώτα και ολοκληρωτικές πολιτικές. Στο ίδιο πάνθεον που ανήκουν και άλλοι επαναστάτες αγωνιστές, όπως ο Έλληνας Τσε Γκεβάρα της Αφρικής, ο Δημήτριος Τσαφέντας, ο οποίος το 1966 αφάνισε το "θηρίο", τον ενορχηστρωτή του καθεστώτος του apartheid και τότε Πρωθυπουργό της Νοτίου Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ. 

Ο George Bizos αν και από την εφηβεία του έφυγε από την πατρίδα, δεν έπαψε ποτέ να αισθάνεται Έλληνας και να προάγει τον Ελληνισμό και το Ελληνικό πνεύμα και παιδεία και μάλιστα κατά την φυλάκιση του Μαντέλα στο Robben Island, ο Bizos του είχε δωρίσει την αγγλική εκδοχή του "Ύμνου εις την Ελευθερία" του μεγάλου εθνικού Ποιητή μας, Διονυσίου Σολωμού, για να του δίνει κουράγιο τις δύσκολες ώρες στη φυλακή, κείμενο το οποίο ο ίδιος ο Μαντέλα ομολόγησε αργότερα ότι  τον ενέπνευσε να συνεχίσει τον αγώνα για απελευθέρωση. 

Αναπολώντας γλυκά την πολυποίκιλη συνεργασία  και τη στενή φιλία που είχα με τον George Bizos κατά τη διαμονή και διακονία μου στη Νότιο Αφρική, προσεύχομαι για την ανάπαυση της ψυχής του "Πρεσβευτή του Ελληνισμού" εν ειρήνη, ευχόμενος δύναμη και κουράγιο στους οικείους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: